Ντιμπέιτ Μπακογιάννη-Δούκα για την Αθήνα: «Ήπια κόντρα» για Μεγάλο Περίπατο, κάμερες στους δρόμους και κυκλοφοριακό

Ντιμπέιτ Μπακογιάννη-Δούκα για την Αθήνα: «Ήπια κόντρα» για Μεγάλο Περίπατο, κάμερες στους δρόμους και κυκλοφοριακό

Τι είπαν ο νυν δήμαρχος και ο Χάρης Δούκας για τα αντιπλημμυρικά έργα και τη βελτίωση της προσβασιμότητας στην Αθήνα - Αυτοκριτική από τον Κώστα Μπακογιάννη σχετικά με τον «μεγάλο περίπατο» - «Δεν είναι προτεραιότητά μου οι κάμερες» ανέφερε ο Δούκας

debate_doukas_mpakogiannis
Κλειστό πενταετές συμβόλαιο με τους πολίτες στο Δήμο Αθηναίων υποσχέθηκε ο Κώστας Μπακογιάννης, ενώ ο Χάρης Δούκας έθεσε το δίλημμα προς τους ψηφοφόρους ενόψει του δεύτερου γύρου: ή συνεχίζουμε με τη δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη που δεν έλυσε αλλά συσσώρευσε προβλήματα ή δημιουργούμε όλοι μαζί μια άλλη συνθήκη για τη μεγάλη θετική ανατροπή στην Αθήνα.



Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cw5whkpkev0x)


Σε μια μονομαχία με αδιαμεσολάβητο διάλογο σε πολλά σημεία της, οι δύο υποψήφιοι Δήμαρχοι επιχείρησαν με την παρουσία τους στην ΕΡΤ να περιγράψουν με ενάργεια το σχέδιο και τις προτεραιότητές τους για την επόμενη μέρα, να θίξουν τις αδυναμίες ο ένας του άλλου, να διαφωνήσουν ή να δώσουν τα χέρια για αυτά που τους ενώνουν, αλλά και να καλέσουν εκ νέου τις Αθηναίες και τους Αθηναίους να προσέλθουν στις αυτοδιοικητικές κάλπες της Κυριακής. Ο νυν Δήμαρχος υπεραμύνθηκε των πεπραγμένων του χωρίς ωστόσο να αποφύγει την αυτοκριτική σχετικά με τον «μεγάλο περίπατο» στην Πανεπιστημίου.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cw5t7oxko9fl)

Ο Κώστας Μπακογιάννης έδωσε έμφαση στην πρωτοβουλία να μπουν κάμερες σε 750 σημεία της πόλης προς όφελος της ασφάλειας των πολιτών και ζήτησε από τον αντίπαλό του την προσεχή Κυριακή να πάρει ξεκάθαρη θέση.

Ο Χάρης Δούκας δήλωσε όσον αφορά τις κάμερες ότι «δεν είναι προτεραιότητά του» και αντιπρότεινε την ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας με προσωπικό, ώστε σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία να αντιμετωπίσει τη μικρο-παραβατικότητα και την μικρο-εγκληματικότητα. Ο υποψήφιος Δήμαρχος υπενθύμισε ότι ως καθηγητής του ΕΜΠ ασχολείται χρόνια με τον 
μετασχηματισμό των πόλεων – για το πως θα γίνουν πράσινες και βιώσιμες- και ως εκ τούτου, όπως πρόσθεσε έχει σαφές και εξειδικευμένο σχέδιο για τις αναγκαίες αλλαγές που θα θωρακίσουν την Αθήνα από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cw5ty6tdql4p)

Στο φινάλε του debate και οι δύο μονομάχοι προσπάθησαν να βάλουν «τίτλο» στο πρόγραμμά τους για την Αθήνα. Ο κ. Μπακογιάννης σε ένα σύντομο απολογισμό στράφηκε προς τον κ. Δούκα και με δηκτικό λόγο τόνισε ότι «κάναμε και λάθη αλλά μετράει το αποτέλεσμα, ας αφήσουμε τα επιστημονικά εγχειρίδια και ας τοποθετηθούμε με σαφήνεια στα ερωτήματα». Ο κ. Δούκας δήλωσε ότι έκανε την πρώτη έκπληξη διαψεύδοντας όσους του έδιναν μονοψήφια ποσοστά και την απέδωσε «στις ιδέες μας που έχουν μεγάλη δυναμική και είναι πρωταρχικές στη σημερινή εποχή με την κλιματική κρίση».

