Μουντιάλ 2018: Δείτε το πρόγραμμα των σημερινών αγώνων

Μουντιάλ 2018: Δείτε το πρόγραμμα των σημερινών αγώνων

Για την πρωτιά παίζουν Ουρουγουάη-Ρωσία ενώ αγώνας γοήτρου είναι αυτός ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο

ros
Πέφτει σήμερα η αυλαία της πρώτης φάσης του Μουντιάλ για τον Α΄ και τον Β΄ όμιλο της διοργάνωσης.

Για τον Α΄όμιλο η Ουρουγάη αντιμετωπίζει τη Ρωσία με τις δύο ομάδες να αγωνίζονται μόνο για την πρωτιά αφού και οι δύο έχουν προκριθεί ενώ αντίθετα Αίγυπτος και  Σαουδική Αραβία θα παίξουν μόνο για το γόητρο. Στον Β΄ όμιλο η Ισπανία σφραγίζει το εισιτήριό της κόντρα στο Μαρόκο ενώ οι Ιρανοί θα τα δώσουν όλα κόντρα στην Πορτογαλία.

Σήμερα Δευτέρα θα διεξαχθούν οι παρακάτω αγώνες:

Ουρουγουάη-Ρωσία 17:00
Σαουδική Αραβία-Αίγυπτος 17:00
Ισπανία-Μαρόκο 21:00
Κλείσιμο
Ιράν-Πορτογαλία 21:00

Ουρουγουάη-Ρωσία: Ποιος θα πάρει την πρωτιά;

Έχοντας εξασφαλίσει αμφότερες ήδη την πρόκριση στους «16», αλλά και δίχως να έχουν δυνατότητα… επιλογής αντιπάλου (μιας και τα ματς του δευτέρου ομίλου διεξάγονται αργότερα και Ισπανία, Πορτογαλία και Ιράν διεκδικούν τις δύο πρώτες θέσεις, με το Μαρόκο ήδη αποκλεισμένο), Ουρουγουάη και Ρωσία αναμετρώνται στη Σαμάρα (17:00, ΕΡΤ1). Ο νικητής θα πάρει την πρωτιά, ενώ σε περίπτωση ισοπαλίας ευνοούνται οι οικοδεσπότες που έχουν καλύτερη διαφορά τερμάτων (+7 έναντι +2).

Η Ουρουγουάη δεν θα έχει στις τάξεις της τον Χοσέ Μαρία Χιμένες, καθώς ο στόπερ της Ατλέτικο έχει έναν μυϊκό τραυματισμό, ενώ η Ρωσία θα παραταχθεί δίχως τον Άλαν Τζαγκόεφ που τραυματίστηκε στην πρεμιέρα.

Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί οκτώ φορές στο παρελθόν με τη Ρωσία (ή άλλοτε Σοβιετική Ένωση) να μετρά έξι νίκες και μόλις μία ήττα. Πάντως το «σκορ» σε τελικά Μουντιάλ είναι 1-1, με τη Σοβιετική Ένωση να επικρατεί 2-1 το 1962 στους ομίλους και την Ουρουγουάη να νικά 1-0 στην παράταση στα προημιτελικά το 1970.

Πιθανές συνθέσεις:
Ουρουγουάη (Ταμπάρες): Μουσλέρα, Βαρέλα, Κοάτες, Γοδίν, Κάσερες, Σάντσες, Τορέιρα, Μπεντανκούρ, Ροντρίγκες, Σουάρες, Καβάνι.
Ρωσία (Τσερτσέσοφ): Ακινφέεφ, Μ. Φερνάντες, Κουτέποφ, Ιγκνασέβιτς, Ζιρκόφ, Γκαζίνσκι, Ζόμπνιν, Σαμέντοφ, Γκολοβίν, Τσερίσεφ, Σμόλοφ.
Διαιτητής: Τεσέμα Γουεγέσα (Αιθιοπία).

Σαουδική Αραβία-Αίγυπτος: Για το γόητρο και μόνο

Έχοντας δύο ήττες στην πλάτη τους και καμία ελπίδα πρόκρισης στους «16», Σαουδική Αραβία και Αίγυπτος αποχαιρετούν το Παγκόσμιο Κύπελλο παίζοντας μεταξύ τους για το γόητρο στο Βόλγκογκραντ (17:00, ΕΡΤ2).

Την ώρα που Ρωσία και Ουρουγουάη, που έχουν από δύο νίκες, θα διεκδικούν την πρωτιά στον πρώτο όμιλο, Σαουδάραβες και Αιγύπτιοι θα παίζουν μόνο για το γόητρο. Είναι πολύ πιθανό, δε, οι δύο προπονητές να δώσουν την ευκαιρία να αγωνιστούν σε ένα Μουντιάλ σε παίκτες που δεν έπαιξαν στα δύο πρώτα ματς. Ίσως ένας εξ αυτών να είναι ο γκολκίπερ της Αιγύπτου Εσάμ Ελ Χανταρί, που εφόσον παίξει θα γίνει στα 45 του ο γηραιότερος παίκτης που εμφανίζεται σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Η αραβική ομάδα θα παίξει χωρίς τους τραυματίες Αλ Γιασάμ και Αλ Χαρμπί.

Η Σαουδική Αραβία μετρά δώδεκα σερί ματς σε Μουντιάλ χωρίς νίκη μετρώντας δύο ισοπαλίες και δέκα ήττες. Η τελευταία της επικράτηση ήταν στις ΗΠΑ το 1994, στη νίκη επί του Βελγίου χάρη στο απίθανο γκολ του Σαΐντ Αλ-Οβαϊράν. Η Αίγυπτος σε έξι ματς σε Παγκόσμιο Κύπελλο ψάχνει ακόμη την παρθενική της νίκη μετρώντας δύο ισοπαλίες και τέσσερις ήττες.

Οι δύο ομάδες συναντώνται για πρώτη φορά μετά το Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 1999, όταν η Σαουδική Αραβία είχε νικήσει με 5-1.

Πιθανές Συνθέσεις:
Σαουδική Αραβία (Πίτσι): Αλ Οβάις, Αλ Μπρεΐκ, Χαουσάουι, Αλ Μπουλαϊχί, Αλ Σαχράνι, Οταΐφ, Μπαχέμπρι, Αλ Μογκαουί, Αλ Φαράζ, Αλ Νταουσαρί, Αλ Μουαλάντ.
Αίγυπτος (Κούπερ): Ελ Σενάουι, Φατί, Γκαμπρ, Χεγκάζι, Αμπντέλ-Σαφί, Ελνενί, Χαμέντ, Σαλάχ, Ελ Σαΐντ, Τρεζεγκέ, Μόσεν.
Διαιτητής: Ρικάρντο Μοντέρο (Κόστα Ρίκα).

Ισπανία-Μαρόκο: Και πώς να μείνει εκτός;

Η Ισπανία αντιμετωπίζει στο Καλίνινγκραντ για τον δεύτερο όμιλο το ήδη αποκλεισμένο Μαρόκο (21:00, ΕΡΤ1).

Η ομάδα του Φερνάντο Ιέρο προκρίνεται στους «16» με νίκη ή ισοπαλία, ενώ μένει εκτός μόνο εφόσον χάσει και ταυτόχρονα το Ιράν κερδίσει την Πορτογαλία. Επίσης η Ισπανία μένει εκτός αν χάσει με +2 γκολ και το άλλο ματς έρθει ισόπαλο. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως θεωρητικά η Ισπανία μπορεί να επιλέξει αντίπαλο για τους «16», καθώς θα γνωρίζει ποια εκ των Ρωσίας ή Ουρουγουάης θα είναι πρώτη και ποια δεύτερη στο πρώτο γκρουπ, οι αγώνες του οποίου διεξάγονται στις 17:00.

Αν η Ισπανία έχει ίδιο αποτέλεσμα με την Πορτογαλία, θα καταφύγουμε στα κριτήρια ισοβαθμίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει απόλυτη ισορροπία στα πρώτα έξι κριτήρια (περισσότεροι βαθμοί στον όμιλο, καλύτερη διαφορά τερμάτων στον όμιλο, περισσότερα γκολ υπέρ στον όμιλο, περισσότεροι βαθμοί στα μεταξύ τους ματς, καλύτερη διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους ματς και περισσότερα γκολ υπέρ στο μεταξύ τους ματς) και αν δεν υπάρξει διαφοροποίηση σε αυτά, τότε θα καταφύγουμε στα δύο τελευταία κριτήρια. Το έβδομο είναι οι κίτρινες και κόκκινες κάρτες, με την Ισπανία να υπερέχει της Πορτογαλίας έχοντας μία λιγότερη κίτρινη. Αν και σε αυτό το κριτήριο υπάρχει ισορροπία, θα γίνει κλήρωση!

Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί στο παρελθόν στα μπαράζ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1962, με την Ισπανία να κερδίζει και τα δύο ματς (0-1, 3-2).

Πιθανές συνθέσεις:
Ισπανία (Ιέρο): Ντε Χέα, Καρβαχάλ, Πικέ, Ράμος, Άλμπα, Μπουσκέτς, Σίλβα, Λούκας, Ινιέστα, Ίσκο, Ντιέγκο Κόστα.
Μαρόκο (Ρενάρ): Μουνίρ, Ντιράρ, Μπενατιά, Ντα Κόστα, Ασράφ, Ελ Αχμάντι, Άμραμπατ, Μπελχαντά, Μπουσουφά, Ζιγέκ, Μπουταΐμπ.
Διαιτητής: Αμπντουλά Χασάν Μοχάμεντ (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

Ιράν-Πορτογαλία: Ο χαμένος… αποκλείστηκε!

Αμφότερες οι ομάδες πηγαίνουν σήμερα (21:00-ΕΡΤ2) στο τρίτο τους παιχνίδι στον δεύτερο όμιλο ευελπιστώντας ότι δεν θα είναι και το… τελευταίο τους στο φετινό Μουντιάλ. Η διαφορά είναι ότι η ισοπαλία θα είναι αρκετή για τους Πορτογάλους, προκειμένου να προκριθούν, ενώ οι Ιρανοί χρειάζονται μόνο τη νίκη.

Οι «γηπεδούχοι» έδειξαν στα δύο πρώτα ματς ότι αποτελούν ένα αξιόμαχο σύνολο, ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην άμυνα. Η ικανότητά τους αυτή επιβραβεύθηκε στο παιχνίδι με το Μαρόκο, όπου κράτησαν το μηδέν, ενώ ένα μόνο λάθος τους κόστισε εναντίον της Ισπανίας. Από την άλλη, υπήρξαν πολύ πιο επικίνδυνοι όταν επιτίθονταν απέναντι στους Ίβηρες, όπου και δημιούργησαν αρκετές ευκαιρίες για γκολ. Και, αν είχαν λίγη περισσότερη τύχη, θα μπορούσαν να είχαν βάλει περισσότερα από το ένα γκολ που πέτυχαν κόντρα στο Μαρόκο…

Δεν ανακαλύπτει την… Αμερική κανείς, με το να σημειώσει πως τα πάντα στους τυπικά φιλοξενούμενους περιστρέφονται γύρω από τον Κριστιάνο Ρονάλντο, στον οποίο άλλωστε είναι… υπόχρεοι μετά τα τέσσερα «τεμάχια» που μετράει στο τουρνουά. Μετά το χατ τρικ κόντρα στην Ισπανία, μάλιστα, ο σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν και ο σκόρερ του νικητήριου τέρματος απέναντι στο Μαρόκο, χάρη στο οποίο η πατρίδα του είναι ένα βήμα πιο κοντά στην πρόκριση.

Βέβαια, προκειμένου να αποφύγει τον αποκλεισμό από τη φάση των ομίλων, όπως το 2014 στη Βραζιλία, οι συμπαίκτες του Ρονάλντο γνωρίζουν καλά ότι δεν μπορούν να ποντάρουν τα πάντα στον αρχηγό τους. Όχι γιατί τίθεται θέμα ικανοτήτων, αλλά επειδή, ακόμα κι αυτός ενδέχεται να έχει μια… κακή ημέρα στο «γραφείο»!

Περιττό να αναφέρουμε λοιπόν ότι, για να έρθει η πολυπόθητη νίκη και η πρόκριση στους «16», η Πορτογαλία χρειάζεται να κάνει μια βελτιωμένη, πιο πειστική εμφάνιση. Ο Φερνάντο Σάντος γνωρίζει καλά τις δυνατότητες του αντιπάλου του και σκοπεύει να κυριαρχήσει στη μεσαία γραμμή για να μπορέσει να παίξει στη συνέχεια με τις «φαρμακερές» αντεπιθέσεις...

Το Ιράν μπορεί να μην… μάγεψε με την απόδοσή του ειδικότερα στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου στα προηγούμενα ματς, αλλά τώρα, με το διακύβευμα να είναι η πρόκριση στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι παίκτες του έχουν ένα επιπλέον κίνητρο και ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση… Το φαβορί, στα χαρτιά, είναι αν μη τι άλλο ο αντίπαλός τους. Όλοι το ξέρουν αυτό. Το Ιράν, από την άλλη, ξέρει ότι μπορεί να γράψει ιστορία, αν καταφέρει και περάσει!

Οι πιθανές συνθέσεις:

Ιράν: Μπεϊρανβάντ, Χατζησαφί, Πουραλιγκανζί, Ρεζαεϊάν, Χοσεϊνί, Εζατολαχί, Αμίρι, Εμπραχιμί, Ανσαριφάρντ, Ταρεμί, Αζμούν.

Πορτογαλία: Πατρίσιο, Πέπε, Φοντέ, Γκερέιρο, Σεντρίκ, Καρβάλιο, Μουτίνιο, Μπ. Σίλβα, Μάριο, Γκουέδες, Ρονάλντο.

Διαιτητής: Ενρίκε Κάσερες (Παραγουάη)

Οι αγώνες της Κυριακής

Η Αγγλία «διέλυσε» τον Παναμά με 6-1 για τη 2η αγωνιστική στον 7ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Το συγκρότημα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, που σημείωσε τη μεγαλύτερη έως τώρα σε έκταση νίκη στη διοργάνωση, ακολούθησε το Βέλγιο στους «16» ισοβαθμώντας με τους «κόκκινους διαβόλους» (από 8-2 τα τέρματα), με αποτέλεσμα η πρωτιά να παιχθεί στη μεταξύ τους συνάντηση, την ερχόμενη Πέμπτη (28/6).

Ιαπωνία και Σενεγάλη ήρθαν ισόπαλες 2-2 στο Εκατέρινμπουργκ και παραμένουν ισόβαθμές στην κορυφή του 8ου ομίλου του Μουντιάλ. Η αφρικανική ομάδα προηγήθηκε δύο φορές, στο 11΄ με τον Μανέ και στο 71΄ με τον Γουάγκε, αλλά οι «μπλε σαμουράι» είχαν τις απαντήσεις με τον Ινούι (34΄) και τον Χόντα (78΄).

Η Κολομβία έκανε πάρτι με 3-0 επί της Πολωνίας για την 2η αγωνιστική του 8ου ομίλου και μπήκε για τα καλά στο παιχνίδι της πρόκρισης στα νοκ άουτ του Μουντιάλ. Αντίθετα η Πολωνία αποκλείστηκε από τη διοργάνωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε επίσης