Βρήκαν πού συγκεντρώθηκε ο ελληνικός στόλος πριν τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας του 480 π.Χ.

Βρήκαν πού συγκεντρώθηκε ο ελληνικός στόλος πριν τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας του 480 π.Χ.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι διατηρούνται καταβυθισμένες αρχαιότητες και στις τρεις πλευρές του Όρμου του Αμπελακίου οι οποίες βυθίζονται και αναδύονται, ανάλογα με τη μεταβολή της στάθμης της θάλασσας

Υποβρύχια αναγνωριστική έρευνα στις ανατολικές ακτές της Σαλαμίνας, συγκεκριμένα στην περιοχή Αμπελακίου-Κυνόσουρας, η πρώτη συστηματική υποβρύχια έρευνα που εγκαινιάζεται από ελληνικούς φορείς (με 20μελή επιστημονική ομάδα), σε βεβαρυμένο θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά σε χώρο μείζονος ιστορικής σημασίας, διενεργήθηκε τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2016.
 
Όπως πληροφορεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, κύριο πεδίο της έρευνας του 2016 (που γίνεται στο πλαίσιο τριετούς προγράμματος) αποτέλεσε το εσώτερο (δυτικό) τμήμα του Όρμου του Αμπελακίου. «Πρόκειται για τον εμπορικό και πιθανότατα πολεμικό λιμένα της Κλασικής και Ελληνιστικής πόλης-δήμου της Σαλαμίνος, τον σημαντικότερο και πλησιέστερο του Αθηναϊκού κράτους, μετά από τους τρεις λιμένες του Πειραιώς (Κάνθαρο, Ζέα, Μουνιχία)», ενημερώνει το ΥΠΠΟΑ, συμπληρώνοντας ότι «πρόκειται, ακόμη, για τον χώρο συγκέντρωσης τμήματος του ενωμένου Ελληνικού στόλου την παραμονή της μεγάλης ναυμαχίας του 480 π.Χ., ο οποίος γειτνιάζει με τα σημαντικότερα μνημεία της Νίκης: το πολυάνδρειον (τύμβο) των Σαλαμινομάχων και το Τρόπαιον, επί της Κυνόσουρας. Αναφορές στον αρχαίο λιμένα της Σαλαμίνος απαντούν στα έργα του γεωγράφου Σκύλακος (του 4ου αι. π.Χ.), του γεωγράφου Στράβωνος (του 1ου αι. π.Χ.-1ου αι. μ.Χ.) και του περιηγητή Παυσανία (του 2ου αι. μ.Χ.)».


 


Επίσης, επιβεβαιώθηκε από την έρευνα ότι διατηρούνται καταβυθισμένες αρχαιότητες και στις τρεις πλευρές του Όρμου του Αμπελακίου (βόρεια, δυτική και νότια), «οι οποίες σταδιακά βυθίζονται και αναδύονται, ανάλογα με τη μεταβολή της στάθμης της θάλασσας, η πτώση της οποίας, ιδιαίτερα τον μήνα Φεβρουάριο, φθάνει το μισό μέτρο. Στα αρχαία κατάλοιπα που αναγνωρίσθηκαν στον αιγιαλό και σε ρηχά ύδατα περιλαμβάνονται: λιμενικές δομές, οχυρωματικές κατασκευές και διάφορες κτιριακές εγκαταστάσεις. Μετά από αεροφωτογράφηση, φωτογραμμετρική επεξεργασία και τοπογραφική και αρχιτεκτονική τεκμηρίωση όλων των ορατών στοιχείων, προέκυψε ο πρώτος ενάλιος αρχαιολογικός χάρτης της περιοχής, που θα αποτελέσει τη βάση για τη συνέχιση της έρευνας κατά τα επόμενα έτη», προστίθεται στην η ανακοίνωση. Παράλληλα, τονίζεται ότι εξελίχθηκε και η γεωφυσική και γεωαρχαιολογική έρευνα, από την ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών, που επέφερε υψηλής ποιότητας ψηφιακά δεδομένα τα οποία «αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην ανασύνθεση της παράκτιας παλαιογεωγραφίας της περιοχής».
 
Η έρευνα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπό τη διεύθυνση της προϊσταμένης της Εφορείας, δρ. Αγγελικής Σίμωσι και του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (ΙΕΝΑΕ), υπό τη διεύθυνση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και προέδρου του Ινστιτούτου, Γιάννου Λώλου, με τη συμμετοχή του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό τον καθηγητή Γιώργο Παπαθεοδώρου και με κύρια οικονομική υποστήριξη από το Βρετανικό Ίδρυμα Honor Frost.

ΣΧΟΛΙΑ (36)

Panos

Και λίγα είναι..

Τότε...

Περασμένα μεγαλεία. Τότε που μια σταλιά χώρα σταμάτησε την Ασία! Τώρα... στα 4 στον Τούρκο...

GT-R

υπερηφανοι ΕΜΕΙΣ οι χρυσαυγιτες για αυτους...

τζονυ

Μπραβο στους αρχαιους Ελληνες,τωρα αν ολοι εσεις νομιζετε οτι εισαστε η συνεχεια αυτης της φυλης μην φατε εχουμε γλαροσουπα!

Rom

Ναι... ναι... Αφού ΜΠΑΖΩΣΑΝ και ΠΕΤΑΞΑΝ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ τάφους Σαλαμινομάχων (όταν έφτιαχναν εκεί το εργοστάσιο που υπάρχει) και ήρθε κλιμάκιο του πανεπιστημίου Μίτσιγκαν ΗΠΑ (τμήμα Κλασσικών Χρόνων) και άσκησαν κάθε μέσον που είχαν να το σταματήσουν... ...τώρα θυμηθήκαμε τους Σαλαμινομάχους!!!! Όταν ο ξάδερφός μου που ήταν ΟΥΚ το '95 μου έλεγε ότι υπάρχουν... ΔΥΟ ΣΤΟΛΟΙ από τριήρεις βυθισμένες στο στενό μεταξύ "Παλάσκας" και Σαλαμίνα... ούτε μια χάλκινη ασπίδα δεν έχουν βγάλει από εκεί μέσα!

στον Μαραθώνα τί αρχαία βρέθηκαν

στα έργα για το Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας και Κανό στον Σχοινιά του Μαραθώνα, τί βρέθηκε!

Δημητρης

Η δήμαρχος να παρει αδεια απο τον Σπανόπουλο γιατι δεν μπορει να καταπατά ξένη περιουσία. Δουλευόμαστε και μεταξύ μας... Αρχαιολογική ζώνη Α εγινε απο την Μελινα Μερκούρη και απο τοτε τιποτα. Θα επρεπε να ειχε αξιοποιηθεί και αναδειχθεί το μερος πολλα χρονια πριν. Α ξεχασα...παραχωρηθηκε στον επιχειρηματία έκταση για να κανει ναυπηγείο. Δεν ντρεπόμαστε λιγάκι......Ελλάδα της λαμογιάς και των συμφερόντων θα ειμαστε παντα..

ιρενε

Η μεγαλυτερη μαχη της αρχαιοτητας που εκρινε το μελλον του Δυτικου Κοσμου! Η φαγωμαρα των πολεων-κρατων λιγο πριν το μεγαλο γεγονος ηταν απλα ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΗ!Απεναντι ομως στον εχθρο ΟΛΟΙ υψωσαν το μεγιστο τειχος... Η προσφορα του Μεγαλου Θεμιστοκλη ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ στους ΑΙΩΝΕΣ!

Stahis

Πραγματικά εντυπωσιακά ευρήματα. Μπράβο σε όλους του εμπλεκόμενους. Και άλλα τέτοια μέσα στην απίστευτη μιζίρια που δέρνει τον τόπο είναι ευπρόσδεκτα. Δείχνουν προσπάθεια, οργανωμένη δουλειά, ομαδική προσπάθεια, οργάνωση, αποτελεσματικότητα και πάνω από όλα επιστημονική προσέγγιση. Ενθαρρυντικό.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ. ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ. ΟΣΟ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΟΜΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΕΩΤΕΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ, ΩΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ, ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕΙΣ ΤΡΑΒΑΕΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΨΑΧΝΕΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΣΗΜΕΙΟ ΤΡΙΒΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΩΣΗΣ. ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ ΠΑΝΤΩΣ, ΒΡΗΚΑΜΕ ΚΟΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΠΑΦΗΣ.

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Η σημαντικότερη ναυμαχία ολων των εποχών!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

elas151

Οι δράστες, που φορούσαν κράνη από τα οποία δεν διακρίνονταν τα χαρακτηριστικά τους, κατάφεραν να εξουδετερώσουν το θύμα και να αρπάξουν το τσαντάκι που είχε μαζί του