Στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος - Επισκέφθηκε το Γηροκομείο Αθηνών

Στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος - Επισκέφθηκε το Γηροκομείο Αθηνών

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος βρέθηκε στην πρωτεύυοσα για την έναρξη του Συνεδρίου για τα 100 χρόνια του περιοδικού «Θεολογία» – Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποκτά λατρευτική έδρα στην Αθήνα

bartholomaios_new_2
Με αφορμή τη συμμετοχή του στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τα 100 χρόνια του Περιοδικού Θεολογία, το οποίο ξεκίνησε χθες Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος βρέθηκε στην Αθήνα ενώ το πρωί επισκέφθηκε το Γηροκομείο Αθηνών. Τον υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου καθώς και εκπρόσωποι του Ιδρύματος.

Ο Παναγιώτατος συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή χθες το απόγευμα, 11 Οκτωβρίου και στη συνέχεια μετέβησαν στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αθηνών όπου πραγματοποιήθηκε η έναρξη του Διεθνούς επιστημονικού Συνεδρίου για τα 100 χρόνια του περιοδικού ‘Θεολογία’, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ.Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Αρχιεπισκόπων Κύπρου κ. Γεωργίου, Αθηνών κ. Ιερωνύμου, Αλβανίας κ. Αναστασίου, Εκπροσώπων των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, αλλά και πλήθος πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cw5rcuzl9jop)


Κλείσιμο
Το πρωί, είχε προηγηθεί η τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, ο οποίος βρίσκεται στο χώρο του Γηροκομείου Αθηνών, με την παρουσία του Παναγιωτάτου. Παρόντες ήταν επίσης, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ.Μπακογιάννης, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ.Σοφία Ζαχαράκη, δημοτικοί σύμβουλοι, εργαζόμενοι και ηλικιωμένοι ωφελούμενοι του Γηροκομείου. Ο Παναγιώτατος ανακηρύχθηκε ως Μέγας Ελεήμων, τίτλος που απονεμήθηκε για πρώτη φορά. Στην ευχαριστήρια ομιλία του, ο κ.κ.Βαρθολομαίος αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων - στην αξία της φιλανθρωπίας και της αλληλεγγύης, που αποτελούν θεμέλιους λίθους της χριστιανικής πίστης. Υπογράμμισε, επίσης, την αξία της σύνδεσης της αξίας της επιστήμης με την αγάπη, ως την κινητήριο δύναμη για κάθε θετική εξέλιξη στην κοινωνία.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποκτά λατρευτική έδρα στην Αθήνα

Η στιγμή της έλευσής του Οικουμενικού Πατριάρχη, δεν θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλη, καθώς πριν μερικούς μήνες, παραχωρήθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η χρήση για 30 χρόνια του Ναού του Αγίου Νικολάου, από το Γηροκομείο Αθηνών, του οποίου αποτελεί ιδιοκτησία. Η κίνηση αυτή έγινε κατόπιν σχετικού αιτήματος του Πατριαρχείου αλλά και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Ιερωνύμου.

bartholomaios_new


Η παραχώρηση της χρήσης του Ναού του Αγίου Νικολάου στο Πατριαρχείο, πέραν του συμβόλου της ενότητας και των αδελφικών σχέσεων μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αποτέλεσε – σύμφωνα με τους εκπροσώπους του – «θεόσταλτη λύση για την διάσωση του θρησκευτικού μνημείου του Ιερού ναού του Αγίου Νικολάου. Αδιαμφισβήτητα όσο και θεαματικά είναι τα αποτελέσματα όσον αφορά την  συντήρηση και την ανάδειξη της ομορφιάς του και την ενίσχυση του συναισθήματος των πιστών της περιοχής  η δε  προσφορά του Πατριαρχείου, στον κόσμο της τρίτης ηλικίας, όπως αυτή συζητείται και σχεδιάζεται και έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται μεταξύ του Πατριαρχείου και της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών θα σηματοδοτήσει την νέα εποχή του Γηροκομείου Αθηνών». «Ο Παναγιώτατος μας τίμησε σήμερα με την παρουσία του και αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος, που επί θητείας μου καταφέραμε να δώσουμε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο έδρα στην Αθήνα, γεγονός που δεν είχε συμβεί τα τελευταία 200 χρόνια», σχολιάζει ο Πρόεδρος του Γηροκομείου Αθηνών, κ.Σπύρος Χαμακιώτης.

Η προσπάθεια εξυγίανσης του Γηροκομείου Αθηνών αποφέρει καρπούς

Αν και μόλις ενάμιση χρόνο στο ‘τιμόνι’ του Γηροκομείου, ο κ.Χαμακιώτης ηγήθηκε της προσπάθειας για την εξυγίανση του Ιδρύματος, το οποίο είχε περάσει σε περίοδο παρακμής για περισσότερα από 15 χρόνια. Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Σήμερα, οι οικονομικές μας υποχρεώσεις προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ έχουν διακανονιστεί, πληρώνουμε κανονικά τις δόσεις ενώ πλέον όλοι οι εργαζόμενοι πληρώνονται κανονικά. Προηγήθηκε μία γενναία διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων, συνολικού ύψους 13,5 εκατομμυρίων, μειώνοντας το σύνολο των οφειλών από 53 εκατομμύρια σε λιγότερο από 40, με την υπαγωγή του Ιδρύματος στις διατάξεις του νόμου περί εξυγίανσης 4262/2014».

Σε ό,τι αφορά την καθημερινή υποστήριξη του ευαγούς ιδρύματος, ο κ.Χαμακιώτης θα πει: «Πορευόμαστε μόνοι μας – το βάρος της στέγασης, σίτισης, περίθαλψης και φροντίδας γενικότερα των ωφελούμενων, είναι αποκλειστικά δική μας αρμοδιότητα. Οικονομικά, βασιζόμαστε στα μισθώματα. Έχουμε ήδη ανακαινίσει 10 αίθουσες και φιλοξενούμε σήμερα 150 ανθρώπους. Προς το παρόν, δεχόμαστε βοήθεια από τους … ‘μη έχοντες’, ευπρόσδεκτη όμως θα ήταν κάθε βοήθεια και από τους ‘έχοντες’, ώστε να μπορέσουμε να ανακαινίσουμε τις οκτώ εγκαταλελειμμένες πτέρυγες του Γηροκομείου και να φιλοξενήσουμε επιπλέον 500 ανθρώπους - αυτή είναι η φιλοδοξία μου!».

bartholomaios_1


Σε επίρρωση των λεγομένων του, ο κ. Κωνσταντίνος Σολδάτος, Γενικός Διευθυντής του Γηροκομείου Αθηνών, προσθέτει: «Η σημερινή επίσκεψη του Παναγιωτάτου έχει ιδιαίτερη σημασία για μας, επειδή, ύστερα από μία μακρά περίοδο παλινωδίας και οικονομικών προβλημάτων, το Ίδρυμα επιτέλους ορθοποδεί. Αρχίζουμε πλέον να αισιοδοξούμε για το μέλλον. Κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας προς την κοινωνία, ελπίζουμε να λειτουργήσει ενισχυτικά προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των κλειστών κτιρίων του Γηροκομείου, το οποίο έχει μία διαχρονική παρουσία στην Αθήνα ενώ έχει επιτελέσει και σπουδαίο έργο – στον πόλεμο, διασώθηκαν εδώ πάρα πολλοί εβραίοι».

Για τον τρόπο, με τον οποίο θα βοηθήσει η παρουσία του Παναγιωτάτου το Ίδρυμα, ο κ.Σολδάτος επισημαίνει: «Ο Πατριάρχης μας έδωσε την ευλογία του. Και επειδή ο λόγος του φτάνει σε πολλούς, πιστεύουμε ότι ορισμένοι θα συγκινηθούν, θα εμπνευστούν για να κάνουν αυτό που πρέπει για τη σύγχρονη Ελλάδα. Σίγουρα πήραμε μία μεγάλη ανάσα με την αποφασιστική συνδρομή τόσο του δήμου Αθηναίων, όσο και της Πολιτείας. Τώρα, όμως, μπαίνοντας κάτω από την Πατριαρχική ‘ομπρέλα’, ενισχύεται ακόμη περισσότερο το κύρος του έργου μας».

Η ’ταυτότητα’ του Γηροκομείου Αθηνών

Το σωματείο ΕΛΕΗΜΩΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ - ΠΤΩΧΟΚΟΜΕΙΟ  είναι φιλανθρωπικό ΝΠΙΔ ιδρυθέν από το έτος 1864. Τα εισοδήματά του προέρχονται από τις συνδρομές των μελών του, από τα μισθώματα των ακινήτων του και από τα παγκάρια – δωρεές των πιστών,  των Ιερών Ναών Αγίου Ανδρέου και Αγίου Νικολάου που αποτελούν ιδιωτικούς ναούς. Φιλοξενεί κατά μέσο όρο 150 ηλικιωμένους και απασχολεί 100 εργαζομένους, υποκαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό την πολιτεία στην άσκηση του κοινωνικού της ρόλου.



Ειδήσεις σήμερα:

Έτοιμο το Ισραήλ για πόλεμο σε Βορρά και Νότο - Φόβοι για «Ανατολικό Μέτωπο» με τζιχαντιστές στη Συρία ή το Ιράν


Κίσινγκερ: Επίθεση στο διεθνές σύστημα από Ρωσία και Χαμάς - Δεν αποκλείει κλιμάκωση


«Ήπια κόντρα» στο ντιμπέιτ Μπακογιάννη-Δούκα για Μεγάλο Περίπατο, κάμερες στους δρόμους και κυκλοφοριακό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης