Τι αλλαγές ζητάει η αγορά στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις

Τι αλλαγές ζητάει η αγορά στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις

7 μέρες παράταση και.... «όποιος πρόλαβε τις 120 δόσεις είδε» - Δώρον-άδωρον η παράταση για εκατομμύρια οφειλέτες - «Τελευταία ευκαιρία» λένε στην κυβέρνηση

doseis_120
Αναγκαία αλλά όχι αρκετή κρίνεται η παράταση των 7 ημερών για τις 120 δόσεις. Όχι γιατί οι μέρες είναι λίγες, ούτε γιατί δεν είναι ελκυστική και γενναιόδωρη η έκτακτη ρύθμιση, αλλά γιατί δεν προλαβαίνουν να θεραπευτούν πολλά άλλα προβλήματα, μικρά και μεγάλα, που εμποδίζουν εκατομμύρια φορολογούμενους που χρωστούν 185 δισ. ευρώ να φτάσουν «στην πηγή».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου είχαν ενταχθεί 384.402 φορολογούμενοι και ρύθμισαν χρέη 3,3 δισ. ευρώ (2,4 δισ. αρχική οφειλή και προσαυξήσεις 898 εκατ. ευρώ). Μέχρι την Δευτέρα εχθές όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπέρασαν και τις 500.000. Σε τέτοια περίπτωση, μέσα στο σαββατοκύριακο πρέπει να υποβάλλονταν πάνω και από 50.000 αιτήσεις την ημέρα.

Ωστόσο, συμμετοχή 400-500 χιλιάδων από τους 4,091 εκατομμύρια οφειλέτες, σημαίνει αυτομάτως πως σχεδόν 9 στους 10 δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να υπαχθούν στην άκρως ευνοϊκή δυνατότητα να πληρώνουν σε έως 120 δόσεις με επιτόκιο μόλις 3% και από 20 ευρώ το μήνα τα χρέη τους, χωρίς τον φόβο της κατάσχεσης.

Τι σημαίνει αυτό;

Α) Είτε ότι κάποιος κόσμος παραιτήθηκε από την προσπάθεια, φοβούμενος ότι και αν ακόμα μπει στη διαδικασία θα γονατίσει τελικά μετά από λίγους μήνες και θα χάσει τη ρύθμιση. Πράγματι η εμπειρία των 100 δόσεων έδειξε ότι όταν ήρθαν οι νέοι φόροι, οι οφειλέτες έχασαν τη ρύθμιση. Ωστόσο δεν ερμηνεύει πλήρως το πρόβλημα, καθώς η σημερινή κυβέρνηση μείωσε ήδη τον ΕΝΦΙΑ και μειώνει μελλοντικά βάρη, ενώ ετοιμάζει και νέου τύπου πάγια ρύθμιση για τα μελλοντικά χρέη. Με άλλα λόγια, τουλάχιστον 1 ή εκατομμύρια κόσμος (από τους 4,1 εκατομμύρια οφειλέτες) θα μπορούσε να κάνει την προσπάθειά του.

Μια λύση που προτείνουν άνθρωποι της αγοράς είναι να αλλάξει ο νόμος και να μη χάνεται η ρύθμιση, αν εξοφλείται κανονικά. Αν όμως ο οφειλέτης αφήσει απλήρωτα νέα χρέη, τότε το Δημόσιο να μπορεί να εισπράττει με κατασχέσεις τις νέες οφειλές, χωρίς να καταπίπτει η ρύθμιση των 120 δόσεων.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης