Μάρτα Ορτέγα: Η βασίλισσα της «γρήγορης μόδας»

Μάρτα Ορτέγα: Η βασίλισσα της «γρήγορης μόδας»

Στα 37 της χρόνια η κόρη του ιδρυτή και βασικού μετόχου της Inditex έγινε η διάδοχος του πατέρα της - Και το καλύτερο; Η πιθανώς πιο επιδραστική γυναίκα στον κόσμο δεν δίνει δεκάρα ούτε για like ούτε για follow

ORTEGA_2
Η  Μάρτα Ορτέγα ξυπνά κάθε πρωί νωρίς, σχεδόν πριν χαράξει. Δηλαδή αρκετά έγκαιρα για να ετοιμάσει πρωινό για την οικογένειά της -εντάξει, δεν είναι κάθε πρόγευμά τους βγαλμένο από σεκάνς διαφημιστικού σποτ φυτικού γάλακτος-, να φροντίσει την ενός έτους κόρη της Ματίλντα, να παραδώσει τον εννιάχρονο γιο της Αμάνθιο στο σχολικό και να χαιρετήσει συνήθως στο πόδι τον σύζυγό της Κάρλος Τορέτα. Αλλωστε συναντιούνται λίγη ώρα αργότερα στα κεντρικά γραφεία της Inditex  στο Αρτέισο, όπου βρίσκεται και το βασικό εργοστάσιο της εταιρίας.

Αυτό που παράγει και διανέμει σε 93 αγορές ρούχα καταδικασμένα από τη σχεδιαστική σύλληψη μέχρι την τοποθέτησή τους στο ράφι να φορεθούν πολύ και κυρίως από πολλούς, όλους εκείνους που επισκέπτονται κάποιο κατάστημα Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Stradivarius, Oysho ή Berska.

Η Ορτέγα φτάνει καθημερινά στο γραφείο λίγο μετά τις 8, αφού πρώτα διανύσει τα 15 χιλιόμετρα που χωρίζουν την κωμόπολη από τη γενέτειρά της, τη Λα Κορούνια. Μετά από τις συναντήσεις με τα ανώτερα στελέχη, με τα οποία καταστρώνουν ή μελετούν τον συνήθως βραχυπρόθεσμο προγραμματισμό της εταιρείας και αφού ρίξουν μια ματιά στον αλγόριθμο που προδίδει ποια κομμάτια είναι εκείνα που αγοράζονται και άρα πιθανότατα αρέσουν περισσότερο στο αγοραστικό κοινό, η 37χρονη ξεκινά την επαφή της με κάθε τμήμα της παραγωγικής διαδικασίας.

GettyImages-147416013
Ο Αμάνθιο Ορτέγα και η Μάρτα. Φωτό: GETTY IMAGES/IDEAL IMAGE


Κατά κύριο λόγο, της αρέσει να περνά τον χρόνο της στον τομέα της γυναικείας ένδυσης. Ολα τα παραπάνω θα ήταν μάλλον κοινότοπα και τετριμμένα αν μιλούσαμε για μια οποιαδήποτε άλλη εργαζόμενη γυναίκα. Οχι όμως για τη Μάρτα Ορτέγα, η οποία είχε την τύχη και το προνόμιο να γεννηθεί κόρη του Αμάνθιο Ορτέγα, ή αλλιώς του αδιαφιλονίκητου βασιλιά της ένδυσης με περιουσία 78,3 δισ. δολαρίων (σύμφωνα με το Bloomberg) ή 84,2 δισ. δολαρίων αν ενστερνιστεί κανείς τα επικαιροποιημένα για το 2021 στοιχεία του «Forbes».

Κλείσιμο
Ο 85χρονος Ορτέγα θεωρείται -όχι άδικα- ο άνθρωπος που εκδημοκράτισε τη μόδα, απλοποίησε τη διαδικασία παραγωγής ενδυμάτων και είναι ο πατριάρχης της πλουσιότερης οικογένειας στην Ευρώπη και μιας από τις δέκα πλουσιότερες στον κόσμο. Και όλα αυτά σχεδόν αθόρυβα. Χωρίς παράτες και τυμπανοκρουσίες. Εχοντας το κεφάλι χαμηλά, δηλαδή σε αντιστρόφως ανάλογη στάση από τα δυσθεώρητα κέρδη και την ουρανομήκη επίδρασή του στην κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρότι ηγείται μιας οικογένειας πιο εύπορης κι από τη βασιλική φαμίλια της Αγγλίας δεν έχει δώσει ποτέ στη ζωή του ούτε μία συνέντευξη. Πιθανότατα δεν θα το κάνει ούτε στα στερνά του, τα οποία ως γνωστόν τιμούν τα πρώτα.

spl1299896_002
Η φιλία της με την Αθηνά Ωνάση μετράει πολλά χρόνια ιππασίας. Φωτό:SPLASHNEWS/IDEAL IMAGE


Η πανίσχυρη αθόρυβη δύναμη

Αν και μικρότερη από τα τρία παιδιά του, η Μάρτα Ορτέγα φαίνεται πως είναι εκείνη που έχει κληρονομήσει από τον πατέρα της το γονίδιο της μεθοδικότητας και της μετριοπάθειας. Μολονότι εφημερίδες και περιοδικά εντός αλλά και εκτός της ισπανικής επικράτειας σφάζονταν στην ποδιά της για μια συνέντευξη της ακριβοθώρητης γόνου, εκείνη αποφάσισε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες να σπάσει τη σιωπή της, παραχωρώντας την πρώτη της συνέντευξη στο ένθετο περιοδικό της «Wall Street Journal». Μπορεί μάλιστα η ναυαρχίδα του αμερικανικού οικονομικού Τύπου να την παρουσίασε ως το κρυφό υπερόπλο των Zara, ωστόσο η ίδια δεν έδωσε ούτε ψήγμα καυχησιολογίας ή αυτοαποθέωσης.

Αντιθέτως, πέρασε μια ολόκληρη ημέρα στο εργοστάσιο του Αρτέισο με τη δημοσιογράφο της εφημερίδας μιλώντας περισσότερο για την παραγωγική διαδικασία και ελάχιστα έως καθόλου για τον εαυτό της. Να σημειωθεί βέβαια ότι ακούγεται τουλάχιστον οξύμωρο να είναι περιζήτητη για εξώφυλλα και συνεντεύξεις μια γυναίκα που είναι μεν κόρη του Ορτέγα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είχε καμία μέχρι πρότινος επίσημη θέση στον κολοσσό των επιχειρήσεών του. Ναι, η Μάρτα Ορτέγα, παρότι ίσως ενσαρκώνει την πιο επιδραστική γυναίκα επί Γης αφού οι αποφάσεις της διαμορφώνουν τη στρατηγική αλλά και την εικόνα της Inditex, δεν είχε ποτέ χειροπιαστό αντικείμενο εργασίας.

GettyImages-1185536302
Με την Ανα Γουίντουρ και την Νταϊάν Φον Φίρστενμπεργκ σε fashion event, το 2019. Φωτό:GETTY IMAGES/IDEAL IMAGE


Στη συνέντευξή της πάντως δήλωνε προφητικά ότι ποτέ δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει το μέλλον αναφορικά με την ανάληψη της διοίκησης του ομίλου, η οποία από το 2011 πέρασε από τα χέρια του ιδρυτή και βασικού μετόχου Ορτέγα (με ποσοστό 59%) σε εκείνα του μικροκαμωμένου και συνεσταλμένου Πάμπλο Ισλα, ενώ συνεχίζει ακαταπόνητη την εργασιακή ρουτίνα της, επισκεπτόμενη τουλάχιστον άπαξ εβδομαδιαίως κάποιο από τα περισσότερα από 7.200 καταστήματα της αλυσίδας. Αλλωστε από τα χαμηλά, από τις πωλήσεις σε κατάστημα Zara του Λονδίνου, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της ως διάδοχος του πατέρα της. Αλλά θα φτάσουμε κι εκεί.

Η Μάρτα Ορτέγα ήρθε στον κόσμο το 1984, καρπός του παράνομου έρωτα του πατέρα της με τη Φλόρα Πέρεζ, την οποία παντρεύτηκε το 2001 και πορεύονται ακόμα μαζί. Ηταν μια εποχή κοσμογονίας για τη Zara, που είχε κλείσει μόλις εννέα χρόνια ζωής. Ο Αμάνθιο και η τότε σύζυγός του Ροζαλία Μέρα, που με ίδιους πόρους και προσωπική εργασία άνοιξαν το 1975 το πρώτο κατάστημα στη Λα Κορούνια -το είχαν ονομάσει μάλιστα «Zorba», αλλά όταν έμαθαν ότι στην περιοχή λειτουργούσε bar με το ίδιο όνομα το έριξαν στον αναγραμματισμό- είχαν βρει τη χρυσή συνταγή.

43778976_738409329853845_6911655917561839616_n
Γαμήλια πόζα με τον Κάρλος Τορέτα, τον Νοέμβριο του 2018. Φωτό:AFP/VISUALHELLAS.GR


Εκεί που ένα brand ή ένας οίκος χρειαζόταν σχεδόν ένα χρόνο για τον σχεδιασμό και την κυκλοφορία ενός ρούχου, εκείνοι μέσω της νέας παραγωγικής διαδικασίας μείωσαν την αναμονή στο ένα τέταρτο. Σήμερα η Inditex χρειάζεται μόλις 15 ημέρες από τον σχεδιασμό ενός ενδύματος μέχρι τη διάθεσή του στα καταστήματά της. Η Ορτέγα βρήκε τον πατέρα της σε μια γόνιμη επαγγελματκή φάση, αλλά σε Συμπληγάδες σε ό,τι αφορούσε την προσωπική ζωή του. Τελικά χώρισαν με την πρώτη σύζυγό του το 1986, αφού προηγουμένως είχαν αποκτήσει δύο παιδιά, τη Σάντρα και τον Μάρκος, ο οποίος πάσχει από εγκεφαλική παράλυση. Η Μάρτα Ορτέγα έχει μόνο τυπικές σχέσεις με την αδελφή της. Για χρόνια υπηρέτησε -για ευνόητους λόγους- τον ρόλο του μαύρου προβάτου.

Ο Αμάνθιο πάντα έβλεπε τις δικές του αρετές να καθρεφτίζονται στο χαρακτήρα της μικρότερης κόρης του. Η Μάρτα σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο της Λα Κορούνια κι έπειτα από ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στο Λονδίνο ρίχτηκε στον εργασιακό στίβο. Την πρώτη μέρα της σε ένα κατάστημα Zara τη θυμάται χαοτική. Αλλά, όπως λέει κι ο θυμόσοφος λαός, κάθε αρχή και δύσκολη. Τότε βέβαια εκείνη είχε περισσότερο στο μυαλό της την ιππασία, μια και αγωνιζόταν ως επαγγελματίας αναβάτρια, παρά το επιχειρείν.

GettyImages-143134813
Με τον πρώην σύζυγό της Σέρχιο Αλβαρεθ Μόγια. Φωτό:SPLASHNEWS/IDEAL IMAGE


Από εκείνη την περίοδο κρατούν οι φιλίες της με τις επίσης φίλιππες Αθηνά Ωνάση και Τζέσικα Σπρίγκστιν (κόρη του Μπρους). Στον μικρόκοσμο της ιππασίας γνώρισε και τον πρώτο σύζυγό της Σέρχιο Αλβαρεθ Μόγια με τον οποίο παντρεύτηκαν το 2012 -ήταν και η Αθηνά Ωνάση εκεί- και χώρισαν πέντε χρόνια κι ένα γιο, τον Αμάνθιο τζούνιορ, αργότερα. Τρία χρόνια μετά, κι αφού η Ορτέγα είχε αναλάβει να χτίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία του ομίλου συνάπτοντας συμφωνίες με περιώνυμους φωτογράφους για τις καμπάνιες, όπως με τον Στιβ Μαϊζέλ, ο οποίος τη φωτογράφισε και για το εξώφυλλο στη «WSJ», ήταν έτοιμη να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στην προσωπική ζωή της. Και μάλιστα με μια γαμήλια τελετή παρασάγγας πιο εξωστρεφή από την πρώτη.

Ενώ στον πρώτο γάμο της προσκλήθηκαν μόλις 200 καλεσμένοι -στην πλειονότητά τους μέλη της οικογένειας Ορτέγα- στον δεύτερο ο αριθμός τους διπλασιάστηκε. Οι τριήμεροι εορτασμοί για την ανταλλαγή όρκων αιώνιας πίστης και αγάπης της Μάρτα με τον πρώην ατζέντη μοντέλων, νυν στέλεχος της Inditex Κάρλος Τορέτα σηματοδότησαν μάλλον την πιο έξω καρδιά στιγμή για το γένος των Ορτέγα.

075_alvarezrey-notitle160729_npMVm
Η ιππασία είναι το αγαπημένο της άθλημα. Φωτό:AFP/VISUALHELLAS.GR


Η Μάρτα, που δεν διαθέτει δικό της προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα, πόζαρε για το Instagram του οίκου Valentino που επιμελήθηκε το νυφικό, αλλά και τις γαμήλιες εμφανίσεις της, ενώ φωτογραφήθηκε ασμένως και με τνο δημιουργικό διευθυντή Πιερπάολο Πιτσιόλι, ο οποίος ταξίδεψε στη Λα Κορούνια για να παραδώσει το νυφιάτικο φόρεμα στην εκλεκτή πελάτισσά του.

Ναι, αν η Μάρτα έχει ένα χάρισμα αυτό είναι ότι λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στη «γρήγορη μόδα» (fast fashion) που παράγει η οικογενειακή επιχείρηση και τους στυλοβάτες της haute couture - είναι παροιμιώδης η φιλία της με τον αείμνηστο πια σχεδιαστή Αλμπέρ Ελμπάζ. Αυτό αποκρυσταλλώνεται περίφημα και στο ντύσιμό της το οποίο συνήθως συνθέτει με κομμάτια Zara, τα οποία διανθίζει με ακριβά παπούτσια και αξεσουάρ οίκων μόδας - ναι, από εκείνα που κοστίζουν όσο μια ολόκληρη γκαρνταρόμπα Zara.

SPL4147390_019_1_
Η Μάρτα Ορτέγα παραμένει εκκωφαντικά σιωπηλή, αθόρυβη και προσηλωμένη στο ένδυμα. Φωτό:SPLASHNEWS/IDEAL IMAGE


Η Μάρτα Ορτέγα σε μια εποχή που όλοι φλυαρούν και διατυμπανίζουν τη σπουδαιότητα ή την επιρροή τους παραμένει εκκωφαντικά σιωπηλή. Και προσηλωμένη στο ένδυμα. Οπως ακριβώς της δίδαξε η ιστορία του πατέρα της. Ενός αλλοτινού πωλητή πουκαμίσων που πέτυχε ένα μυθιστορηματικό success story, το οποίο μάλιστα παρ’ ολίγον θα μεταφερόταν και στην τηλεόραση από το Amazon Prime, αλλά τα σχέδια ναυάγησαν. Οι Ορτέγα ποτέ δεν αγάπησαν την πολλή συνάφεια του κόσμου. Κι ας τον ντύνουν από την κορφή ως τα νύχια δεκαετίες τώρα.

Φωτογραφίες: GETTY IMAGES / SPLASHNEWS / IDEAL IMAGE, AFP / VISUALHELLAS.GR


Ειδήσεις σήμερα:

GNTM 4: Η υποβρύχια δοκιμασία και το μοντέλο που… πνίγηκε - Δείτε βίντεο

ΗΠΑ: Το CDC προτρέπει όλους τους ενήλικες να κάνουν τις αναμνηστικές δόσεις λόγω της μετάλλαξης Omicron

Έρχεται νέα τριλογία της Marvel με τον Τομ Χόλαντ στο ρόλο του Spiderman - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης