Βούρκος του λεκανοπεδίου το Θριάσιο

Βούρκος του λεκανοπεδίου το Θριάσιο

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας του Θριάσιου Πεδίου. Αιτία η εκτεταμένη βιομηχανική ρύπανση, η εντατική γεωργική καλλιέργεια και η υπεράντληση υπόγειων νερών, γεγονός που αποδίδεται στην εκρηκτική οικιστική και βιομηχανική δραστηριότητα των τελευταίων ετών.

Οι επιστήμονες του ΙΓΜΕ διαπιστώνουν αυξημένη νιτρορύπανση κυρίως λόγω της έλλειψης αποχετευτικού  δικτύου, της χρήσης φυτοφαρμάκων και τ

Βούρκος του λεκανοπεδίου το Θριάσιο

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας του Θριάσιου Πεδίου. Αιτία η εκτεταμένη βιομηχανική ρύπανση, η εντατική γεωργική καλλιέργεια και η υπεράντληση υπόγειων νερών, γεγονός που αποδίδεται στην εκρηκτική οικιστική και βιομηχανική δραστηριότητα των τελευταίων ετών.

Οι επιστήμονες του ΙΓΜΕ διαπιστώνουν αυξημένη νιτρορύπανση κυρίως λόγω της έλλειψης αποχετευτικού  δικτύου, της χρήσης φυτοφαρμάκων και των διάσπαρτων χωματερών και υψηλές συγκεντρώσεις μετάλλων (αρσενικό, μόλυβδος, νικέλιο, πιο εκτεταμένα σίδηρος και αργίλιο) που καθιστούν αναγκαία την άμεση λήψη μέτρων.

Σήμερα στην περιοχή του Θριάσιου κατοικεί το 52% του πληθυσμού της Δυτικής Αττικής και μερικές από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες.

Αυτό σύμφωνα με την κυρία Μαρία Λοϊζίδου, Υπεύθυνη του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΜΠ, βάζει σε άμεση προτεραιότητα την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού για την διαχείριση των αστικών και βιομηχανιών λυμάτων ώστε στον κόλπο της Ελευσίνας να πέφτουν τα επεξεργασμένα λύματα.

Κάθε μέρα το Θριάσιο Πεδίο παράγει περίπου 25.000 κυβικά λύματα, τα οποία θάβονται στο έδαφος ή οδηγούνται στη θάλασσα..

Η χώρα μας θα έπρεπε να έχει φροντίσει για την δημιουργία αποχετευτικού από τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Δυστυχώς όμως πέρασαν έντεκα χρόνια, «φάγαμε» δύο καταδίκες (το 2004 και 2005 αντίστοιχα) και ακόμη και σήμερα η απουσία βιολογικού καθαρισμού και δικτύου αποχέτευσης μας σέρνει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Κλείσιμο

Πρόσφατα η ΕΕ ξεκίνησε νέα διαδικασία παραπομπής καθώς με βάση τον εθνικό σχέδιο, τα έργα θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί το προσεχές καλοκαίρι αλλά έχουν ανακύψει νέες καθυστερήσεις.  

Έχουν μέχρι και 20 γεωτρήσεις

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ρύπανση να προσλαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Σε πρόσφατη εκδήλωση με θέμα τη «βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων του Θριάσιου Πεδίου» που διοργάνωσε το Δίκτυο Μεσόγειος SOS στην Ελευσίνα, ο Γ. Κουμαντάκης, Υδρογεωλόγος και Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ, επισήμανε ότι παλαιότερες μελέτες, έδειχναν ότι  «τα υπόγεια νερά έχουν ρυπανθεί από τα υψηλού ρυπαντικού φορτίου υγρά διαστάλαξης της χωματερής των Άνω Λιοσίων».

Από την ίδια εργασία επιβεβαιώθηκε και η υφαλμύρωση των υπόγειων νερών της περιοχής λόγω διείσδυσης της θάλασσας από τον κόλπο της Ελευσίνας και τη λίμνη Κουμουνδούρου, γεγονός που συνδέεται με τις υπεραντλήσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή για βιομηχανική και αρδευτική κυρίως χρήση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή οι βιομηχανίες για να αποφύγουν το τσουχτερό τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ, συντηρούν από 10-20 γεωτρήσεις σε κάθε εγκατάσταση, γεγονός που οδηγεί σε υφαλμύρωση των υπόγειων νερών και σε υποβάθμιση του εδάφους.

Με βάση τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Δυτικής Αττικής για το 2006 οι αρδευόμενες καλλιέργειες στους Δήμους Ελευσίνας, Ασπρόπυργου, Μαγούλας και Μάνδρας καταλαμβάνουν 3.000 στρέμματα από τα συνολικά 30.000 στρέμματα καλλιεργειών.

Αυτό οδηγεί σε απώλεια γόνιμης γης και μη αξιοποίηση της αποδομητικής ικανότητας του εδάφους, με αποτέλεσμα τα τοξικά οργανικά απόβλητα να καταλήγουν στο νερό και τελικά στον άνθρωπο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης