Με απόδοση 3,9% το νέο 10ετές ομόλογο

omologo_main2

Οι συνολικές προσφορές άγγιξαν τα 12 δισ. ευρώ - Το ετήσιο κουπόνι του πρώτου κρατικού τίτλου αναφοράς από τον Μάρτιο του 2010 διαμορφώθηκε στο 3,875%

Στο 3,90% έκλεισε η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, μέσω του οποίου το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε σήμερα από τις αγορές 2,5 δισ. ευρώ. Το ετήσιο κουπόνι του πρώτου κρατικού τίτλου αναφοράς που εκδίδει η Ελλάδα μετά τον Μάρτιο του 2010 διαμορφώθηκε στο 3,875%, όπως ανακοίνωσε επισήμως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η υπερκάλυψη ξεπέρασε τις τέσσερις φορές, καθώς οι συνολικές προσφορές ανήλθαν στα 11,8 δισ. ευρώ. Το βιβλίο προσφορών για τους Ευρωπαίους επενδυτές έκλεισε στις 13.30 και ακολούθησε στις 15.00 το κλείσιμο του βιβλίου και για τους επενδυτές από τις ΗΠΑ.

Τα 2,5 δισ. ευρώ της σημερινής έκδοσης μαζί με τα 2,5 δισ. ευρώ της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου του Ιανουαρίου αντιστοιχούν στα 2/3 του μέγιστου ποσού (επτά δισ. ευρώ) που στοχεύει να αντλήσει φέτος από τις αγορές ο ΟΔΔΗΧ. «Καλύψαμε σχεδόν τα 2/3 του εφετινού προγράμματος του ΟΔΔΗΧ και δεν είμαστε ακόμη ούτε στα μισά του χρόνου» ανέφερε πριν από λίγο αρμόδια πηγή.

Η αρχική καθοδήγηση (guidance) για την απόδοση του 10ετούς τίτλου ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο 4,125%, αλλά αποκλιμακώθηκε στο 3,90%-4% από την πρώτη κιόλας ώρα της διαδικασίας, χάρη στο ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ο ΟΔΔΗΧ είχε εξ αρχής σχεδιάσει να αντλήσει 2-2,5 δισ. ευρώ μέσω της σημερινής έκδοσης. Ο μεγάλος όγκος προσφορών έδωσε τη δυνατότητα να αντληθούν περισσότερα, αλλά επελέγη να μην ξεπεράσει ο πήχης τα 2,5 δισ. ευρώ για δύο λόγους:

1. Γιατί δεν υπάρχουν άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες και ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκει να κρατάει «ζεστούς» τους επενδυτές για την εκάστοτε επόμενη έκδοση.

2. Επειδή προτεραιότητα ήταν να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή μακροπρόθεσμων επενδυτών, όπως συνέβη με το 5ετές ομόλογο στα τέλη Ιανουαρίου.

Σε σχέση με το 5ετές ομόλογου του Ιανουαρίου, οι επενδυτές αυξήθηκαν από 290 σε 419. Εκτιμάται πως η συμμετοχή των hedge funds μειώθηκε, ενώ υπήρξε ισορροπία μεταξύ Ελλήνων και ξένων επενδυτών στο σημερινό 10ετές. Η σύνθεση των αγοραστών αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως αύριο, Τετάρτη.

Η απόδοση του νέου 10ετούς κρατικού τίτλου παραμένει σημαντικά υψηλότερη, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης: με εξαίρεση την Ιταλία, της οποίας το 10ετές βρίσκεται στο 2,75%, όλα τα υπόλοιπα κράτη έχουν απόδοση κάτω από 2%. Για παράδειγμα, το κυπριακό 10ετές έχει απόδοση 1,88%, το πορτογαλικό 1,46% και το ισπανικό 1,20%. Ωστόσο, το σημαντικό για την Ελλάδα είναι ότι θα αποκτήσει ξανά τίτλο αναφοράς ύστερα από 9 χρόνια και η εξέλιξη αυτή σταδιακά θα περιορίσει το κόστος δανεισμού της χώρας, ενώ θα διευκολύνει τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων.


Η αυλαία για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου άνοιξε επισήμως χθες με την ανακοίνωση των έξι επενδυτικών τραπεζών-αναδόχων του εγχειρήματος. Πρόκειται για τις: Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, Credit Suisse, BNP Paribas, HSBC. Οι τρεις εξ αυτών (Goldman Sachs, JP Morgan και HSBC) ήταν ανάδοχοι και στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου. Χάρη στην πολύ προσεκτική προετοιμασία που έχει κάνει ο ΟΔΔΗΧ, το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για το νέο ομόλογο είχε φανεί εδώ και πολλές ημέρες.

Ο νέος 10ετής κρατικός τίτλος έχει λήξη 12 Μαρτίου 2029, υπόκειται στο αγγλικό δίκαιο και είναι ο πρώτος που εκδίδεται μετά το «στραπάτσο» του 10ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου στις 11 Μαρτίου 2010 με κουπόνι 6,25% και απόδοση 6,39%. Τότε είχαν αντληθεί 5 δισ. ευρώ και ήταν η τελευταία έξοδος στις αγορές πριν από την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια.

Δείτε εδώ την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ 

ΣΧΟΛΙΑ (27)

sakis

Δανείστηκε χρήματα τα οποία θα κληθούν κάποιοι να εξοφλήσουν. Γιατί το έκανε αφού έχει πρωτογενές πλεόνασμα; Γιατί δεν χρησιμοποιεί το πλεόνασμα του και δανείζεται και μάλιστα με αστρονομικά επιτόκια; Από τότε που έγινε πρωθυπουργός το χρέος αυξάνει σταθερά, όπως και το κόστος λειτουργίας του δημοσίου. Όταν εξαντληθεί το μαξιλάρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υπάρχει τρελός να τον δανείσει στον πλανήτη Γη; Αν δεν είχε ξεπουλήσει πατρίδα και ιστορία, αν δεν έλεγε ναι σε όλα που θα είχαν πάει τα επιτόκια γιατί ακόμα και για το τεράστιο 4% χάρη του κάνανε για όσα έδωσε. Και αν οι αγορές δεν προσδοκούσαν επιστροφή στην κανονικότητα σε λίγους μήνες και μετά τις εκλογές θα έδινε κανείς δάνειο σε αυτή την κυβέρνηση για γέλια και για κλάματα;

Χρηματιστής

Τον ήπιατε Νουδούλες!

Λογιστής

Εδώ ο κόσμος καίγεται και το bb χτενίζεται. !!! Αυτό ταιριάζει στην περίπτωση !!!

CR

Καλά μην τα θέλουμε όλα δικά μας. Και οι Πορτογάλοι όταν βγήκαν στις αγορές μέρα τι μνημόνιο τους με 3.5% δανείστηκαν, μετά έπεσαν οι αποδόσεις. Και μην ξεχνάμε ότι είμαστε μια χώρα με 180% χρέος. Δεν έχουμε περιθώριο για καμία στραβή στην οικονομική πολιτική ούτε για παραγωγή ελλείμματων. Υπάρχει αντικειμενικό Ρίσκο κάποιος να αγοράσει Ελληνικά ομόλογα.

Σαφές μήνυμα!

Οι αγορές χάρες δεν κάνουν, γι αυτό και το επιτόκιο είναι υψηλό σε σχέση με το επιτόκιο βάσης. Όμως ρισκάρουν τα λεφτά τους προεξοφλώντας την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα έχει σύντομα μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση που θα φέρει επενδύσεις και δεν θα διώχνει και αυτές που υπάρχουν....

Υστερικός

Μέχρι τώρα ψήφιζα Ν.Δ αλλά η αλήθεια είναι πως για τα μέτρια εισοδήματα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα όσοι έχουν μεγάλα εισοδήματα και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ για να τους χαρίσουν δάνεια, ΕΝΦΙΑ κλπ ας τον πιούν………….Χα, χα, χα

Αλέξανδρος

"Έγραψες". +0.60€ στον λογαριασμό σου ...

Ελλην

ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΟΚΟΥΣ 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΟΣΟ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΘΑ ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΟΠΩΣ ΕΥΣΤΟΧΑ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ.

Τον θελουν

Για αντιπολίτευση! Σιγά μην θέλουμε ένα κόμμα που μας οδήγησε στην πτώχευση! Αλλά και αλλιως να δει το θέμα...Το επιτόκιο 3,9% είναι πολύ κοντά στο επιτόκιο του 2006. Κουράγιο..έρχονται δύσκολες ώρες για τους φίλους σου!

Αριστ€ρά & Δ€ξιά

Μεγάλη επιτυχία. Σάμπως αυτοί θα τα πληρώσουν; Απλά θέλουν χρήμα για να δώσουν παροχές. Παροχές που θα πάρουν πίσω από τους γνωστούς λαλάκες που πληρώνουν πάντα.

Ποιός

..θα πληρώσει το επιπλέον 3,9% ;;; το γλεντανε οι δανειστές!!!

SG27

Την ιδια ωρα βεβαια η Κυπρος δανειζεται με 0,8 και η Πορτογαλια με 1 και κατι

Το 2006

Ποσό ήταν το επιτόκιο για τα ελληνικά ομόλογα γνωρίζεις; Ή πετάς μια αλουρμπα και οποίος την πιστέψει;

Μηπως

Δουλεύεις στο MyMarket? Η Κύπρος δανείζεται με 3,8.% στο 5ετες και η Ιρλανδία με 5,9..ενω η Ελλάδα στο 3,6%! Μήπως τελικά η αύξηση των 0€ κατά 300% είναι ίση με 300 ευρώ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

georgieva_staikouras

«Ο κ. Σταϊκούρας με ενημέρωσε σχετικά με τις προσπάθειες εξισορρόπησης των δαπανών προς όφελος της κοινωνικής προστασίας και ένταξης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής του ΔΝΤ για τη συνάντησή της με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών