«Άλλα λόγια» από το υπουργείο Υγείας για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

«Άλλα λόγια» από το υπουργείο Υγείας για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

Για το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην υγεία κάνει λόγο το υπουργείο σε ανακοίνωση, ενώ παραδέχεται ότι το πρόγραμμα των εμβολιασμών δεν έχει ολοκληρωθεί

«Άλλα λόγια» από το υπουργείο Υγείας για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων
Προσηλωμένο μεν, «τυφλό» δε, αποδεικνύεται το υπουργείο Υγείας όσον αφορά τα περιστατικά ηπατίτιδας Α που αυξάνουν δραματικά στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων της Νέας Καβάλας αλλά και αναφορικά με τις ευθύνες για την καθυστέρηση του εμβολιασμού των προσφύγων έναντι της μολυσματικής νόσου.
 
«Το Υπουργείο Υγείας είναι προσηλωμένο στον στόχο της προστασίας του δικαιώματος στην εκπαίδευση και του δικαιώματος στην υγεία όλων των παιδιών που ζουν στη χώρα μας». Αυτή είναι η απάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στις καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Κιλκίς για την ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων ηπατίτιδας Α στο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων της Νέας Καβάλας. Μέσα στους τελευταίους δύο μήνες καταγράφηκαν 21 κρούσματα ηπατίτιδας Α, δηλαδή το 1/3 των κρουσμάτων που είχαν αναφερθεί όλο το 2015!
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας, «ο εμβολιασμός των παιδιών στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων-Μεταναστών γίνεται με προγραμματισμό και συντονισμό από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και με βάση τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Ο εμβολιασμός στα Κέντρα Φιλοξενίας και άλλους χώρους φιλοξενίας προχωρά κανονικά και αναμένεται ο πρώτος κύκλος να ολοκληρωθεί εντός του μηνός» διευκρινίζεται.
 
Κλείσιμο
Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως το τείχος για την αναχαίτιση της μετάδοσης της ηπατίτιδας Α αρχίζει μόλις να «χτίζεται», καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ «η προστασία αρχίζει μετα από τέσσερις εβδομάδες από την πρώτη δόση του εμβολίου» ενώ «απαιτούνται 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών που επιτυγχάνουν προστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα».
 
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως ο εμβολιασμός συσχετίζεται κυρίως με το πρόγραμμα εκπαίδευσης, δηλαδή εμβολιάζονται τα παιδιά που φιλοξενούνται σε Κέντρα και εφόσον μετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης