Υπουργείο Παιδείας: Αλλάζουν τα κριτήρια της ετήσιας χρηματοδότησης των ΑΕΙ
Το 80% της τακτικής χρηματοδότησης κατανέμεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων με στόχο την κάλυψη των πραγματικών αναγκών κάθε ιδρύματος,
Aπό το επόμενο οικονομικό έτος, 2022, η κατανομή της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης των ΑΕΙθα πραγματοποιείται «βάσει αντικειμενικών και ποιοτικών κριτηρίων, ο καθορισμός των οποίων βασίστηκε σε εισήγηση της Εθνικής Αρχικής Ανώτατης Εκπαίδευσης», σε συνέχεια «των αντικειμενικών κριτηρίων που ισχύουν την τελευταία διετία», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.
Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση, «θα προσμετρηθεί στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ η αξιολόγησή τους σε ποιοτικούς δείκτες στους τομείς που τα ίδια επιλέγουν».
Ειδικότερα, το 80% της τακτικής χρηματοδότησης κατανέμεται «βάσει αντικειμενικών κριτηρίων με στόχο την κάλυψη των πραγματικών αναγκών κάθε ιδρύματος, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ιδιαιτερότητές του». Το 20% αφορά ποιοτικά κριτήρια και δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων των ΑΕΙ από πέντε επιμέρους ενότητες, εκ των οποίων κάθε ΑΕΙ αξιολογείται σε τρεις.
Οι πέντε ενότητες είναι: «Συνεχής βελτίωση των βασικών ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του ΑΕΙ», ενότητα που είναι υποχρεωτική για όλα τα ΑΕΙ, «Αριστεία στην έρευνα και επιδόσεις του επιστημονικού προσωπικού», «Διασύνδεση με την κοινωνία, την αγορά εργασίας, και αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης», «Διεθνοποίηση» και «Ποιότητα πανεπιστημιακού περιβάλλοντος». Από τις τελευταίες τέσσερις ενότητες τα ΑΕΙ θα επιλέξουν δύο.
«Χτίζοντας πάνω και σε προηγούμενες προσπάθειες κυβερνήσεων, εφαρμόζεται στην πράξη για πρώτη φορά ένα σύστημα ποιοτικής αξιολόγησης κατά την κατανομή των τακτικών πόρων των πανεπιστημίων, που συνυπολογίζει τις πραγματικές δυνατότητές τους, αλλά και τους δίνει την ευκαιρία να επιλέξουν τους τομείς στους οποίους επιθυμούν τα ίδια να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους ώστε να αναδειχθούν σε πρωτοπόρους της επιστημονικής κοινότητας», επισημαίνει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στην ανακοίνωση.
Δυναμική παρουσία στο Delphi Economic Forum – Αναδείχθηκε ο ρόλος ενός διαχρονικού κλάδου και το ισχυρό αποτύπωμά του σε δημόσια έσοδα, παραγωγή και απασχόληση.
H Inalan μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι του Double Play, αποδεικνύοντας ότι η κορυφαία σύνδεση μπορεί και πρέπει να πηγαίνει πακέτο με την απεριόριστη επικοινωνία.
Στο πλαίσιο του 11ου Φόρουμ, εκπρόσωποι της Πολιτείας, του ακαδημαϊκού και του επιχειρηματικού κόσμου έβαλαν στο μικροσκόπιο το χάσμα ανάμεσα στη μάθηση και τις σύγχρονες απαιτήσεις της παραγωγής.