Κλείσιμο
Ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος μονομάχος θέλησαν να «ξεφύγουν» τροφοδοτώντας άγριες αντιπαραθέσεις για τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους και τους ψηφοφόρους της Αθήνας. Προσπάθησαν να κρατήσουν την αντιπαράθεση στο επίπεδο της ήπιας κόντρας που αποτρέπει τα «μοιραία λάθη». Ο κ. Μπακογιάννης με το 41,35% του πρώτου γύρου εμφανίστηκε ως το φαβορί που «ξέρει να κάνει τη δουλειά, παρά τα λάθη» και ως ο ανοιχτός Δήμαρχος στις συνεργασίες. Ο κ. Δούκας προσπάθησε να πείσει τους τηλεθεατές ότι πιστεύει στην ανατροπή των αριθμών (έλαβε 14,9% στον πρώτο γύρο) καθώς όπως είπε «η ιστορία είναι γεμάτη από δεδομένους νικητές που ανατρέπονται, γι’ αυτό μπορούμε μαζί να τα καταφέρουμε».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cw5vsdjzdo95)


Φτάνοντας στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής ο κ. Μπακογιάννης επεσήμανε ό,τι και στη συνέχεια στην τηλεμαχία: «Κανείς δεν μπορεί να είναι χαρούμενος με τόσο μεγάλη αποχή. Ζήτησα και ευχαριστώ τον κ. Δούκα που συμφώνησε αμέσως για το debate. θα είναι σημαντικό να πάει έστω και ένας επιπλέον Αθηναίος στις κάλπες την προσεχή Κυριακή». Η μαζική προσέλευση στις κάλπες είναι και το «κλειδί» που κατά τον κ. Δούκα θα προσεγγίσει το «στοίχημα» για τη θετική έκβαση της υποψηφιότητάς του. Ανεξαρτήτως άλλωστε της τηλεθέασης της χθεσινοβραδινής τηλεμαχίας, η ανάδειξη αυτής μέσα στις επόμενες ώρες είναι ένα «όπλο» των μονομάχων για τον «πόλεμο» εναντίον της περιορισμένης συμμετοχής. Τον ποιον ευνοεί η μεγαλύτερη συμμετοχή είναι ακόμη ζητούμενο, καθώς ουδείς γνωρίζει ποιοι πολίτες θα κινητοποιηθούν -κάτι που δεν τους συνέβη την περασμένη Κυριακή. «Τα προβλήματα αυτά δεν έχουν χρώματα και κόμματα, για αυτό απευθυνόμαστε σε όλους», επέμεινε ο κ. Δούκας με αφορμή την ερώτηση του κ. Μπακογιάννη σχετικά με τη στήριξη του υποψηφίου από τον ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη. Δεν απάντησε αν εκείνος θα στήριζε τον κ. Ζαχαριάδη αν περνούσε τον δεύτερο γύρο, ωστόσο τον ευχαρίστησε για την απόφασή του και «επέστρεψε» στη λογική που λέει ότι «δεν είναι η αυτοδιοίκηση τρίτος γύρος εθνικών εκλογών».

Είναι προφανές ότι ο διάλογος με ενδιαφέρον αφορούσε στις κάμερες στα 750 σημεία της Αθήνας, αφού οι πολίτες στις δημοσκοπήσεις καταρχάς βάζουν ψηλά το θέμα της ασφάλειας. «Οι κάμερες δεν είναι προτεραιότητά μου», είπε κοφτά ο κ. Δούκας- «η κάμερα είναι προτεραιότητα», υποστήριξε ο κ. Μπακογιάννης αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, με τον οποίο συζήτησαν για τα θέματα ασφάλειας της πρωτεύουσας.

Ο κ. Δούκας μιλώντας για τα αντιπλημμυρικά έργα υπογράμμισε ότι η ομάδα του έχει φτιάξει μία λίστα με 41 ευάλωτες περιοχές και μίλησε για κλαυσίγελο με τις αρμοδιότητες. «Η ευθύνη της πόλης είναι του δημάρχου» είπε - και πρόσθεσε ότι δεν είναι όλα τα φρεάτια στην ευθύνη του Δήμου. «Εμείς θέλουμε τις αρμοδιότητες κι ας κόψουμε το λαιμό μας» απάντησε ο κ. Μπακογιάννης. «Η Αθήνα είναι ανοχύρωτη πόλη», αντέτεινε ο κ. Δούκας και πρόσθεσε ότι δεν ξέρουμε καν το δίκτυο υδάτων. «Είμαστε σε κλιματική κρίση, η πόλη πρέπει να θωρακιστεί με ένα πλέγμα έργων, αλλιώς θα υπάρξει πρόβλημα. Δεν θα πω ποτέ ότι ο επόμενος Ντάνιελ θα γίνει σε 400 χρόνια», ανέφερε και πρότεινε να γίνουν εστίες συμπαγούς πρασίνου που θα δημιουργήσουν μία ασπίδα για την πόλη, αξιοποιώντας για τα αντιπλημμυρικά πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cw5ufy1julkh)


«Αφού συμφωνούμε, γιατί τα χαλάμε;», απάντησε ο Δήμαρχος και μίλησε για το πάρκο 200 στρεμμάτων γύρω από το νέο γήπεδο του ΠΑΟ, αλλά και τα υπόλοιπα έργα ανάπλασης που κάνει ο Δήμος. «Είναι κρίμα να γυρνάμε σε αντιπαραθέσεις όπως του παρελθόντος» υποστήριξε. «Κύριε Μπακογιάννη είμαστε υποψήφιοι Δήμαρχοι. Δεν ήμασταν μαζί τέσσερα χρόνια στη διοίκηση του Δήμου. Γιατί δεν κάνατε όσα, τώρα, ζητάτε να κάνουμε μαζί;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Χάρης Δούκας ο οποίος όταν ρωτήθηκε στη συνέχεια για το αν θα προσπαθήσει να βρει «κοινή γλώσσα» για τα μείζονα με το νέο περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά και την κυβέρνηση κοντοστάθηκε και παρέπεμψε στην επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό και σε πολιτικούς αρχηγούς με την οποία ζήτησε να υπάρξει μία τολμηρή παρέμβαση για την κλιματική κρίση και να πάρει ο Δήμος τις αρμοδιότητες. «Αν δεν τις πάρω, θα το κάνω μόνος μου, με τις Υπηρεσίες του Δήμου και θα αδειάσω εγκαίρως τα φρεάτια», δήλωσε ο κ. Δούκας.

Για το «μεγάλο περίπατο» ο κ. Μπακογιάννης παραδέχθηκε και πάλι τα λάθη που έγιναν, αλλά ισχυρίστηκε ότι το αποτέλεσμα «μας αποζημιώνει». «Είναι ο πρώτος πράσινος δρόμος»- ανέφερε - και πρόσθεσε ότι μετά το αρχικό σοκ, η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί. «Μας βοηθάει να γίνουμε μια πιο ευρωπαϊκή πόλη», συμπλήρωσε και κατέληξε ότι «κλείνουμε τις πληγές της πόλης».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cw5vanmrig55)


Κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ , έγινε αναφορά στην ανάγκη προώθησης έργων υποδομής, ανάπτυξης του «πράσινου» σχεδίου και του πλάνου της προσβασιμότητας της πόλης για όλους (για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά). Καταγράφηκαν επιχειρήματα με την συμπλήρωση συγκεκριμένων αριθμών για το τι έγινε και τι πρόκειται να γίνει. Έγινε ανάλυση της κατάστασης και των δύο διαφορετικών σχεδίων για τον τομέα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης, ενώ εξελίχθηκε μίνι-κόντρα για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην πόλη. Ο κ. Δούκας για παράδειγμα τάχθηκε εναντίον της απόφασης να κλείσει η Βασιλίσσης Όλγας «διότι κόβεται έτσι το κέντρο της Αθήνας στα δύο» και χαρακτήρισε προς τη σωστή κατεύθυνση τη μείωση της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα σε μικρούς δρόμους όπως στη Μητροπόλεως πειραματικά- «βλέπουμε αν αυτό προχωρά και στη συνέχεια και αποφασίζουμε».

Να σημειωθεί ότι σήμερα στις 10 το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Δήμαρχο Αθηναίων και εκ νέου υποψήφιο Δήμαρχο που έχει τη στήριξη της θα επισκεφτούν την πλατεία Βικτωρίας. Ο κ. Δούκας συνεχίζει επίσης τις επισκέψεις του στις γειτονιές της Αθήνας.



Ειδήσεις σήμερα:

Έτοιμο το Ισραήλ για πόλεμο σε Βορρά και Νότο - Φόβοι για «Ανατολικό Μέτωπο» με τζιχαντιστές στη Συρία ή το Ιράν

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ για την «έκρηξη» στη Μέση Ανατολή: Οι εκτιμήσεις και τα σενάρια για ασφάλεια και μεταναστευτικό

Αδιανόητο: Ζευγάρι στις ΗΠΑ βασάνισε τα τρία παιδιά του με φλόγιστρο!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης