Εν αναμονή του ισχυρού μετασεισμού που θα δείξει ότι το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά βρίσκονται οι επιστήμονες οι οποίοι περιμένουν έναν μετασεισμό μεγέθους 5,3 έως 5,4 Ρίχτερ που θα ισχυροποιήσει το γεγονός ότι ο σεισμός των6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός.
Μάλιστα όπως λένε οι επιστήμονες η μετασεισμική ακολουθία μπορεί να εξελιχθεί πιο κοντά σε παράκτιες περιοχές και να γίνει ακόμη πιο αισθητός στους κατοίκους ενώ δεν αποκλείονται ζημιές σε παλαιά και ετοιμόρροπα κτίρια εφόσον οι μετασεισμοί είναι ισχυροί. Ειδικότερα ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Άκης Τσελέντης ανέφερε: «Η περιοχή μπορεί να δώσει μετασεισμό έως και 5,4 Ρίχτερ. Είναι μάλιστα πολύ πιθανόν το επίκεντρο του μετασεισμού ή και των μετασεισμών να είναι πιο κοντά σε παράκτιες περιοχές, κάτι που σημαίνει ότι θα γίνουν αρκετά αισθητοί στους κατοίκους και ενδεχομένως θα προκαλέσουν ζημιές σε παλαιά και ετοιμόρροπα κτίρια και γι’αυτό θέλει προσοχή».
Σε ένα πράγμα είναι σίγουροι οι επιστήμονες ότι ο χθεσινός σεισμός δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που είχε γίνει πριν από δυο περίπου εβδομάδες στο Αρκαλοχώρι. «Αυτός ο σεισμός έγινε σε διαφορετικό γεωδυναμικό περιβάλλον από αυτόν του Αρκαλοχωρίου και δεν έχει καμία σχέση. Ο σεισμός του Αρκαλοχωρίου έγινε πάνω στην Κρήτη σε ένα ρήγμα βορειοανατολικό νοτιοδυτικό και το οποίο σχημάτισε τη λεκάνη του Καστελίου ενώ αυτός των 6,3 Ρίχτερ έγινε υποθαλάσσια νότια της Κρήτης σε ένα ρήγμα που έχει μεγάλη συνιστώσα οριζόντιας κίνησης. Αυτό συμβαίνει γιατί η πλάκα του Αιγαίου έχει μια κίνηση νοτιοδυτικά και έρχεται σε γωνία με την πλάκα της Αφρικής η οποία υποβυθίζεται και αυτό το χαρακτηριστικό είναι που προσδιορίζει τον μηχανισμό των σεισμών στην πλάκα του Αιγαίου η οποία έχει χαρκατηριστικά οριζόντιας κίνησης», εξήγησε στο protothema.gr ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών σεισμολόγος – γεωλόγος Δρ Αθανάσιος Γκανάς.
Ο Διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σεισμολόγος Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας ανήρτησε χθες στη σελίδα του στο facebook έναν σεισμικό χάρτη με τους ισχυρότερους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης των τελευταίων δυο ετών. Όπως ανέφερε «Οι 3 πιο ισχυροί σεισμοί που έγιναν το 2019 και το 2020 με μεγέθη 6,1 και 6,0 και 5,9 Ρίχτερ είχαν επίκεντρα σε θαλάσσιο χώρο όπως και τα 6,3 Ρίχτερ που δεν συσχετίζονται με τα πρόσφατα 5,8 Ρίχτερ που έγιναν στο Αρκαλοχώρι».
Επίσης οι σεισμολόγοι επισημαίνουν ότι ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ δεν έχει σχέση ούτε με τα χθεσινά 4,5 Ρίχτερ που συνέβησαν σε υποθαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Καρπάθου. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Άκης Τσελέντης ανέφερε ότι το σεισμικό δυναμικό της περιοχής της Καρπάθου έχει εξαντληθεί αφού εδώ και τρία χρόνια έχει καταγραφεί σεισμός 6,2 Ρίχτερ, ενώ είναι απίθανο με τα 4,5 Ρίχτερ να ενεργοποιηθούν άλλα γειτονικά ρήγματα. «Ο σεισμός που έγινε στην Κάρπαθο δεν έχει σχέση με τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη. Εδώ και τρία χρόνια είχαμε έναν σεισμό 6,2 Ρίχτερ ο οποίος μας δείχνει ότι το σεισμικό δυναμικό έχει εξαντληθεί».
Μετά τον σεισμό, τέθηκε σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα και , διευρυμένη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, στη Σητεία μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 6.3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε την περιοχή.
Κλείσιμο
Στο πλαίσιο του σχεδίου «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκαν άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος όπως και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.
Σήμερα θα διενεργηθούν αυτοψίες από ειδικά κλιμάκια σε σχολεία και υπηρεσίες του δήμου Σητείας, που θα παραμείνουν κλειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές ζημιές, με εξαίρεση την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Ξερόκαμπο, καθώς και κατολισθήσεις στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.
Στην περιοχή αναμένεται σήμερα και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκης, ο οποίος μαζί με το κλιμάκιο των μηχανικών θα επισκεφθεί κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ιεράπετρα.
Την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, κάθε σταγόνα φυσικό μεταλλικό νερό ΒΙΚΟΣ μας θυμίζει ότι η ενυδάτωση δεν είναι μόνο καθημερινή συνήθεια, αλλά μια πράξη φροντίδας για τον οργανισμό και τη φύση.
Οι καινοτόμες φόρμουλες της LA VIE EN ROSE χαρίζουν μια μοναδική εμπειρία απόλαυσης και αναζωογόνησης – Τα premium πασχαλινά δώρα με πραγματική αξία και ορατά αποτελέσματα.
Οι πρόσφατοι ηλεκτρονικοί έλεγχοι για τα ανασφάλιστα οχήματα ανέδειξαν το πρόβλημα με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν χωρίς ασφάλιση, κάτι που δεν επηρεάζει μόνο τους ίδιους, αλλά συνολικά την ασφάλεια στους ελληνικούς δρόμους. Και αυτό ενώ η λύση είναι και απλή και προφανής.