ΕΝΦΙΑ: Ποιοι και πώς γλιτώνουν με τροποποιητικές δηλώσεις

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι και πώς γλιτώνουν με τροποποιητικές δηλώσεις

Άνοιξε το Taxisnet για διορθώσεις και μειώσεις φόρου

enfia444444
Νέα ευκαιρία για να διορθώσουν λάθη στον ΕΝΦΙΑ και να γλιτώσουν φόρους που δεν όφειλαν να πληρώσουν έχουν πλέον χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς άνοιξε και επισήμως η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet για την υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έτους 2019.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (aade.gr) θα μπορέσουν να κάνουν διορθώσεις όσοι είχαν λάθη ή παραλείψεις στη δήλωση ακινήτων Ε9 με βάση την οποία εκκαθαρίστηκε ο ΕΝΦΙΑ. Γλιτώνει έτσι τους υπέρογκους φόρους, εάν π.χ. είχαν βάλει κάποιο μηδενικό επιπλέον στα τετραγωνικά του ακινήτου. Αν όμως κάποιος διορθώσει το Ε9, αφού πρώτα πληρώσει την α΄δόση (τέλος Σεπτεμβρίου), θα δει αλλαγές κι συμψηφισμούς στις επόμενες δόσεις.

Πλέον, οι διορθώσεις λαθών στα Ε9 δεν τιμωρούνται με πρόστιμο 100 ευρώ, μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση στις περιοχές όπου ανήκουν τα ακίνητα κάθε ιδιοκτήτη. Αυτό ισχύει και για προηγούμενα έτη. Αν π.χ. το λάθος επαναλαμβάνεται επί 5ετία, οι διορθώσεις γίνονται δωρεάν. Ωστόσο τυχόν πρόστιμα που έχουν ήδη καταβληθεί δεν επιστρέφονται. Αντιθέτως, αν προκύπτει να πληρωθεί και επιπλέον ΕΝΦΙΑ, μπαίνει αναδρομικά προσαύξηση 0,73% για κάθε μήνα από τότε που ανάγεται το λάθος στο ποσόν.

Ελέγξτε τα εκκαθαριστικά

Τα πιο συχνά λάθη που χρήζουν διορθώσεων με υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, θεωρούνται τα εξής:

1. Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα: προκειμένου να υπολογιστεί έκπτωση 60% στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε κενό ημιτελές κτίσμα το οποίο δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα, ο φορολογούμενος πρέπει, κατά την αναγραφή των στοιχείων του συγκεκριμένου κτίσματος στον πίνακα 1 του Ε9, να έχει συμπληρώσει, οπωσδήποτε, και τις ακόλουθες ενδείξεις:

– Στη στήλη 10 του πίνακα 1, θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό αριθμό 99 που σημαίνει «ημιτελές κτίσμα».

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης