Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: Πρόβλημα νομιμότητας για τις κάμερες σε δημόσιους χώρους

Στιγμιοτυπο-2017-10-01-7_26_04-μμ

Η Αρχή τοποθετείται πάνω στο περιεχόμενο του σχεδίου Προεδρικού ∆ιατάγµατος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη χρήση συστηµάτων βιντεοεπιτήρησης σε δηµόσιους χώρους

Προβλήματα συνταγματικότητας και νομιμότητας καταγράφει σε γνωμοδότησή της η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αναφορικά με το περιεχόμενο του σχεδίου Προεδρικού ∆ιατάγµατος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη χρήση συστηµάτων βιντεοεπιτήρησης από δηµόσιες αρχές σε δηµόσιους χώρους.

Η Αρχή στην υπ΄ αριθμ. 3/2020 γνωμοδότηση των 46 σελίδων αφού αναλύει τα ευρωπαϊκά και ελληνικά νομοθετικά και νομολογιακά δεδομένα στο τομέα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, κάνει ένα πολύ μεγάλο αριθμό παρατηρήσεων που καθιστούν αναμφίβολη την εφαρμογή του περιεχομένου του Προεδρικού Διατάγματος στην πράξη, ενώ για μεγάλο και πάλι αριθμό προβλέψεων του διατάγματος ζητεί «να υπάρξουν πρόσθετες διασφαλίσεις» για τους πολίτες. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν για πρώτη φορά προβλέπεται η χρήση μη σταθερών καμερών.

Η Αρχή, μεταξύ των άλλων, αναφέρει: «Η πρόβλεψη περί του επιτρεπτού της εστίασης (zoom) της εικόνας για τη διαπίστωση πράξεων που εµπίπτουν στους επιδιωκόµενους σκοπούς αφορά µια ειδικότερη και αυτοτελή κατηγορία υποκειµένων των δεδοµένων, καθώς τίθεται πλέον στο στόχαστρο συγκεκριµένο πρόσωπο, προκειµένου να διαπιστωθεί η τέλεση πράξεων που εµπίπτουν στους επιδιωκόµενους σκοπούς. Όταν η εστίαση και η στόχευση συγκεκριµένου προσώπου ή αντικειµένου (π.χ. οχήµατος) που δύναται να οδηγήσει σε ταυτοποίηση αποσκοπεί στη διακρίβωση εγκληµάτων, τότε η πράξη της επεξεργασίας δια της εστίασης της κάµερας φέρει χαρακτηριστικά ποινικοδικονοµικής ανακριτικής πράξης µε όσα συνεπάγεται σε επίπεδο εφαρµογής της οικείας νοµοθεσίας, περιλαµβανοµένων των απαιτούµενων σχετικών εγγυήσεων ελέγχου και επίβλεψης. Σε αυτό το πλαίσιο διαπιστώνεται η απουσία νοµοθετικής πρόβλεψης ορισµού ενός εκπροσώπου ανεξάρτητης και αµερόληπτης διοικητικής αρχής ή δικαστικού/εισαγγελικού λειτουργού που θα αποφασίζει εκ των προτέρων ή θα ελέγχει ή θα επιβλέπει την διαδικασία εστίασης καθώς και τις µεταγενέστερες εξαρτηµένες πράξεις επεξεργασίας (π.χ. επιλογής) του συναφούς υλικού».

Ακόμη, η Αρχή αναφέρει τα εξής: «η παντελής απουσία κριτηρίων προσδιορισµού της έννοιας του «υπόπτου» ή των «δικαιολογηµένων υπονοιών» τέλεσης µελλοντικού εγκλήµατος στην εξεταζόµενη διάταξη αντιπαραβαλλόµενη προς τις περιπτώσεις π.χ. του Π.∆. 141/1991, δηµιουργεί τον κίνδυνο χαρακτηρισµού ως υπόπτου κάθε προσώπου που εισέρχεται στο πεδίο λήψης και καταγραφής των συστηµάτων επιτήρησης µε βάση µια υποκειµενική και αδιευκρίνιστη πιθανολογική κρίση της αρµόδιας δηµόσιας αρχής, η οποία καθιστά αδύνατο τον συναφή έλεγχο νοµιµότητας αυτής, περιλαµβανοµένης της αδυναµίας ελέγχου της τήρησης της αρχής της αναλογικότητάς».

Ειδικά σε σχέση µε τις µη σταθερές κάµερες, η Αρχή επισημαίνει: «οι συνέπειες της λειτουργίας των οποίων είναι δυσχερέστερο να προσδιοριστούν σε σχέση µε τις σταθερές, η διενέργεια µελέτης εκτίµησης αντικτύπου αναφορικά µε τη λειτουργία τους οφείλει να διενεργείται όχι µόνο πριν τη λειτουργία τους, αλλά και πριν την προµήθειά τους, ώστε να είναι σύµφωνη µε τις αρχές της προστασίας των δεδοµένων από τον σχεδιασµό κι εξ ορισµού».

Σε άλλο σημείο της γνωμοδότησης η Αρχή αναφέρει ότι το επίμαχο διάταγμα «προκύπτει ότι δηµιουργείται µια ακόµη κατηγορία υποκειµένων των δεδοµένων που αφορά τον ύποπτο µελλοντικής τέλεσης εγκληµάτων σε αντιδιαστολή προς την κατηγορία και την έννοια του υπόπτου της ποινικής δίκης  υπό ευρεία έννοια που προϋποθέτει ήδη την ύπαρξη αξιόποινης πράξης».

Ως προς την κατ’ ανώτατο χρονικό όριο διατήρηση επί δεκαετία των δεδοµένων του υπόπτου τέλεσης µελλοντικού εγκλήµατος θα πρέπει να επισηµανθεί, σημειώνει η Αρχή, ότι «ούτε η εν λόγω πρόβλεψη ανταποκρίνεται σε αντικειµενικά κριτήρια που να αποδεικνύουν την αναγκαιότητα χρονικής διατήρησης των δεδοµένων για τέτοια µεγάλη διάρκεια».

Ειδήσεις σήμερα

Σε αυτές τις χώρες ανοίγει τις πύλες της η Ελλάδα από την 1η Ιουλίου

Ολόκληρη η απολογία του ψευδογιατρού: «Αν μη τι άλλο πρόσφερα θετικές υπηρεσίες placebo»!

Φάουτσι: Οι ΗΠΑ μπορεί να φτάσουν τα 100.000 κρούσματα την ημέρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Eleos

Επιτέλους η Βουλή να καταργήσει αυτήν την Αρχή, που διαρκώς για να δείξει πως υπάρχει μας πάει 100 χρόνια πίσω. Η ασφάλεια είναι σημαντικότερο αγαθό από τα προσωπικά δεδομένα σε δημόσιο χώρο. Ελεος! Που ζουν πια;

Πειραιώτης μαουνιέρης.

...οι Κινέζοι κατάφεραν να δαμάσουν τον ιό,με τη χρήση των big data,δηλαδή άπειρων καμερών και ΑΙ.Ας μείνουν οι άλλοι με τις...Αρχές τους,αγκαλιά με τον ιό,να σκάβουν συνέχεια τάφους...

tsirko

Για να μην στενοχωριούνται οι αριστερούληδες ότι καταπατείται το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν, ας γίνει αντιγραφή των συστημάτων παρακολούθησης των καθεστώτων που βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με την αποτυχημένη ιδεολογία τους, ώστε να ικανοποιούνται και οι κνίτες, πιστεύοντας πως κάνουν αντίσταση...

φτανει πια

με προσωπικα δεδομενα και ανοησιες σε ολες τις χωρες εχουνε καμερες παντου

@

"Επίθεση με βιτριόλι: Τα τρία λάθη που «πρόδωσαν» την 35χρονη": "...αλλά και τον σωματότυπό της με την καπαρντίνα και το μαύρο σακίδιο όταν δεν πρόσεξε και μια κάμερα «έκλεψε» τον σωματότυπο της. Τέλος, το γεγονος οτι δεν πέταξε ποτέ την κόκκινη περούκα που φορούσε, την τηλεκάρτα και το μαύρο σακίδιο που βρέθηκαν πάνω της... ...ήταν αυτά που την έστειλαν στον εισαγγελέα με κατηγορίες σε βαθμο κακουργήματος" I rest my case.

Λογικός τρελός

Όταν βγαίνουν περισσότερες πεζές περιπολίες , λένε μπράβο νιώθουμε πιο ασφαλείς. Όταν γράφει η κάμερα όλη μέρα αααααααα μας παρακολουθούν. Αν είστε νόμιμοι τι φοβάστε; Απλά να ξύνετε τη μύτη σας στα κρυφά.

@##

Τι μας λέτε τώρα? Είναι σοβαρά πράγματα αυτά? Δηλαδή να γίνει τροχαίο με δυστύχημα και να μην βρούμε ποιος πέρασε με κόκκινο? Και το άλλο αν κάποιος περνάει με κόκκινο και δεν θα έπρεπε να είναι, ας πούμε, κάπου για να μην μάθει πχ. η γυναικά του...ας μην πέρναγε με κόκκινο! Δουλευόμαστε?

@

Με τις κάμερες σε δημόσιους χώρους όμως κατάφεραν να εξιχνιάσουν αρκετά εγκλήματα. Σε δημόσιο χώρο είναι πια, όπου μπορούν να σε δουν οι πάντες. Ε δε θα βγεις και ξεβράκωτος, για να φοβάσαι μη σε καταγράψουν. Για μένα πρόβλημα υπάρχει μόνο για την κάμερα σε ιδιωτικό χώρο που καταγράφει κρυφά και μπορεί να εκθέσει άκρως ιδιωτικές στιγμές χωρίς συναίνεση. Ιδιωτικές στιγμές σε δημόσιο χώρο δεν υπάρχουν

αυτο

που έγραψες οτι οι ιδιωτικές στιγμές σε δημόσιους χώρους δεν υπάρχουν, να το ξανασκεφτείς. Δεν είμαι ιδιώτης μόνο μέσα στο σπίτι μου, αλλά και όταν είμαι στο δρόμο και περπατάω για να κάνω τις δουλείές μου, όταν κάνω την βόλτα μου στο παρκο, όταν μετακινούμαι με το αυτοκίνητό μου, ή όταν κάνω το μπάνιο μου στην θάλασσα, ή όταν διαδηλώνω ως συνταγματικό μου δικαίωμα, νόμιμα, κλπ. έτσι δεν είναι? Δηλαδή τι μας λές? ότι όταν δεν είμαστε κλεισμένοι σε 4 τοίχους παύει η ιδιωτικότητά μας?

.

Απο τοτε που εμφανιστηκατε εσεις και τα προσωπικα δεδομενα σας εχετε καταστρεψει την χωρα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης