Καβάλα: Κυνηγοί θησαυρών έκαναν λαθρανασκαφή σε αρχαιολογικό χώρο

peripoliko_main

Εντοπίστηκαν να σκάβουν με ένα κρουστικό εργαλείο και μία γεννήτρια τα οποία κατασχέθηκαν

Στα πράσα έπιασαν οι αστυνομικοί του τμήματος Νέστου δυο επίδοξους «Ιντιάνα Τζόουνς» που έκαναν μέρα- μεσημέρι του Σαββάτου έρευνες σε μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές σωστικές ανασκαφές στον ελλαδικό χώρο, στο εγκαταλελειμμένο χωριό Λιθοχώρι της Καβάλας!

Οι δράστες, ένας 44χρονος Έλληνας και ένας 43χρονος αλλοδαπός που βρισκόταν παράνομα στη χώρα, εντοπίστηκαν να σκάβουν με ένα κρουστικό εργαλείο και μία γεννήτρια τα οποία κατασχέθηκαν αναζητώντας αρχαία νομίσματα ή και κρυμμένες λίρες. Έτσι, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας κατηγορούμενοι για παράβαση του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων.

Στον οικισμό στον οποίο έκαναν τη λαθρανασκαφή είχε γίνει την περίοδο 2006 – 2010 αρχαιολογική ανασκαφή, η οποία αποκάλυψε τα ταφικά έθιμα των Θρακών αριστοκρατών φέρνοντας στην επιφάνεια μοναδικής αξίας ευρήματα. Μεταξύ άλλων, είχε βρεθεί ένα εκτεταμένο νεκροταφείο που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. ως τα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ. με ενταφιασμούς και καύσεις ανθρώπων, καθώς και ενταφιασμούς αλόγων με ιππήλατα οχήματα με χάλκινα και σιδερένια εξαρτήματα και προσαρτήματα, μερικά από τα οποία βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Εκτός από δυο άμαξες που μεταφέρθηκαν τότε στο μουσείο, τα υπόλοιπα ευρήματα έμειναν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες και τις ορέξεις των αρχαιοκαπήλων, που δρουν από τότε ανενόχλητοι καθώς διακόπηκε και η 24ωρη φύλαξη του χώρου.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Μ&Μ

Δυστυχώς που έχει διακοπεί και η φύλαξη των σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων. Για να μην διακόπτεται η φύλαξη θα πρέπει να πληρώνονται απο τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων. Οι δε ποινές για τους λαθροανασκαφείς θα πρέπει να είναι εξοντωτικές.

Στέφανος

Συμφωνώ καί επαυξάνω καί ένα ακόμη επί πλέον, ή λαθρανασκαφή σέ ανεγνωρισμένο αρχαιολογικό χώρο νά εκδικάζεται ώς κακούργημα !

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης