Προστασία α' κατοικίας, αλλά... με «ημερομηνία λήξεως» σε ένα χρόνο!

akinita_ar

Δώρον - άδωρον η παράταση και η αλλαγή του νόμου Κατσέλη - Καλύπτει μόνο χρέη ως το 2018 - «Γράμμα κενό» οι υποσχέσεις για προστασία «μετά την κρίση» - Για 1-3 χρόνια διασώζονται μόνον άνεργοι και βαριά πάσχοντες - Μόνη άμυνα για τους οφειλέτες ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΤτΕ

Το τέλος του νόμου Κατσέλη και την κατάθεση νόμου για ένα νέο σύστημα προστασίας της α΄κατοικίας από πλειστηριασμούς για χρέη στις τράπεζες, αποφάσισαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου κυβέρνηση και τράπεζες.

Παρά τις εξαγγελίες ότι «πάντα θα υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας για τους δανειολήπτες», «ο νόμος Κατσέλη ήταν ένας νόμος για την περίοδο της Κρίσης» και «ετοιμάζουμε ένα νόμο για τα χρέη μετά την Κρίση», η κυβέρνηση καταλήγει σε ένα πλαίσιο προστασίας με διάρκεια ζωής μόλις ενός χρόνου. Δεν θα καλύπτει καν οφειλές του 2019 και μετά, ωσάν να μην υπάρχουν συνέπειες και συνέχεια της οικονομικής κρίσης ως τώρα, αλλά και για όσους σπεύσουν να ενταχθούν θα προβλέπει επαναξιολόγηση σε ένα ή τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός «ομπρέλας» προστασίας, ακόμη και όσοι μπορέσουν τελικώς να ενταχθούν στο νέο σύστημα.

Μια εβδομάδα μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις (του Αγίου Βαλεντίνου) περί συμφωνίας σε μια «κοινή πρόταση» της ελληνικής κυβέρνησης και των ελληνικών τραπεζών, εχθές συνεκλήθη ξανά σύσκεψη στο Μέγαρου Μαξίμου και ανακοινώθηκε ξανά …νέα συμφωνία. Μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα αναμένεται να κατατεθεί η τελική (;) πρόταση και στους ευρωπαϊκούς «Θεσμούς», οι οποίοι ετοιμάζουν την Έκθεση Αξιολόγησης που θα καταθέσουν στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα δημοσιοποιηθεί και η Έκθεση των «Θεσμών», αλλά και θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για κατάργηση του ν.Κατσέλη και την διάδοχη κατάσταση για προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό.

Στις τρεισήμισι ώρες που κράτησε η χθεσινή συνάντηση υπό τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκο με τους τραπεζίτες «καταλήχθηκαν τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινήσεων» -όπως επί λέξει έλεγαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Ποια ήταν όμως τα τεχνικά θέματα που «καταλήχθηκαν» στην χθεσινή σύσκεψη; Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές και τραπεζικούς παράγοντες που μετείχαν στη σύσκεψη:

1. Η διάρκεια ισχύος του νέου πλαισίου: Συμφωνήθηκε ο νόμος να έχει ισχύ για ένα χρόνο, αρχής γενομένης από την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της διατραπεζικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα κατατίθενται τα αιτήματα.

Αυτό υποκρύπτει δύο παγίδες:
α) η προστασία των δανειοληπτών θα λήξει την Άνοιξη του 2020 και δεν θα παραμείνει «μετά την Κρίση». Συνεπώς σε έναν χρόνο, όταν εκλείψει και αυτό το πλαίσιο προστασίας, η μόνη άμυνα των δανειοληπτών θα είναι ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών, τον οποίο έχει καταρτίσει η Τράπεζα της Ελλάδος.

β) η προστασία θα παρέχεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (αντί στα δικαστήρια) η οποία όμως δεν είναι έτοιμη και ίσως χρειαστεί μήνες –μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο κατά ορισμένες πληροφορίες- για να ετοιμαστεί. Γεννάται έτσι ζήτημα αν θα υπάρχει προστασία ή αν οι πλειστηριασμοί μπορεί να «παγώσουν» δια νόμου έως τις εκλογές του Μαΐου.

2. Η ισχύς προστασίας του νέου νόμου θα είναι μεγαλύτερη, αλλά μόνον για «ευπαθείς ομάδες», όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι και οι χρονίως ή βαριά πάσχοντες. Ωστόσο η διάρκεια θα είναι και πάλι σχετικά περιορισμένη, έως και τρία χρόνια από την ψήφιση του νόμου. Αν μέχρι το 2022 δεν έχουν βρει ξανά δουλειά οι άνεργοι δανειολήπτες, ο νόμος δεν θα προσφέρει πια άλλη προστασία σε αυτούς.

3. Στην πλατφόρμα θα μπορούν να υπαχθούν δάνεια που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31/12/2018 (εφόσον βρίσκονται ήδη σε καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες). Με άλλα λόγια ο νέος νόμος θα καλύπτει μόνον χρέη που δημιουργήθηκαν έως τον μήνα Σεπτέμβριο του 2018 και πριν. Δηλαδή δεν θα προσφέρει προστασία ούτε καν για υφιστάμενες οφειλές που προέκυψαν από Οκτώβριο του 2018 και μετά.

4. Όσοι σπεύσουν και καταφέρουν να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση, θα επανελέγχονται ανά τριετία, για να διαπιστώνεται ότι εξακολουθούν να πληρούν τα κριτήρια. Και για αυτούς δηλαδή, μπορεί η ρύθμιση να χαθεί, από το 2022 και μετά.

5. Στην πλατφόρμα θα μπαίνουν και περί τους 150.000 δανειολήπτες που έχουν μεν καταθέσει αίτημα υπαγωγής στο ν. Κατσέλη, αλλά δεν έχουν πάρει δικάσιμο. Ο έλεγχος των περιουσιακών και εισοδηματικών στοιχείων τους θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας, αν και τελικά ο δικαστής θα αποφασίζει αν ο δανειολήπτης είναι επιλέξιμος ή όχι για το νόμο Κατσέλη. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αποκαλύπτονται εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία που τυχόν θα απέκρυπτε ο δανειολήπτης έναντι του δικαστηρίου. Ή, σε άλλες περιπτώσεις, αν έχει πχ σχετικά υψηλότερα εισοδήματα που θα τον απέκλειαν από νέο σύστημα προστασίας, ο δικαστής να τον εντάσσει σε καθεστώς προστασίας λόγω πχ προβλημάτων υγείας ή συνεκτιμώντας την οικογενειακή κατάσταση ή άλλα στοιχεία του οφειλέτη.

Σε κάθε περίπτωση, η μετάβαση στο νέο πλαίσιο για τους δανειολήπτες που έχουν ζητήσει την προστασία του ν. Κατσέλη και οι υποθέσεις τους δεν έχουν τελεσιδικίσει ακόμα, είναι προαιρετική.

Τα κριτήρια ένταξης στη νέα ρύθμιση μέσω της πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί, θα είναι –με βάση συγκλινουσες ως τώρα πληροφορίες:

1. Αντικειμενική αξία ακινήτου 250.000 ευρώ.

2. Συνολικό υπόλοιπο οφειλών από δάνεια με υποθήκη ή εγγύηση πρώτη κατοικία μέχρι 130.000 ευρώ. Επιβεβαιώνεται πλέον και η δήλωση τραπεζικού παράγοντος στο protothema.gr την περασμένη Δευτέρα ότι το ποσό αυτό δεν θα είναι «καθαρό χωρίς προσαυξήσεις» αλλά «ό,τι έχει γράψει μέχρι σήμερα το κοντέρ», δηλαδή συμπεριλαμβάνονται και οι λογιστικοποιημένοι τόκοι.

3. Για «κούρεμα» του υπολοίπου του δανείου:
α) η αξία του να υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και
β)εισοδηματικά κριτήρια από 12.500 ευρώ για τον άγαμο μέχρι 36.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά.

Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής μέχρι 25 χρόνια (με όριο ηλικίας του δανειολήπτη τα 80 έτη), χαμηλό επιτόκιο (euribor τριμήνου +2%), «κούρεμα» και επιδότηση της δόσης 30% -ή έως και 100% σε ειδικές περιπτώσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (56)

aggel

Κύριοι όλοι εσείς που πήρατε δάνεια 200 και 300 χιλιάδες ευρώ να φτιάξετε το σπίτι των ονείρων σας με τζάκια μπάρμπεκιου πισίνες κλπ. δεν μας πειράζει καθόλου να σας το πάρουν. Δεν θα πληρώσουμε με φόρους εμείς οι υπόλοιποι που μένουμε σε σπίτι του 1965 & το συντηρούμε μόνοι μας όπως όπως. Ο καθένας έχει ένα τίμημα για τα σωστά και τα λάθη στη ζωή του. Αν μένει κάποιος στο νοίκι και μειωθεί το εισόδημα του σταματάει να πληρώνει? Βαρέθηκα τους πολιτικούς που επιβραβεύουν τη λαμογιά.

τακης

προστασια κατοικιας και χαζομαρες, εχω στεγαστικο δανειο με υπολοιπο 50,000 ευρω για πρωτη κατοικια και ετησιο εισοδημα 11,000 .το δανειο βελαζω αλλα το πληρωνο κανονικα , συναδερφος μου γητονας εχει ιδιο δανειο και ιδιο διαμερισμα και ετησιο εισοδημα 30,000 ευρω (δουλευει η γηναικα του). αυτος το αφησε να κοκκινηση ,αυτον θα του δωσουν επιδοτηση ενω εμενα οχι !!! Αρα η επιδοτηση ειναι απλος μια εμεση ανακεφαλειοποιηση των τραπεζων και οχι μια βοηθεια προς τους αδυναμους. θα μπορουσαν να βαλουν μονο εισοδηματικα και δανειακα κριτηρια και να δωσουν στον κοσμο αναλογικη βοηθεια αλλα δεν το κανουν ,δεινουν λεφτα μονο σε κοκκινα δανεια που αδυνατουν οι τραπεζες να εισπραξουν ,τραπεζικο βοηθημα δηλαδη. Α και μονο σε οσους εχουν κοκκινα δανεια μεχρι το 2018 ,να ξεκοψουν οσους θα εχουν αδυναμια απο δω και μπρος. τελικα αυτο το επιδομα αντι να σας βγει σε καλο μαλον εξοργιζετε περισοτερο τον κοσμο.

freeman

Επειδή , ενώ μπορούσα , δεν ζήλεψα την χλίδα, δεν ρίσκαρα με δάνειο 20-25 ετών και ακόμα μένω σε κατοικία του 1965 (ούτε και έχωσα ότι είχα στο Χ.Α.Α το 1999) . Να μου απαντήσουν οι κόκκινοι δανειολήπτες που εδώ και 7 χρόνια (από εκλογές 2012) ψηφίζουν τον ένα ψευταρά μετά τον άλλο που τους κλείνει το ματάκι (ΣαμαροΖάππεια) ή την ματάρα(Τσιπρονταούλια) , για . . .διαγραφή δανείων και ΔΕΝ επιτρέπουν στην οικονομία να ξεκολλήσει και σε όλους εμάς που δεν ρισκάραμε, να βγούμε από τα μνημόνια . Ερώτημα : ΑΝ είχαν το διαμέρισμα που τώρα κατοικούν ξοφλημένο 100% και μετά από 2 χρόνια το πουλούσαν σε έναν ιδιώτη αγοραστή πχ 100.000 € με συμφωνία να τους τα καταβάλει σε 10 ετήσιες δόσεις των 10.000 € . . .Μετά από 2 χρόνια (που κατέβαλε 20.000€) ο ιδιώτης αγοραστής , επειδή αρρώστησε , ή επειδή έχασε την παλιά καλοπληρωμένη εργασία του , ή του έκαναν μείωση στην εργασία του , η πέθανε , η απλά δεν γουστάρει να πληρώνει άλλο , δεν έχει άλλο περιουσιακό στοιχείο και ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ . ΘΑ ΑΠΑΙΤΟΎΣΑΤΕ ΝΑ ΤΟΥ ΠΆΡΕΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟ ΣΠΙΤΙ (που το 80% δεν το ξόφλησε και σας φέσωσε ) ή ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΎΣ ή άλλους ΛΌΓΟΥΣ, ΘΑ ΤΟΥ ΤΟ ΧΑΡΙΖΑΤΕ ? Περιμένω απάντηση .

Απλα πραγματα

τους ενδιαφερει να μην χασουν ψηφαλακια οποτε κανουν δωρο ενα χρονο ακομα. Μετα ειτε θα αφησουν καμενη γη στους επομενους ειτε θα διεκδικήσουν επανεκλογη για να τα φορτωσουν στα γνωστα κοροιδα που πληρωνουν. Γιατι αν δεν μπορει τριτεκνος με 3000 το μηνα μισθο να πληρωσει μια δοση, τοτε σίγουρα κοροϊδευόμαστε. Αλλα τα ψηφαλακια τους ενδιαφερουν.

ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΡΑΤΟΣ____ ή ____ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ;;;;;;;;;

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ ΑΞΙΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΨΥΧΟΥΣ ___________ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ 3000 ΑΔΙΑΛΛΕΙΠΤΩΝ ΕΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ____ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ___ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΛΕΝΤΟΥ___ _________________ή_____ ΑΠΟ ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΥΣ ΨΕΥΤΕΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΣΩΝΟΥΣ;;;;

Ο Μητροπολίτης Ανδρέας δεν θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις απελευθέρωσης της Κόνιτσας

Και αυτό, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, γιατί η πολιτειακή ηγεσία της χώρας δεν αντέδρασε σε εθνικά ζητήματα, όπως το Σκοπιανό, ______αλλά και σε εκκλησιαστικά, όπως η πρόταση συμπερίληψης της ουδετεροθρησκείας _____στο Σύνταγμα, η υποβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών, ____που θεωρεί, ο Ιεράρχης, ότι αποτελούν προσπάθειες περιθωριοποίησης της Εκκλησίας, καθώς και σε κοινωνικά, όπως το σύμφωνο συμβίωσης, το γάμο ομόφυλων ζευγαριών κ.λπ. Έτσι αποφάσισε να μην παραστεί, κάτι, που διαμήνυσε εδώ και καιρό αρμοδίως, ούτε κατά την επίσημη δοξολογία στο ναό του αγίου Κοσμά, παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας.____________________ΠΑΤΕΡΑ ΑΝΔΡΕΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΕΒΕΣΑΙ

Medikios

Μπαμ μπουμ κι αλλη βομβα στα χερια του Μητσοτακη..

nionios

Ηρεμία παρακαλώ...Οπως όλοι γνωρίζουμε το ελληνικό πρόβλημα δεν θα λυθεί νωρίτερα από 50 χρόνια. Απαιτούνται δεκαετίες, με καλή ανάπτυξη, ανθρώπους που δεν θα έχουν το μυαλό τους στην αρπαχτή και το χρήμα να ρέει άφθονο και να είναι διαφανές σε όποια τσέπη και να μπαίνει. ΑΝ συνεχίσει αυτή η κατάσταση και το χρήμα παύει να πληρώνει φορους όταν μπαίνει στην τσεπη του γιατρου, του δικηγορου και του καθε απατεωνα τοτε το αποτελεσμα ειναι μηδεν. Και επειδή το κάθε λαμόγιο που είναι γιατρουδάκος ή δικηγοράκος αλλά αρεσκονται να τους αποκαλουν μεγαλογιατρους και μεγαλοδικηγόρους, δεν αλλάζουν μυαλά μέχρι να αποδημήσουν εις Κύριον, τι απομενει? Ειδικά κάποια πολιτικά όντα με ειδίκευση στην αρπαγή χρήματος δεν αλλάζουν μυαλά με τίποτα. Τι απομένει οποτε? Μήπως να τους ζητήσουμε να κοιτάξουν για λίγο τις εικόνες με όλους τους Αγίους που στολίζουν τα γραφεία τους - για σταχτη στα ματια στο πόπολο - το παίζουν και θεσεβούμενοι τρομαρα τους, μήπως και τους ερθει καμία επιφοίτηση?. Αν και πάλι δεν σταματάνε την λοβιτούρα, να τους ευχηθούμε τότε σύντομα να συμπορευθούν με τους Αγίους εκείνους των οποίων "...ο χορός εύρε πηγήν ζωής και θύραν παραδείσου...". Και εκεί που ξεσκονίζουν πάλι τα εικονισματάκια και το παίζουν θεοσεβούμενοι οι θεομπαίχτες, να θυμηθούν με όλα τα αρπαχτικά απανταχού της ΕΛλάδας ότι εκεί που θα πάνε "..ου παραμενει ο πλούτος, ού συνοδευει η δοξα¨. Οπότε υπομονή και μη σκάνε οι νεοδούλοι για να ξαναερθουν τα συγκαμένα της νδ, γιατί ακόμη και άγγελοι να κυβερνήσουν αυτό τον τόπο , πάλι 5ο χρόνια θα πρέπει ν απεράσουν ...

Συμβολαιογράφος

Σε πονάει αργόμισθε δημόσιε υπάλληλε που οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θέλουν να πληρώσουν φόρους στην ληστρική δολοφονική κυβέρνησή σου που βαρύνεται με εκατοντάδες φόνους και απάτες. Όχι θα πονέσεις κι άλλο. Δεν πρόκειται να πληρώσουμε φόρους και με κάθε ευκαιρία θα τους αποφεύγουμε. Ο κάθε επαγγελματίας είναι σε δίλημμα: να πληρώσει φόρους σε ένα κακό ηλίθιο ανεπαρκές δολοφονικό κράτος ή να ταϊσει τα παιδιά του;

Σύριζας

Ξεσπιτώνονται οι Ελληνες από τη μια μεριά και από την αλλη σπιτώνουν λαθρομετανάστες με χαρτζηλίκι 400 ευρω μηνιαίως. Ψηφίστε σύριζα ζωντόβολα.

Μανος

ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα των τραπεζών.Οι μάσκες έπεσαν!Με τον Σόρος χορηγό τι άλλο θα περίμενες.....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης