Κορωνοϊός: Παραδέχεται τα λάθη της η Ουχάν που δεν είχε καταμετρήσει 1.290 νεκρούς

Κορωνοϊός: Παραδέχεται τα λάθη της η Ουχάν που δεν είχε καταμετρήσει 1.290 νεκρούς

Ουρές στα νεκροτομεία ενίσχυαν τις φήμες για περισσότερα θύματα

germany_wuhan
Η κινεζική πόλη Ουχάν αύξησε σήμερα τον αριθμό των θανάτων της από τον νέο κορωνοϊό κατά 50%, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 3.869, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους των κατοίκων εν μέσω των αυξανόμενων διεθνών αμφιβολιών για τη διαχείριση της κρίσης από την Κίνα.

Η πόλη της κεντρικής Κίνας όπου ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο στα τέλη του 2019, πρόσθεσε άλλα 1.290 θύματα στα 2.579 που είχαν καταμετρηθεί στον απολογισμό της Πέμπτης, φέροντας στο φως λανθασμένες αναφορές, καθυστερήσεις και παραλείψεις, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Η αναθεώρηση προς τα πάνω ανακοινώνεται έπειτα από ευρύτερες εικασίες ότι ο αριθμός των νεκρών της Ουχάν είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που έχει ανακοινωθεί. Οι φήμες για περισσότερα θύματα κυκλοφορούσαν εβδομάδες τώρα μετά τις εικόνες που έδειχναν μεγάλες ουρές στα νεκροτομεία, με μέλη οικογενειών να περιμένουν να συλλέξουν από τα αποτεφρωτήρια τις στάχτες των νεκρών τους και τις αναφορές για χιλιάδες κενές τεφροδόχους στοιβαγμένες σε ένα μόνο γραφείο τελετών.

«Αρχικά λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας των νοσοκομείων και της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, μερικά ιατρικά ιδρύματα δεν κατάφεραν να συνδεθούν εγκαίρως με τα τοπικά συστήματα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών, γεγονός που οδήγησε σε καθυστερημένη αναφορά των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και σε κάποια κενά στην καταμέτρηση με ακρίβεια των ασθενών», μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CGTN, επικαλούμενο αξιωματούχο της Ουχάν που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η υποψία ότι η Κίνα δεν ήταν διαφανής ως προς την επιδημία εντεινόταν τις τελευταίες ημέρες, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εκφράζει προβληματισμό σχετικά με τους περίπου 3.000 νεκρούς από την επιδημία, όπως είχαν δηλώσει προηγουμένως οι κινεζικές αρχές. «Πιστεύετε πράγματι αυτούς τους αριθμούς σε αυτήν την απέραντη χώρα που ονομάζεται Κίνα, και ότι έχουν έναν ορισμένο αριθμό κρουσμάτων και έναν ορισμένο αριθμό θανάτων, το πιστεύει κανείς πραγματικά;» είχε δηλώσει την Τετάρτη.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν, ωστόσο, ότι ο αριθμός των θανάτων σε πολλές άλλες χώρες δεν ανταποκρίνεται στον πραγματικό αριθμό θανάτων, γιατί άνθρωποι πέθαναν από την COVID-19 χωρίς να υποβληθούν στο διαγνωστικό τεστ ή χωρίς να πάνε στο νοσοκομείο.

Κλείσιμο
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 325, και ανέρχεται συνολικά σε 50.333 ή περίπου το 60% του συνόλου της ηπειρωτικής Κίνας.

Γιατροί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Ουχάν έχουν επανειλημμένα ερωτηθεί για την ακρίβεια του αριθμού των νεκρών από δημοσιογράφους σε ταξίδια που διοργανώνονται από την κυβέρνηση.

Μερικοί από τους αξιωματούχους αυτούς αναγνώρισαν ότι άνθρωποι μπορεί να πέθαναν χωρίς να καταμετρηθούν τις πρώτες χαοτικές πρώτες μέρες της επιδημίας, προτού διατεθούν ευρέως τα διαγνωστικά τεστ.

«Δεν μπορεί να υπήρχαν πολλοί (νεκροί) γιατί ήταν ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Ουάνγκ Σινγκχουάν, επικεφαλής ενός από τα δύο νοσοκομεία εκστρατείας που κατασκευάστηκαν για την επιδημία σε δημοσιογράφους στην Ουχάν στις 12 Απριλίου, τονίζοντας ότι δεν μιλά εκ μέρους της κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Στην αντεπίθεση η Κίνα κατά της Δύσης για τον κορωνοϊό: Δεν υπήρξε συγκάλυψη

Μετά τις ΗΠΑ και η Βρετανία ζητά από την Κίνα εξηγήσεις για τον κορωνοϊό

Κίνα: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός προήλθε από εργαστήριο της Ουχάν»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