«Έφυγε» ο πρώην υπουργός Άμυνας της Κύπρου

«Έφυγε» ο πρώην υπουργός Άμυνας της Κύπρου

Ο Κώστας Παπακώστας εξέτιε ποινή φυλάκισης 5 ετών για την φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί το 2011

«Έφυγε» ο πρώην υπουργός Άμυνας της Κύπρου
Τη τελευταία του πνοή στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας άφησε τα ξημερώματα ο πρώην υπουργός Άμυνας της Κύπρου Κώστας Παπακώστας, ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης 5 ετών για την φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί το 2011.

Ο Κώστας Παπακώστας από την ημέρα της καταδίκης του παρέμενε στο Νοσοκομείο λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε. Τα αιτήματα του για απονομή Προεδρικής Χάρης έμειναν αναπάντητα.

Ο Κώστας Παπακώστας, είναι μία από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της Κύπρου, που η όλη πορεία του δεν έδειχνε ότι θα μπορούσε στα 80 του να βρεθεί πίσω από τα σίδερα. Υπήρξε αγωνιστής της ΕΟΚΑ και πολέμησε ως αντάρτης κατά των Αγγλων την περίοδο της αποικιοκρατίας, ενώ αργότερα υπηρέτησε ως αξιωματικός του στρατού.

Την περίοδο του πραξικοπήματος του 1974 υπερασπίστηκε τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και ακολούθως πολέμησε εναντίον των Τούρκων σε καθοριστικές μάχες. Στη συνέχεια μετατάχθηκε στην Αστυνομία, όπου δημιούργησε τη ΜΜΑΔ (Μηχανοκίνητη Μονάδα Αμέσης Δράσης) και έφτασε έως τη θέση του υπαρχηγού.

Παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας, διαφωνώντας με τον τότε πρόεδρο Κληρίδη και κατήλθε στον πολιτικό στίβο πετυχαίνοντας την εκλογή του ως βουλευτή του ΑΚΕΛ. Ο Δημήτρης Χριστόφιας τον διόρισε το 2008 υπουργό Άμυνας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι την έκρηξη στο Μαρί.
Κλείσιμο

Τα τελευταία χρόνια, λόγω μεγάλης ηλικίας, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και πριν από δύο χρόνια υπέστη βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης πριν από λίγα χρόνια έχασε την κόρη του, η οποία ήταν τροχονόμος και παρασύρθηκε από αυτοκίνητο εν ώρα υπηρεσίας.

Το Κακουργιοδικείο, δικαιολογώντας την καταδίκη του, είχε αναφέρει ότι αν και γνώριζε τους κινδύνους επέδειξε πλήρη απραξία και δεν έκανε τίποτα για να προστατεύσει τους αξιωματικούς της Ναυτικής Βάσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης