Τι αλλαγές ζητάει η αγορά στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις

doseis_120

7 μέρες παράταση και.... «όποιος πρόλαβε τις 120 δόσεις είδε» - Δώρον-άδωρον η παράταση για εκατομμύρια οφειλέτες - «Τελευταία ευκαιρία» λένε στην κυβέρνηση

Αναγκαία αλλά όχι αρκετή κρίνεται η παράταση των 7 ημερών για τις 120 δόσεις. Όχι γιατί οι μέρες είναι λίγες, ούτε γιατί δεν είναι ελκυστική και γενναιόδωρη η έκτακτη ρύθμιση, αλλά γιατί δεν προλαβαίνουν να θεραπευτούν πολλά άλλα προβλήματα, μικρά και μεγάλα, που εμποδίζουν εκατομμύρια φορολογούμενους που χρωστούν 185 δισ. ευρώ να φτάσουν «στην πηγή».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου είχαν ενταχθεί 384.402 φορολογούμενοι και ρύθμισαν χρέη 3,3 δισ. ευρώ (2,4 δισ. αρχική οφειλή και προσαυξήσεις 898 εκατ. ευρώ). Μέχρι την Δευτέρα εχθές όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπέρασαν και τις 500.000. Σε τέτοια περίπτωση, μέσα στο σαββατοκύριακο πρέπει να υποβάλλονταν πάνω και από 50.000 αιτήσεις την ημέρα.

Ωστόσο, συμμετοχή 400-500 χιλιάδων από τους 4,091 εκατομμύρια οφειλέτες, σημαίνει αυτομάτως πως σχεδόν 9 στους 10 δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να υπαχθούν στην άκρως ευνοϊκή δυνατότητα να πληρώνουν σε έως 120 δόσεις με επιτόκιο μόλις 3% και από 20 ευρώ το μήνα τα χρέη τους, χωρίς τον φόβο της κατάσχεσης.

Τι σημαίνει αυτό;

Α) Είτε ότι κάποιος κόσμος παραιτήθηκε από την προσπάθεια, φοβούμενος ότι και αν ακόμα μπει στη διαδικασία θα γονατίσει τελικά μετά από λίγους μήνες και θα χάσει τη ρύθμιση. Πράγματι η εμπειρία των 100 δόσεων έδειξε ότι όταν ήρθαν οι νέοι φόροι, οι οφειλέτες έχασαν τη ρύθμιση. Ωστόσο δεν ερμηνεύει πλήρως το πρόβλημα, καθώς η σημερινή κυβέρνηση μείωσε ήδη τον ΕΝΦΙΑ και μειώνει μελλοντικά βάρη, ενώ ετοιμάζει και νέου τύπου πάγια ρύθμιση για τα μελλοντικά χρέη. Με άλλα λόγια, τουλάχιστον 1 ή εκατομμύρια κόσμος (από τους 4,1 εκατομμύρια οφειλέτες) θα μπορούσε να κάνει την προσπάθειά του.

Μια λύση που προτείνουν άνθρωποι της αγοράς είναι να αλλάξει ο νόμος και να μη χάνεται η ρύθμιση, αν εξοφλείται κανονικά. Αν όμως ο οφειλέτης αφήσει απλήρωτα νέα χρέη, τότε το Δημόσιο να μπορεί να εισπράττει με κατασχέσεις τις νέες οφειλές, χωρίς να καταπίπτει η ρύθμιση των 120 δόσεων.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (2)

ΜΙΑΟΥΛΗΣ

Καταφέραμε να διώξουμε τον Τσίπρα που μας είχε στραγγαλίσει οικονομικά επί 5 χρόνια & ήρθε η Ν.Δ. & ο Μητσοτάκης για να μας δώσουν προθεσμία 7 ημερών, ενώ η πλατφόρμα λειτουργεί πλήρως μόλις 15 ημέρες; Έχετε καταλάβει εκεί στην κυβέρνηση ότι οι Έλληνες είναι σε τραγική οικονομική κατάσταση; Αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός ότι είμαστε στεγνοί οικονομικά; Τί θα πει ρε μάγκες της κυβέρνησης προθεσμία 7 ημερών; Μας στέλνετε τελεσίγραφο, αντί να μας δώσετε ανάσες και οξυγόνο; Αυτό είναι το ευχαριστώ σας που σας φέραμε στην εξουσία; Τί θα πάθετε εάν μας δώσετε μια μεγαλύτερη προθεσμία; Τόσο πολύ φοβάστε τους υπαλλήλους της Ε.Ε. που δεν τολμάτε να δώσετε μια σοβαρή παράταση; Δεν θέλετε να μπουν περισσότεροι Έλληνες στη ρύθμιση που δεν είναι & η καλύτερη, αφού το κούρεμα του 10% των προσαυξήσεων στις 120 δόσεις είναι ξευτίλα; Όποιος έχει μεγάλα χρέη, πληρώνει εφάπαξ το κεφάλαιο και διαγράφει τόκους και προσαυξήσεις. Έστω ότι κάποιος οφείλει κεφάλαιο 1.000.000€ και προσαυξήσεις 1.500.000€. Πληρώνει κεφάλαιο 1.000.000€ και διαγράφει τόκους και προσαυξήσεις 1.500.000€. Όλοι οι υπόλοιποι που θα μπουν στις 120 δόσεις θα έχουν μόνο διαγραφή του 10%. Αλλήθεια, τί θα κάνετε εάν μπουν στη ρύθμιση 600-700 χιλιάδες οφειλέτες από τα 4,5 εκατομμύρια; Θα ξεκινήσετε Πογκρόμ εναντίον της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων; Θα συνεχίσετε το έργο των ολετήρων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΛ; Επί τέλους κ. Πρωθυπουργέ, πάρε την κατάσταση στα χέρια σου & φρόντισε τον λαό σου & όχι μόνο τους έχοντες. Αυτό τον λαό κοίταξε ο Σόλων, πριν από 2.500 χρόνια & με την ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ έσωσε τους αρχαίους Αθηναίους και την Αθήνα. Τα νομοθετικά μέτρα του Σόλωνα, που περιλάμβαναν και διεύρυνση της λαϊκής κυριαρχίας, ήταν πολύ τολμηρά, αλλά & δραστικά. Βασίζονταν στην αρχή της δίκαιης ισότητας, ενώ επιδίωκαν να αποτρέψουν την εμφύλια διαμάχη & τη διάλυση της Αθηναϊκής Πολιτείας. Οι μεταρρυθμίσεις του αποτέλεσαν το θεμέλιο πάνω στο οποίο εδραιώθηκε η κλασική αθηναϊκή δημοκρατία του Περικλή και έτσι υπήρξε ο Χρυσούς Αιών, πάνω στον οποίο τέθηκαν οι βάσεις του λεγόμενου Δυτικού Πολιτισμού. ΚυριάκοΜητσοτάκη τόλμησέ το, μην γίνεσαι εχθρός του λαού σου, γίνε Σόλων & σώσε τους Έλληνες & την Ελλάδα.

Το ιδιο είναι

Δώστε πίσω τα λεφτά που μας φάγατε στο χρηματιστήριο το 1999

Η πραγματικότητα μιλάει

Η Ελλάδα έζησε οικονομική καταστροφή. Τα βιβλία της οικονομίας θα γράφουν για χρόνια. Περάσαμε τους δείκτες της Μεγάλης Ύφεσης του 1929. Δεν θεραπεύεται αυτή η κατάσταση με ασπιρίνες. Οι Γερμαναράδες χτυπιούνται μήπως η ανάπτυξή τους μειωθεί κατά...0,5%... Εμείς χάσαμε 30% του ΑΕΠ. Μιλάμε για ιστορικών διαστάσεων οικονομική καταστροφή.Χρειάζονται σοβαρά μέτρα βοήθειας του κοσμάκη, όχι απειλές πάλι. Άμα ψοφήσει η αγελάδα, δεν θα έχει γάλα μετά, φωστήρες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης