Κορωνοϊός - Κύπρος: Κατεβάζει ρολά για δύο με τρεις εβδομάδες - Την Πέμπτη οι αποφάσεις
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κλείσουν όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, κουρεία, κομμωτήρια, γυμναστήρια, ενώ κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία
Μανώλης Καλατζής
Σεlockdown δύο έως τριών εβδομάδων προσανατολίζεται η κυπριακή κυβέρνηση, προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού αλλά και την πίεση στο σύστημα υγείας το οποίο βρίσκεται στα όριά του.
Σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην οποία η επιδημιολογική ομάδα κατέθεσε εισηγήσεις. Όλοι οι επιδημιολόγοι συμφώνησαν στην αναγκαιότητα αυστηροποίησης των μέτρων που ήδη ισχύουν. Κάποιοι υποστήριξαν πως είναι αρκετές δύο εβδομάδες, ενώ άλλοι εισηγήθηκαν lockdown ενός μήνα. Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν επίσης τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και η κατάσταση στο σύστημα υγείας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κλείσουν όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, κουρεία, κομμωτήρια, γυμναστήρια κ.λπ., ενώ κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία.
Δεν αποφασίστηκε αν η διακίνηση θα γίνεται με sms, αλλά κάτι τέτοιο θεωρείται πιθανόν. Τα εστιατόρια, καφετέριες και τα Mall είναι κλειστά από τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ οι εργαζόμενοι στο δημόσιο εργάζονται από τα σπίτια τους πλην αυτών που απασχολούνται στις ουσιώδεις υπηρεσίες.
Επίσης απαγορεύονται οι επισκέψεις σε σπίτια, ατόμων που δεν έχουν τη μόνιμη κατοικία τους στη συγκεκριμένη διεύθυνση.
Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πια μια μακρινή και αφηρημένη έννοια. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που αγγίζει την καθημερινότητα κάθε νοικοκυριού – από το κόστος της ενέργειας, μέχρι την ασφάλεια της κατοικίας και της υγείας των μελών της οικογένειας.