Κορωνοϊός: Παίρνουν και οικονομικά μέτρα - Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων στις πληγείσες περιοχές

Κορωνοϊός: Παίρνουν και οικονομικά μέτρα - Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων στις πληγείσες περιοχές

Κορωνοϊός: Το σχέδιο της κυβέρνησης συζητήθηκε σήμερα σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών

ypourgeio-oikonomikon01-mesa
Πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και κλάδων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, αλλά με στοχευμένα και όχι οριζόντια μέτρα, ετοιμάζεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου. Για τον σκοπό αυτό, όπως αποφασίστηκε στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Χρήστο Σταϊκούρα, την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νέα συνάντηση όπου οι συναρμόδιοι υπουργοί θα καταθέσουν και τις προτάσεις ή αιτήματα φορέων της αγοράς που πλήττονται.

Τους άξονες του σχεδίου που θα ετοιμάσει η κυβέρνηση, θα τους διαπραγματευτεί στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, παράλληλα και με τα άλλα ελληνικά αιτήματα για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο.

Τα μέτρα για κάθε άξονα που θα αποφασίσει η κυβέρνηση θα είναι στοχευμένα και δεν θα λαμβάνονται οριζόντια όλα μαζί, αλλά κατά περίπτωση και εναλλακτικά μεταξύ πιθανών άλλων.

Πρώτο από όλα τα πιθανά μέτρα, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, θα είναι η αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων.

«Ακούμε και μετράμε προτάσεις, δεν υπάρχουν αποφάσεις» τόνιζε η ίδια πηγή.

Το μέτρο αυτό πάντως (ή και οποιοδήποτε άλλο) δεν θα ληφθεί οριζόντια. Αλλά θα εφαρμοστεί κλιμακωτά, ανάλογα, σε τρία στάδια, αν και εφόσον χρειαστεί:

1) αν ληφθούν αναγκαστικά μέτρα: π.χ. αν με εντολή της Αρχής ανασταλεί η λειτουργία κλειστών χώρων ψυχαγωγίας, τότε εκεί θα κατευθύνει και τα πρώτα μέτρα στήριξης (π.χ. για παροχή ρευστότητας ή στήριξης στους εργαζομενους τους κ.λπ.)

2) σε επίπεδο κλάδων ή περιοχών που θα κριθεί ότι πλήττονται. Προς το παρόν πάντως, μέσα σε 10 μόλις ημέρες δεν έχουν υπάρξει τέτοια στοιχεία.

3) σε εθνικό Επίπεδο και στο σύνολο της Οικονομίας, αν και εφόσον υπάρξει έξαρση του προβλήματος (π.χ. πανδημία).

Κλείσιμο
«Με περίσκεψη θα επιλεγεί ο χρόνος ενεργοποίησης μέτρων. Δεν θέλουμε κορωνοποίηση οικονομίας. Η Ιταλία ανακοίνωσε μέτρα 1 μήνα μετά την έξαρση κρουσμάτων» τόνισε η ίδια πηγή. Και συμπλήρωνε πως δεν υπάρχουν ακόμα σημάδια επιπτώσεων στην καθημερινή ροή στοιχείων από το πεδίο των εσόδων (ζήτηση, κατανάλωση κ.λπ.).

Μέσα στο Σαββατοκύριακο αλλά και στη διάρκεια της άλλης εβδομάδος θα υπάρξει και νέα διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη για τα θέματα αυτά.

Στη σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη με αντικείμενο το πρόβλημα του κορωνοϊού, συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης και κ. Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θάνος Πετραλιάς, η Γενική Γραμματέας Εργασίας κα Άννα Στρατινάκη, ο Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας κ. Κωνσταντίνος Αγραπιδάς και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός - Υπουργείο Οικονομικών: Προτάσεις για μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση

Κορωνοϊός: 14 νέα κρούσματα - Διασωληνώθηκε ο 66χρονος στην Πάτρα

Κορωνοϊός: Και τρίτο γκρουπ με 30 άτομα είχε επισκεφθεί τους Αγίους Τόπους



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης