Εμβολιασμοί: Τέταρτη δόση στους 4 μήνες μετά την 3η για τους άνω των 60 ετών

Εμβολιασμοί: Τέταρτη δόση στους 4 μήνες μετά την 3η για τους άνω των 60 ετών

Ανοίγει στις 7 Απριλίου η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού οι άνω των 80 ετών - Οι ευπαθείς ομάδες που πρέπει να κάνουν την 4η δόση ανεξαρτήτως ηλικίας

theodwridoy-themistokleoys-1
Τέταρτη δόση εμβολιασμού για τον κορωνοϊό στους πολίτες άνω των εξήντα ετών ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η πλατφόρμα για την πραγματοποίηση των ραντεβού ανοίγει αρχικά για τους άνω των 80 ετών την 7η Απριλίου και θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα η ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών και την μεθεπόμενη εβδομάδα για τις ηλικίες 60-69 ετών. 

«Η Εθνική Επιτροπή συζήτησε σήμερα διεξοδικά για την 4η δόση (2η αναμνηστική). Η τρίτη δόση αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική ακόμα και για τις παραλλαγές του κορωνοϊού. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και υπό ανοσοκαταστολή βρίσκονται όμως σε κίνδυνο γιατί εμφανίζουν εξ αρχής χαμηλότερη ανοσοαπόκριση. Λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της Omicron  και της χαλάρωσης των μέτρων εξακολουθούμε να παρατηρούμε μεγάλο αριθμό μολύνσεων» ανέφερε η κα Θεοδωρίδου και σημείωσε:  

«Παρά τα περιορισμένα δεδομένα, η ΕΘνική Επιτροπή εκτιμά ότι το όφελος από την τέταρτη δόση θα είναι μεγαλύτερο σε άτομα άνω των 70 ετών  όπως και στους 60 ετών και άνω με υποκείμενα νοσήματα. Γι αυτό προτείνουμε 4η δόση (2η αναμνηστική) μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την πρώτη αναμνηστική  (3η δόση) για τους πολίτες άνω των 60 ετών.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cj2ehwowrf3t)


Κλείσιμο
H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών στις δηλώσεις της αναφέρθηκε και στους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων 12 -17 με ανοσοκαταστολή για τα οποία εγκρίθηκε η χορήγηση 4ης δόσης τρεις μήνες μετά την 3η δόση.

Για παιδιά 12 - 17 ετών με αυξημένους κινδύνους (διαβήτης, παχυσαρκία κλπ) χορηγείται τρίτη δόση  εξι μήνες μετά από την β' δόση ανέφερε.

Η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε επίσης ότι η δεύτερη αναμνηστική δόση (4η δόση) θα γίνεται με mRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer ή Moderna, 4 μήνες μετά από την 1η αναμνηστική δόση (3η δόση).

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cj2en2aipoah)

Η πορεία των εμβολιασμών

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 20.590.000 εμβολιασμοί κατά της covid-19.

Ειδικότερα, για την πορεία των εμβολιασμών ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.894.000 πολίτες, δηλαδή το 75,2% του γενικού πληθυσμού και 84,8% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 75,1 % του γενικού πληθυσμού και 85,6% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 7.595.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,4% του γενικού πληθυσμού και 81,1% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 72,4% του γενικού πληθυσμού και 83,1% του ενήλικου πληθυσμού.

Σχετικά με την 1η αναμνηστική δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι δικαιούχοι αυτή τη στιγμή είναι 6.858.000 πολίτες, ποσοστό 90,4% επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.695.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 83% των δικαιούχων και ακόμα 100.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, συνολικά 85%.

Ειδήσεις σήμερα

«Η συμβίωση με τον ιό δεν θα είναι εύκολη», λέει ο Πρασσάς - Τι θα γίνει με την 4η δόση

Έφτασε στον Κορυδαλλό η Πισπιρίγκου - Γιατί είναι «κόκκινο πανί» στις φυλακές, θα προαυλίζεται μόνη

Η «μουντή» καλημέρα στο συγκλονιστικό σκίτσο του Αρκά για τις φρικαλεότητες στη Μπούτσα




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK