Πρώτη κατοικία: Ιδού ο «διάδοχος» του νόμου Κατσέλη - Στα 120.000 ευρώ το όριο προστασίας

katseli_main01

Η κυβέρνηση έστειλε στους δανειστές περίγραμμα πρότασης για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που θα οριστικοποιηθεί μετά την απογευματινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους τραπεζίτες - Ποιες προτάσεις περιλαμβάνονται - Πού επικεντρώνονται οι διαβουλεύσεις

Στα χέρια των ευρωπαϊκών θεσμών βρίσκεται πλέον προσχέδιο νόμου για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, μαζί με ένα περίγραμμα, στο οποίο συνοψίζονται τα βασικά σημεία της κυβερνητικής πρότασης, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr.

Η κυβέρνηση επιχειρεί έτσι να προλάβει την έντονη κριτική που αναμενόταν να της ασκήσουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο περιθώριο της εν εξελίξει συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, κρίσιμες πτυχές της πρότασης που στάλθηκε τελούν υπό διαμόρφωση και αναμένεται να οριστικοποιηθούν μετά την απογευματινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών.

Στη σύσκεψη, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 18.00, θα συμμετάσχουν από κυβερνητικής πλευράς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, ο οποίος έχει σηκώσει και το κύριο βάρος της επεξεργασίας της τελικής πρότασης που θα σταλεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε συνεννόηση με τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα μαξιμαλιστικά κυβερνητικά σενάρια, που έβαζαν τον πήχη της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς στις 250.000 ευρώ για όλους τους δανειολήπτες με εισόδημα έως 35.000 ευρώ και έκαναν λόγο ακόμα και για μονομερή νομοθέτηση (δηλαδή, χωρίς τη συμφωνία των τραπεζών και των ευρωπαϊκών θεσμών), φαίνεται να έχουν παραμεριστεί.

Οι διαβουλεύσεις επικεντρώνονται σε ένα διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που θα προβλέπει:

1. Όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας στην περιοχή των 100.000-120.000 ευρώ και όριο εισοδήματος στην περιοχή των 20.000 ευρώ

2. Δυνατότητα επιδότησης της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος, με βάση περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Η επιδότηση μπορεί να φθάνει το 33% της μηνιαίας δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα τηρεί τη ρύθμιση. Εάν καθυστερήσει την πληρωμή τριών δόσεων, η επιδότηση θα χάνεται.

3. Δυνατότητα υπαγωγής όσων δεν καλύπτονται σήμερα από τον νόμο Κατσέλη, όπως οι έμποροι. Επίσης, θα μπορούν να προστατευθούν και επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια με υποθηκευμένη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Πάντως, αυτή η διεύρυνση της ομπρέλας προστασίας δεν βρίσκει σύμφωνους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ έντονες αντιρρήσεις εκφράζουν και οι τράπεζες.

4. «Κούρεμα» του δανείου από τις τράπεζες. Εξετάζεται είτε «κούρεμα» της μηνιαίας δόσης είτε «κούρεμα» της υπολειπόμενης οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου ξεπερνά την αξία του ακινήτου κατά 1,2 φορές.

5. Επιμήκυνση της οφειλής μέχρι και κατά 20-25 χρόνια, εφόσον δεν ξεπερνιέται κάποιο όριο ηλικίας του δανειολήπτη (πιθανώς τα 80 έτη).

6. Μείωση επιτοκίου.

7. Επανεξέταση της οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας ανά 2-3 έτη, ώστε να μη συνεχιστεί η στήριξη δανειοληπτών που έχουν ορθοποδήσει οικονομικά.

ΣΧΟΛΙΑ (69)

Διαβάζοντας όλα τα σχόλια των δήθεν καλοπληρωτών νοικοκυρέων που δεν έζησαν ποτέ ανεργεία...

όσοι χρωστάνε δάνεια και δεν μπορούν να πληρώνουν δόσεις να σηκωθούν να φύγουν από την Ελλάδα όπως έκαναν και άλλοι 500,000 έλληνες τα τελευταία 10 χρονια, να βρούν δουλεία έξω για να μπορούν να ξεπληρώνουν τα δάνεια και να ζουν με αξιοπρέπεια και να αφήσουν αυτούς τους δήθεν νυκοκυραίους καλοπληρωτές μόνους τους να πουλάνε την πραμάτεια τους πόρτα πόρτα στη γειτονιά τους μέχρι να καταλάβουν τι σημαίνει ανεργία και ανέχεια ..... τουλάχιστον έτσι οι τράπεζες θα μαζέψουν τα σπασμένα σε 20 χρόνια για να είναι οι υπόλοιποι γρόθοι εδώ μέσα χαρούμενοι.....

Δηλαδή

Εγώ που δεν δανείστηκα γιατί φοβόμουν μήπως δεν ξεχρεωσω και μένω στο νοίκι θα πληρώνω τα λαμογια τα μπατάκια. Μαύρο ρε αλήτες δαγκωτο .

αν είναι έτσι τότε...

και εγώ που δεν έχω νοσηλευτει ποτέ σε νοσοκομείο, και σχολείο πήγα στο εξωτερικό και έργαζομαι μόνο ελλάδα και επίσης μετακινούμε με το μετρό γιατί θα πρέπει να πληρώνω φόρους για σχολεία, νοσοκομεία και δρόμους για εσένα που τα χρησιμοποιείς ;;;

Μάρκος

Δηλαδή για να καταλάβουμε καλύτερα, όποιοι πήραν δάνεια και έχασαν την δουλειά τους λόγω κρίσης (παγκόσμια αλλά που να σου εξηγώ) είναι λαμόγια;

...

Μάγκα αν όλοι φοβόντουσαν σαν και εσένα και δεν έπερναν ρίσκα ακόμα στα δέντρα θα ζούσαμε και οι συναλλάγες θα γίνονταν με ρόπαλα... τα δάνεια κινούν τις αγορές και αυξάνουν την εργασία και οι αποδόσεις φόρων και ΦΠΑ (για να έχει το κράτος και να δημοπρατεί έργα). Τα δύο τελευταία μας έφαγαν και όχι οι άλλοι που πήραν δάνεια ... εσύ πόσα έκρυψες όλα αυτά τα χρόνια μένοντας στο νοίκι ...;

ajohn

Όταν αυτοί που αποφασίζουν δεν έχουν ταξική συνείδηση τι να περιμένεις; Όταν από τις περικοπές μειώθηκε το οικ. εισόδημα πάνω από 2000 ευρώ το μήνα πως θα ζήσεις για να προστατέψεις την πρώτη κατοικία ;Στα 10 χρόνια της κρίσης έχασες πάνω από 200,000 ευρώ και χρωστάς όσα χρωστούσες πριν τη κρίση πως θα ξεχρεωθείς και πως θα ζήσεις;

Το κορόιδο που πληρωνει

Στην υγειά των κοροιδων πάλι! 120000 αντικειμενική αξία όταν οι περισσότερες περιοχές έχουν κάτω από 1000 ευρώ/μετρο αντικειμενική σημαίνει 130+ μέτρα σπίτι, "λαϊκό" ε??!!Και 20000 εισόδημα όταν όλοι κρύβουν εισοδήματα σημαίνει όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματιες προστατευονται! Δεν πειράζει ρε νεοέλληνες θα πληρώσουμε εμείς οι υπάλληλοι των 700 ευρώ με ενοίκιο 450 ευρώ την νέα ανακεφαλεοποιηση των τραπεζών!!!Ξυπνήστε στην ΝΔ... φτάνει με τους λαικιστες!!!!

Καμαρωστε το Ελλαντα

Εκλέγουμε πολιτικούς-απατεωνες προδότες υπαλλήλους οι οποίοι τρώνε με χρυσά κουτάλια ενώ έξω ο κοσμακης αγκομαχαει για να αποφασίζουν άλλοι για εμάς.τι τους θέλουμε το λοιπόν???ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΟΥΛ ΣΤΗΝ ΑΝΆΠΤΥΞΗ ΓΙΑΥΤΟ.Ειμαστε για κηδεία πραγματικά..να τους χαιρόμαστε ελληναρες.

Φιλαράκο,

δεν φταίνε οι πολιτικοί. Από 10 εκατομμύρια κόσμο θα βρίσκονται πάντα 100 - 200 προδότες να κάνουνε τη βρωμοδουλειά. Το σκυλολόι που τους υποστηρίζει το ξέρεις ποιοι είναι; Για κοίτα γύρω σου ή και στον εαυτό σου.

Κωστατίνως (με ένα Νι και δύο Ωμέγα), Οικονομολόγος

Η κτηματαγορά είναι μια από της πέντε αγορές κεφαλαίων και εμπεριέχουν και αυτές ρίσκο όπως και την χρηματιστηριακή αγορά... Στα πέντε χρόνια της ευμάρειας στην Ελλάδα η αξία των ακινήτων σε κάποιες περιπτώσεις σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν και σε αυτές της τιμές σχεδόν όλοι αγόρασαν μιας και ο μισθός του είχε πενταπλασιαστεί και παγιδεύτηκαν... Τώρα την κερδοσκοπική του κίνηση να αγοράσουν σε αυτές τις τιμές θα την πληρώσουμε εμείς;;; Δηλαδή όσοι έχασαν στο χρηματιστήριο θα τους δώσουμε τα χρήματα τους πίσω;;; Όχι!!! Ε τότε γιατί να μην χάσουν το σπίτι τους όσοι κερδοσκοπικά τζόγαραρισαν στην κτηματαγορά και χάσανε όντας ανίδεοι στις αγορές κεφαλαίων;;; Η κτηματαγορά στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης έχασε σχεδόν δύο τρισεκατομμύρια και κάτι ακούγεται στην Γερμανία για κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα... Ε όχι! Να χάσουν το σπίτι του και να πάνε πίσω στο ενοίκιο όσοι νόμιζα ότι θα γίνου και λόρδοι δηλαδή LandLords....

Μην τα λες αυτά και είσαι και οικονομολόγος ...

Και το σπίτι να χάσουν αφού δεν υπάρχει ρευστό για να το αγοράσουν άλλοι και οι τράπεζες αναγκάζονται να πληρώνουν και τα πάγια τους (ΕΝΦΙΑ κλπ) .... άρα ποιό αρκιβώς το όφελος αυτού που προτείνεις εκτός από την ανάδειξη του εκδικητικό σου χαράκτηρα...

Τι θα πει 'προστασια Α' κατοικιας΄?

ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΝ? Αυτους γιατι τους κανουν εξωση αμα δεν πληρωνουν το νοικι? Και καποιος που δεν πληρωνει το νοικι, δεν σημαινει απαραιτητα οτι ειναι μπαταχτσης..Αλλα μπορει να μην το πληρωνει γιατι π.χ. γιατι εμεινε ανεργος....Και το τραγελαφικο της υποθεσης, ξερω περιπτωση γνωστου που εφτιαξε με δανειο 2 διαμερισματα και τα νοικιαζει. Αυτος εχει σταματησει εδω και χρονια να πληρωνει το δανειο και εχει μπει στο νομο Κατσελη! Αλλα απο του ενοικιαστες απαιτει το νοικι στην ωρα του....!

ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΕΓΩ...

...παρόμοια περίπτωση. Επ'ουδενί λόγο πρέπει να προστατευτεί η 1η κατοικία.Δέν γίνεται οι μπαταξήδες να ζούν είς βάρος των νοικοκυραίων. Οι μπαταξήδες με τα δάνεια αύξησαν τις τιμές των ακινήτων με αποτέλεσμα ένας τίμιος εργαζ'ομενος να μην μπορεί να αποκτήσει ιδιόκτητο σπίτι ή να πληρώνει ακριβό ενοίκιο διότι τα απλήρωτα δάνεια οδήγησαν τις τιμές σε δυσθεώρητα ύψη.

Γιώργος 45

Όλη η ιστορια με το όριο προστασιας είναι άλλο ένα δείγμα της Σοβιετικής Ελλαδας. Σε πιο ακριβώς άρθρο του Συντάγματος λέει ότι η ισότητα των πολιτών δεν ισχύει και ότι όταν έχεις μικρότερη περιουσία είσαι προστατευόμενος;;;; Γιατί π.χ. ένας συνταξιουχος που είχε πάρει ένα σπίτι και πλήρωνε κανονικά τις δόσεις ενώ τώρα με την μισή σύνταξη του αδυνατεί να πληρώσει τις δόσεις και να ζήσει ταυτοχρονα ΔΕΝ δικαιουται προστασίας επειδή το σπίτι αξίζει 130.000 ευρώ ενώ χιλιάδες Έλληνες ή ""Έλληνες"" που δεν έχουν πληρώσει ποτέ στη ζωή του φόρους, παίρνουν ένα κάρο επιδόματα επειδή έχουν δηλώσει φτωχοί και το σπίτι τους αξίζει 120.000 ;;; Εάν συμφωνήσουμε ότι κάποιοι πρέπει να προστατευθούν, αυτό να γίνει για αυτούς που ΠΡΑΓΜΑΤΙ έχουν πρόβλημα που προκλήθηκε από την κρίση και όχι από δικό τους λάθος. Από ότι έχουν δηλώσει οι ίδιες οι τράπεζες το 1/3 των κόκκινων δανείων είναι από στρατηγικους κακοπληρωτές και ταυτόχρονα σε προσφορες που έκαναν σε όλους του Ν. Κατσέλη (κούρεμα δανείου, συν παράταση συν μείωση επιτοκίου) απάντησε θετικά ΜΟΝΟ ΤΟ 3% (!!!!!!!!). Γιατί χιλιάδες από αυτούς τους δανειολήπτες να "προστατευθούν" απλά και μόνο επειδή το ακίνητο έχει αξία μικρότερη από 120.000 ;;;

Tg

Το όριο είναι τεράστιο. Πολύς κόσμος θα αράξει στα νεόδμητα σπίτια του Χολαργού, της νέας Σμύρνης κτλ κτλ χωρίς να δώσει μια. Εις υγείαν των κορόιδων. Ενοικιαστων, συνεπων φορολογουμένων και συνεπων δανειοληπτών. Χώρα ανέκδοτο. Πιο ανέκδοτο κι από την Βενεζουέλα

Περαστικά μας

και άλλη φορά να μην πηγαίνετε στις παραλίες όταν είναι για ψήφο ...

Πόση καφρίλα χωράει ο εγκέφαλος σου ....

Πολύς κόσμος δεν έχει να φάει όρνιο και εσένα σε νοιάζει να μην σε πιάσει κότσο ο πονηροέλληνας σαν και του λόγου σου που περηφανευόταν χρόνια για το πόσο καλός είναι ο λογιστής του που του γλύτωνε από την εφορία ...

Ερώτηση

Ξέρει κάποιος αν η νέα ρύθμιση θα πιάνει και όσους από εμάς προλάβαμε και μπήκαμε στο νόμο Κατσέλη (και εκκρεμεί η εκδίκαση); Έχω πάνω από 160.000 δάνειο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι εκκρεμούσες αιτήσεις συζητούνται με το παλαιό καθεστώς. Αυτές οι ρυθμίσεις αφορούν ΜΟΝΟ το διάδοχο σχήμα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Photo_Nestle

Ο Όμιλος παγκοσμίως ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 2 δισ. ελβετικά φράγκα στο πλαίσιο  ανάπτυξης βιώσιμων λύσεων συσκευασίας, που αφορούν κυρίως τη χρήση πλήρως ανακυκλώσιμων ή επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών έως το 2025 – Η πρότυπη συνεργασία με την «Εναλεία» στο πρόγραμμα «Mediterranean Cleanup»

357136331

Starbucks, Tesla, Toyota, Apple και άλλες, μετρούν τεράστιες ζημιές - Oι αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν πτήσεις και έσπασαν εφοδιαστικές αλυσίδες - Μεγάλες τράπεζες υποχρεώνουν το προσωπικό τους να εργάζεται από το σπίτι - Πώς ο νέος κορωνοϊός μπορεί να ναρκοθετήσει την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας

asde

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, θεσμικών φορέων και υψηλόβαθμων στελεχών της Αντιπολίτευσης και του κλάδου της Υγείας, πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020, στο Hilton Αθηνών.