Δημοσιονομικό Συμβούλιο: «Καμπανάκι» για επενδύσεις αλλά και για τα «φέσια» του Δημοσίου

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: «Καμπανάκι» για επενδύσεις αλλά και για τα «φέσια» του Δημοσίου

«Ανησυχητική» η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών - Μεγάλη πρόκληση η μείωση των οφειλών προς ιδιώτες - Υπέρβαση στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος και το 2018

ypoik
Τη χαµηλή συνεισφορά των επενδύσεων στη διαμόρφωση του ΑΕΠ επισημαίνει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στο Τριμηνιαίο Δελτίο του με τίτλο «Μακροοικονομικές και Δημοσιονομικές Εξελίξεις», υπογραμμίζοντας ότι οι επενδύσεις παρέμειναν σε κάμψη το 2018.

Η κάµψη των επενδύσεων, σύμφωνα με το ΕΔΣ, προβληµατίζει, ειδικά όταν οι προοπτικές για διατηρήσιµη µεγέθυνση - περί το 2% - τα επόµενα χρόνια στηρίζονται στο σενάριο ισχυρής ετήσιας αύξησης των επενδύσεων άνω του 10%. Επίσης σηµειώνεται ότι τo ύψος των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ υπολείπεται σηµαντικά του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού µέσου όρου ενώ είναι χαµηλότερο και σε σχέση µε τις υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από τα προγράµµατα οικονοµικής προσαρµογής.

Το γεγονός, πάντως, ότι η κάµψη εντός του 2018 οφείλεται αποκλειστικά στις δύο κατηγορίες «Άλλες Κατασκευές» (κυρίως πρόγραµµα δηµοσίων επενδύσεων) και «Μεταφορικός εξοπλισµός και οπλικά συστήµατα» (κυρίως εισαγωγές πλοίων) αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για ανάκαµψη του ακαθάριστου σχηµατισµού παγίου κεφαλαίου εντός του 2019, αναφέρει το Δελτίο.

aep



«Ανησυχητική» την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Το ΕΔΣ χαρακτηρίζει επίσης «ανησυχητική» την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 2,9% του ΑΕΠ, σύμφωνα µε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τονίζοντας πως αυτό αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό από το 2012.

Κλείσιμο
Το 2018 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα ύψους €5.276 εκατ. (2,9% του ΑΕΠ), αυξημένο κατά €2.116 εκατ. σε σχέση με το 2017 (έλλειμμα 1,8% του ΑΕΠ). Η επιδείνωση αυτή οφείλεται στις αυξήσεις των ελλειμμάτων των ισοζυγίων αγαθών και πρωτογενών εισοδημάτων κατά €2.655 και €871 εκατ. αντίστοιχα, εξηγεί.

Ειδικότερα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών διαμορφώθηκε στα €22.489 εκατ., με τις εξαγωγές να ανέρχονται στα €32.373 εκατ., αυξημένες κατά 15,5% σε σχέση με πέρυσι (+4.332 εκατ.), ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε €54.862 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 14,6% (+6.988 εκατ.).

Η επιδείνωση αυτή του ισοζυγίου αγαθών προέρχεται από την αύξηση των ελλειμμάτων στα ισοζύγια καυσίμων και λοιπών αγαθών κατά €1.463 και €1.175 εκατ. αντίστοιχα, καθώς και από τη μικρή επιδείνωση κατά €17 εκατ. του ισοζυγίου πλοίων. Όσον αφορά το ισοζύγιο υπηρεσιών, η αύξηση του πλεονάσματος κατά €1.309 εκατ. (+7,3%) οφείλεται κατά κύριο λόγο στη βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου.

Πρόκληση για το Δημόσιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Τον Ιανουάριο του 2019, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμών επιστροφών φόρων) ανήλθαν σε €2.068 εκατ., οριακά αυξημένες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ παρόμοια είναι η μεταβολή που παρατηρείται στο συσσωρευμένο υπόλοιπο ληξιπρόθεσμων οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης (€1.580 εκατ. έναντι €1.537 εκατ.). Σε ετήσια βάση καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση.

Παρά τη σημαντική συρρίκνωση του αποθέματος ληξιπρόθεσμων τα τελευταία έτη, δεν κατέστη δυνατή η πλήρης εκκαθάρισή τους, ούτε τον Αύγουστο του 2018 όπως αρχικά είχε τεθεί, αλλά ούτε μέχρι τον Φεβρουάριο του 20192. Πρόκειται για μία ανοιχτή πρόκληση προς τη δημοσιονομική διαχείριση για το τρέχον έτος, αναφέρει το ΕΔΣ.

Επίσης, η εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων του ελληνικού Δημοσίου παραμένει αυξητική, γεγονός που αποδίδεται τόσο στην σύνθεση του παλαιού ληξιπρόθεσμου κεφαλαίου όσο και στη συνεχιζόμενη υστέρηση των εισπράξεων έναντι των νέων ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων. Ωστόσο, η υστέρηση αυτή συνεχίζει να καταγράφει φθίνοντα ρυθμό, με τις ετήσιες επιδόσεις, τόσο από πλευράς εισπράξεων όσο και από πλευρά δημιουργίας νέου ληξιπρόθεσμου χρέους, να είναι σε υψηλό πενταετίας (2014-2018), επισημαίνεται.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης