Όλο το σχέδιο για τις Πανελλαδικές το 2016

Όλο το σχέδιο για τις Πανελλαδικές το 2016

Σύστημα που μοιάζει με δέσμες -Μείωση  της ύλης και μετεγγραφών - Στροφή σε  ανθρωπιστικές  σπουδές - Στις 18 Μαίου ξεκινούν οι Πανελλαδικές

Τέσσερα αντί για έξι μαθήματα με την προσθήκη ενός μαθήματος μπαλαντέρ  και διδασκαλία των μαθημάτων από τα υπάρχοντα σχολικά βιβλία καθώς δεν υπάρχει χρόνος για αλλαγές φαίνεται οτι είναι το σχέδιο που προκρίνεται από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για το νέο  σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. 

Η ανακοίνωση του νέου συστήματος  αναμένεται να  πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας,  ωστόσο βέβαιο θεωρείται οτι την επόμενη χρονιά οι μαθητές θα εξετασθούν σε τέσσερα μαθήματα αντί για έξι , ενώ η προσθήκη ενός πέμπτου προαιρετικού μαθήματος θα  τους εξασφαλίσει  μία “γέφυρα” μεταξύ των πεδίων, προκειμένου να διευρυνθούν οι επιλογές τους. Το  σύστημα προσομοιάζει με  το σύστημα των δεσμών ενώ σύμφωνα με πληροφορίες    θα υπάρχουν και  σχολές μπαλαντέρ, όπως οι Παιδαγωγικές  που θα τις   δηλώνουν οι υποψήφιοι  από  όλα τα επιστημονικά πεδία. 

 Στόχος του υπουργείου Παιδείας,  είναι να αυξηθούν τα τμήματα που μπορεί να επιλέξει ο υποψήφιος , προκειμένου να έχει  περισσότερες επιλογές κοντά στον τόπο κατοικίας του καθώς αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των μετεγγραφών. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό των μετεγγραφών δεν θα ξεπερνά το 10%-15%  των φοιτητών που πέτυχαν με τις εξετάσεις σε κάθε τμήμα. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες   στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα θα υπάρχει και ρύθμιση για την αναδιαμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων του λυκείου. 

 Οπως δήλωσε   ο αναπληρωτής υπουργός  Παιδείας   Τάσος Κουράκης:  “Στο πολυνομοσχέδιο, θα δώσουμε ένα σχέδιο, όπου διευρύνεται  η δυνατότητα των μαθητών, που βρίσκονται τώρα στη Β’ και θα πάνε στη Γ’ Λυκείου, να απευθύνονται σε περισσότερες σχολές, μέσω ενός συστήματος, χωρίς να διαταράσσουμε, αυτή τη στιγμή, το στάτους στο οποίο βρίσκονται και προετοιμάζονται οι μαθητές. Επίσης, θα φροντίσουμε για τη μείωση της ύλης, γιατί, πραγματικά, η υπερβολική  ύλη, δεν βοηθάει κανέναν. Σε πάρα πολλά μαθήματα, η ύλη του πρώτου έτους του πανεπιστημίου είχε μεταφερθεί στην Γ’ Λυκείου, με αποτέλεσμα να εξοντώνονται τα παιδιά”.

Σε  οτι αφορά στους εισακτέους αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι με πτωτική τάση    δηλαδή  ο αριθμός που θα ανακοινωθεί θα κινηθεί λίγο πάνω από τις 69000 από τις περίπου 70.500 που ήταν ο αντίστοιχος περσινός. 

Aλλαγή αναμένεται στον αριθμό των εισακτέων στις θεωρητικές σχολές που τα  τελευταία  χρόνια παρουσίαζαν σταθερή μείωση σε σχέση με τις πολυτεχνικές σχολές. Είναι χαρακτηριστικό οτι στην ανάγκη ενίσχυσης των Ανθρωπιστικών Επιστημών στην εκπαίδευση  εστίασε ο υπουργός Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων Αρ. Μπαλτάς κατά την διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου των Ευρωπαίων ομολόγων του που πραγματοποιήθηκε, στο Παρίσι.
Οι υποψήφιοι, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου,  από την επόμενη χρονιά αναμένεται να εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα . Στην περίπτωση που επιθυμούν να διευρύνουν τον αριθμό των σχολών  από τις οποίες θέλουν να διεκδικήσουν μία θέση θα έχουν δικαίωμα να εξετασθούν σε ένα επιπλέον μάθημα. Οπότε όποιος επιθυμεί να εισαχθεί στα Παιδαγωγικά τμήμα , που φαίνεται οτι “κλείδωσαν” ως σχολές από περισσότερα πεδία ,θα εξετάζεται υποχρεωτικά σε πέντε μαθήματα.  Η γκάμα των σχολών που αναμένεται οτι μπορούν να δηλώσουν από την επόμενη χρονιά οι υποψήφιοι αναμένεται να φθάσει τις 250 σχολές. 
 Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας   διατηρούνται οι προσανατολισμοί στην Γ' Λυκείου   που αφορούν στους τομείς  Ανθρωπιστικών, Θετικών και Οικονομικών-Κοινωνικών Σπουδών.     Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε σχετικά με το συντελεστή αυξημένης βαρύτητας των μαθημάτων και αν θα ισχύσει για όλες τις σχολές. 
Σε οτι αφορά στα μαθήματα στα οποία θα εξετασθούν οι υποψήφιοι από τη σχολική χρονιά 2015-2016 αναμένεται να κινηθούν ως εξής:

 1. Νεοελληνική γλώσσα, Αρχαία, Ιστορία και Λατινικά για εισαγωγή    στις σχολές Ανθρωπιστικών και Νομικών Σπουδών.

 2.Νεοελληνική γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία στη θετική κατεύθυνση 

 3. Νεοελληνική γλώσσα, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Πληροφορική και Αρχές Οικονομικής θεωρίας στις  Οικονομικές Σπουδές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες   από το υπουργείο Παιδείας τα μαθήματα μπαλαντέρ είναι η Φυσική, η Βιολογία , τα Μαθηματικά, η Ιστορία και οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.  
Η Βιολογία αναμένεται να “ξεκλειδώνει” τις Επιστήμες Υγείας ενώ τα Μαθηματικά αναμένεται να αποτελέσουν τη “γέφυρα” για τις Παιδαγωγικές σχολές. 
Η Φυσική θα είναι ο μπαλαντέρ για τα Πολυτεχνεία και τις Θετικές  Επιστήμες  ενώ οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας θα είναι το “εισιτήριο” για τις Πολιτικές Οικονομικές και Κοινωνικές Επιστήμες. 

 Οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις θα  ξεκινήσουν στις 18 Μαΐου και θα είναι η τελευταία χρονιά που οι μαθητές θα εξεταστούν σε έξι μαθήματα. 
Eπίσης, ήδη από φέτος, το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στις ακόλουθες αλλαγές:Στις συνολικές μονάδες των υποψηφίων για την εισαγωγή στα AEI δεν θα   υπολογίζονται  οι βαθμοί προαγωγής στην A΄ και B΄ Λυκείου.

 Καταργείται η Τράπεζα Θεμάτων  και τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων στην A΄ και B΄ Λυκείου θα επιλέγονται από τους διδάσκοντες.

 Eπανέρχεται ως βαθμός προαγωγής ο γενικός μέσος όρος 9,5.  Μέχρι σήμερα  υπήρχε η βάση του 10 σε Γλώσσα και Mαθηματικά και μέσος όρος 8 στα υπόλοιπα μαθήματα.

ΣΧΟΛΙΑ (75)

Έλενα

Καλησπέρα ! ΟνομάζομαιΈλενα και είμαι μαθήτρια τρίτης λυκειου και θα δώσω πανελλήνιες φέτος το 2016 ! Άκουσα ότι οι πανελλήνιες θα πραγματοποιηθουν νωρίτερα από τις ενδοσχολικες αυτή την χρονιά..ισχύει κάτι τέτοιο ή όχι ? Ευχαριστώ.

Κικη

Μπορω να δωσω με το παλιο συστημα? Που μπορω να βρω την υλη γτ εδωσα το 2013

eleni

Καλησπέρα σας.Ειμαι μαθήτρια της Β Λυκείου.Γνωρίζετε αν απο τεχνολογικη κατεύθυνση μπορείς να εισαχθείς σε μαθηματικό πανεπιστήμιο?

ΕΥΑ

ΕΧΩ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΟ 1998 ΚΑΙ ΕΧΩ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ.ΤΩΡΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩΣΩ ΓΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕΣΩ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ...ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ???

ΕΥΑ

ΕΧΩ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΟ 1998 ΚΑΙ ΕΧΩ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ.ΤΩΡΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩΣΩ ΓΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕΣΩ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ...ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ???

Ειρηνη

Όσοι ξαναδίνουν πανελλήνιες δίνουν σύμφωνα με το παλιό σύστημα ;;

Ραφαηλ

Καλησπέρα παιδιά έχω να κάνω μια ερώτηση. Εγώ έδωσα πανελλήνιες την χρονιά 2014-2015 μπορώ να χρησιμοποιήσω το 10% για φέτος ή όχι σας παρακαλώ απαντήστε μου!!

ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ

Είμαι 44 ετών. Έχω βγάλει το γενικό λύκειο. Επιθυμώ να δώσω πανελλήνιες για παιδαγωγικά. Που μπορώ να βρω την ύλη και τα βιβλία; Ευχαριστώ.

ιφι

ποτε θα δωθουν απαντησεις σε αυτα που ρωτανε?μιας κ εχω τις ιδιες αποριες?

Γεωργία

Καλημέρα είμαι 43 και θέλω να πάρω μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις. Επειδή έχω ρωτήσει άλλους μου είπαν οτι πρώτα πρέπει να πας στο λύκειο που τελείωσες και να γραφτείς σε κάποιο φροντηστήριο ώστε να κάνεις ιδιαίτερα και να σου λύσουν τις απορίες.

Ιφιγενεια

Γεια σας, εγω ειχα δωσει πανελληνιες το 2001. Ναι.... Εχουν περασει αρκετα χρονια! Θελω ομως να ξαναδωσω το 2016. Τι πρεπει να κανω; πρεπει να παρακολουθησω την τριτη λυκειου ξανα ή μπορω να παω να δωσω εξετασεις μονο; δεν θελω να δωσω με το 10% γιατι δεν ειχα βγαλει καλο βαθμο τοτε. Τι γινεται λοιπον; αν δωσω εξετασεις δινω με το νεο συστημα; ημουν τεχνολογικη κατευθυνση. Σας ευχαριστω εκ των προτερων για την απαντηση σας

Aggeliki

outos I allos den boreis pleon me to 10% isxuei mono gia mia I duo xronies an thimamai kala.. psaksto

Μβ

Έδωσα πανελλήνιες φετος αλλα θα ξανά δωσω πάλι με το παλιο σύστημα. Τι συμβαίνει με το 10% που έχουμε εμείς και θα έχουμε διαφορετικές βάσεις απο αυτούς που δίνουν με 90% ;

λένα

Μπορείς να χρησημοποιήσεις το 10% και ναί οι βάσεις είναι διαφορετικές (ελαφρά πιο υψηλές απο αυτές των 90%). Άν ο βαθμός μορίων που έβγαλες φέτος δεν είναι κοντά στον βαθμό της σχολής που σε ενδιαφέρει, τότε οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές για την εισαγωγή σου με το 10%. Ουσιαστικά, το 10% είναι ένα ρίσκο, και βολεύει περισσότερο τους άριστους μαθητές οι οποίοι για μια μικρή απόκλιση μορίων δεν πέρασαν φέτος στην σχολή που επιθυμούσαν. Προτιμότερο είναι να ξαναδώσεις με το παλιό σύστημα, εφόσων έχεις αυτή την δυνατότητα και φέτος. Καλή επιτυχία!

Μαρία Γιαννικακη

Καλησπέρα! Άκουσα πως ο,τι βάσεις υπάρχουν μέχρι τώρα θα καταργηθούν και θα γίνουν όλα από την αρχή! Ισχύει αυτό? Και αν ναι το βρίσκετε θετικό η αρνητικό και γιατί?

Κατερίνα

Καλησπέρα! Για όσους γνωρίζουν ΣΙΓΟΥΡΑ. Στο μηχανογραφικό θα εμφανίζονται οι σχολές ανάμεσα στις οποίες θα επιλέξουμε μόνο από το πεδίο που ανοίγουμε ή και από το πεδίο και από την κατεύθυνση; Είμαι στη θεωρητική κατεύθυνση. Αν επιλέξω, για παράδειγμα. τα Μαθηματικά, θα εμφανιστούν ΜΟΝΟ οι σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου ή ΚΑΙ αυτού του πεδίου ΚΑΙ της θεωρητικής κατεύθυνσης που, στην ουσία, ανήκω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης