Καβάλα: Κυνηγοί θησαυρών έκαναν λαθρανασκαφή σε αρχαιολογικό χώρο

Καβάλα: Κυνηγοί θησαυρών έκαναν λαθρανασκαφή σε αρχαιολογικό χώρο

Εντοπίστηκαν να σκάβουν με ένα κρουστικό εργαλείο και μία γεννήτρια τα οποία κατασχέθηκαν

peripoliko_main
Στα πράσα έπιασαν οι αστυνομικοί του τμήματος Νέστου δυο επίδοξους «Ιντιάνα Τζόουνς» που έκαναν μέρα- μεσημέρι του Σαββάτου έρευνες σε μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές σωστικές ανασκαφές στον ελλαδικό χώρο, στο εγκαταλελειμμένο χωριό Λιθοχώρι της Καβάλας!

Οι δράστες, ένας 44χρονος Έλληνας και ένας 43χρονος αλλοδαπός που βρισκόταν παράνομα στη χώρα, εντοπίστηκαν να σκάβουν με ένα κρουστικό εργαλείο και μία γεννήτρια τα οποία κατασχέθηκαν αναζητώντας αρχαία νομίσματα ή και κρυμμένες λίρες. Έτσι, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας κατηγορούμενοι για παράβαση του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων.

Στον οικισμό στον οποίο έκαναν τη λαθρανασκαφή είχε γίνει την περίοδο 2006 – 2010 αρχαιολογική ανασκαφή, η οποία αποκάλυψε τα ταφικά έθιμα των Θρακών αριστοκρατών φέρνοντας στην επιφάνεια μοναδικής αξίας ευρήματα. Μεταξύ άλλων, είχε βρεθεί ένα εκτεταμένο νεκροταφείο που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. ως τα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ. με ενταφιασμούς και καύσεις ανθρώπων, καθώς και ενταφιασμούς αλόγων με ιππήλατα οχήματα με χάλκινα και σιδερένια εξαρτήματα και προσαρτήματα, μερικά από τα οποία βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Εκτός από δυο άμαξες που μεταφέρθηκαν τότε στο μουσείο, τα υπόλοιπα ευρήματα έμειναν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες και τις ορέξεις των αρχαιοκαπήλων, που δρουν από τότε ανενόχλητοι καθώς διακόπηκε και η 24ωρη φύλαξη του χώρου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης