Κορωνοϊός: Δύο κρούσματα της υποπαραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα - Τι γνωρίζουμε για την «stealth Omicron»

Κορωνοϊός: Δύο κρούσματα της υποπαραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα - Τι γνωρίζουμε για την «stealth Omicron»

Τα περιστατικά της υποπαραλλαγής Όμικρον βρέθηκαν σε ελέγχους στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» - Φόβοι ότι πρόκειται για ακόμη πιο μεταδοτική έκδοση της Omicron

omicron2_el_venizelos_xr
Εντοπίστηκαν δύο ύποπτα κρούσματα ως φέροντα την υποπαραλλαγή BA.2 της μετάλλαξης Omicron στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Για το θέμα αναμένεται σχετική ανακοίνωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τα δείγματα των ταξιδιωτών έχουν σταλεί προς γονιδιωματική ανάλυση, στο ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται όντως για κρούσματα του στελέχους της υποπαραλλαγής BA.2.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την υποπαραλλαγή omicron BA.2

Η υποπαραλλαγή του στελέχους Omicron BA.2, έχει λάβει το παρατσούκλι «stealth Omicron», καθώς φαίνεται να περνά κάτω από τα ραντάρ ανίχνευσης των διαγνωστικών εργαλείων όπως ακριβώς τα αεροσκάφη stealth, εγείροντας φόβους ότι πρόκειται για μια ακόμη πιο μεταδοτική έκδοση της Omicron που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερα επιδημικά κύματα της COVID-19 παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) η Omicron (B.1.1.529), έχει τρία κύρια «υποστρώματα», τα BA.1, BA.2 και BA.3. Από τις 23 Δεκεμβρίου, ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι πάνω από το 99% των περιπτώσεων που προσδιορίστηκαν εργαστηριακά ήταν BA.1. Αλλά τώρα, η άνοδος του BA.2 στη Δανία και αλλού (όπως στο Ισραήλ, το Βέλγιο και την Ινδία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην Ελλάδα) υποδηλώνει ότι το BA.2 μπορεί να ξεπεράσει το BA.1.

Κλείσιμο
Χθες Πέμπτη, η Δανία ανέφερε ότι το υποστέλεχος BA.2 της Omicron αντιπροσωπεύει σχεδόν τα μισά κρούσματα της χώρας και γρήγορα εκτοπίζει το BA.1. Η Δανία ανέφερε ότι από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου, το BA.2 από το 20% των μολύνσεων COVID-19 στη Δανία έφτασε να αφορά στο 45%. Την ίδια περίοδο, τα κρούσματα COVID στη Δανία έφτασαν σε υψηλά επίπεδα. Η Δανία καταγράφει πάνω από 30.000 νέα κρούσματα ημερησίως αυτή την εβδομάδα, δέκα φορές περισσότερα κρούσματα από τις κορυφές στα προηγούμενα κύματα.

«Βάσει των προκαταρκτικών αναλύσεων δεν δείχνει διαφορές στις νοσηλείες το BA.2 σε σύγκριση με το BA.1», ανέφερε την Πέμπτη το Ινστιτούτο Statens Serum της Δανίας συμπληρώνοντας ότι «αναμένεται ότι τα εμβόλια έχουν επίσης επίδραση κατά της σοβαρής νόσου που προκαλεί το από BA.2».

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το υποστέλεχος BA.2 της Omicron μπορεί να έχει 28 μοναδικές μεταλλάξεις σε σύγκριση με το BA.1, ακόμη και όταν τα δύο αυτά στελέχη έχουν κοινές 32 μεταλλάξεις.

«Τέτοιες διαφορές μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικές ιδιότητες, για παράδειγμα, όσον αφορά τη μολυσματικότητα, την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ή τη σοβαρότητα. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το εάν τα BA.1 και BA.2 έχουν διαφορετικές ιδιότητες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου Statens Serum.

Όταν ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το BA.2 στη Νότια Αφρική στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, οι επιστήμονες πίστευαν ότι θα ήταν πιο δύσκολο να εντοπιστεί από την αρχική παραλλαγή της Omicron. Το αρχικό στέλεχος BA.1, έχει μια μετάλλαξη -τη διαγραφή στο γονίδιο «S»- που εμφανίζεται στις τεστ PCR, καθιστώντας εύκολο να ειπωθεί εάν κάποιος έχει μολυνθεί με την Omicron. Το BA.2 δεν έχει την ίδια μετάλλαξη, κερδίζοντας έτσι το παρατσούκλι "stealth Omicron".

Ωστόσο σύμφωνα με νεότερα δεδομένα το ΒΑ.2 δεν παραμένει και τόσο κρυφό όσο φαινόταν αρχικά. Οι ειδικοί λένε ότι εμφανίζεται στα τεστ PCR, όχι απαραίτητα με τον ίδιο τρόπο όπως το BA.1.

«Το BA.2 είναι ανιχνεύσιμο με PCR... Ανάλογα με το τεστ PCR που χρησιμοποιείται, μπορεί να μη μοιάζει με το BA.1. Αλλά θα εξακολουθεί να δίνει ένα θετικό αποτέλεσμα», έγραψε στο Twitter ο Κορνίλιους Ροεμερ, από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας της Ελβετίας.

Ωστόσο, η παραλλαγή εγείρει ανησυχίες επειδή υπάρχουν πρώιμα «σημάδια» ότι μπορεί να είναι ακόμη πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος της Omicron.

«Η εξέλιξη σε πολλές χώρες αποδεικνύει ότι το BA.2 μπορεί να είναι σε κάποιο βαθμό πιο μεταδοτικό από το BA.1», έγραψε στο Twitter την Τετάρτη ο Τομ Πικοκ, ιολόγος από το Κολέγιο Imperial του Λονδίνου.

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι το BA.2 είναι τόσο διαφορετικό από το αρχικό στέλεχος της Omicron που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πρέπει να το χαρακτηρίσει ως παραλλαγή ανησυχίας - που προορίζεται για παραλλαγές που δείχνουν αυξημένη μεταδοτικότητα, μεταξύ άλλων παραγόντων - και να του δώσει το δικό του όνομα.

«Νομίζω ότι το πιο υπεύθυνο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να συσχετίσουμε το BA.2 ως μια εντελώς διαφορετική παραλλαγή, που ξεπερνά το BA.1», έγραψε στο Twitter ο Σάι Φλέισον, ερευνητής στο Κεντρικό Εργαστήριο Ιολογίας της Ισραηλινής κυβέρνησης.




Ειδήσεις σήμερα:

Υπόθεση βιασμού 24χρονης: Έρευνα στα σπίτια των εμπλεκομένων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Δίκη «ψευτογιατρού»: Άφηνε γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας να υποφέρουν και τους έλεγε πως έχουν... ψύξη

Adele: Με δάκρυα στα μάτια η Βρετανίδα τραγουδίστρια ανακοινώνει την ακύρωση των συναυλιών της στο Λας Βέγκας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK