Έξι ορόσημα για την οικονομία δείχνουν εκλογές τον Μάιο

tsakalotos_ar

Γιατί οι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πιθανότερη την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες - Οι παράγοντες που θα οδηγήσουν πιθανότατα να στηθούν τριπλές κάλπες τον Μάιο

Εξι κομβικές για την πορεία της οικονομίας εξελίξεις, που αναμένονται τους επόμενους 9 μήνες, καθιστούν πιθανότερο σενάριο τις πρόωρες εθνικές εκλογές τον Μάιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών.

Ελληνες και ξένοι αναλυτές εξήγησαν στο «business stories» ότι η πρόβλεψη διεθνών επενδυτικών οίκων, όπως οι Citigroup, JP Morgan και Capital Economics, ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προτιμήσει πιθανότατα να στηθούν τριπλές κάλπες τον Μάιο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα ακόλουθα ορόσημα για την οικονομία:

1. Δικαστικές αποφάσεις: μια σειρά κρίσιμων δικαστικών αποφάσεων που ενδέχεται να υποχρεώσουν το Δημόσιο να καταβάλει πολλά δισ. ευρώ για αναδρομικά σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, για παράδειγμα, συνεδριάζει η Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το γεγονός ότι το Δημόσιο δεν έχει εφαρμόσει απόφαση του 2015 για τη χορήγηση 13ης και 14ης σύνταξης. Το επόμενο διάστημα αναμένεται και η κομβικής σημασίας απόφαση για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση επιχειρεί να χτίσει γραμμή άμυνας με σχέδιο σταδιακής καταβολής χρημάτων στους δικαιούχους που εκτιμά ότι θα δικαιωθούν. Σε αυτή την περίπτωση, οι εθνικές εκλογές έχει κάθε λόγο να μην απέχουν πολύ από τον εν λόγω σχεδιασμό, τον οποίο ουσιαστικά όμως θα κληθεί να εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση, με όποιες δημοσιονομικές παγίδες αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

2. Αύξηση του κατώτατου μισθού, διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, νέα ρύθμιση οφειλών: η αύξηση του κατώτατου μισθού που προωθεί η κυβέρνηση, η διαμόρφωση του νέου πλαισίου που θα διαδεχθεί τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας και η καθιέρωση νέας ρύθμισης οφειλών προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας τόσο της κυβέρνησης όσο και της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Μια συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τα θέματα αυτά, ώστε να ψηφιστούν οι σχετικές διατάξεις από τη Βουλή μέχρι τις αρχές Μαρτίου, θα δώσει πρόσθετους πόντους στο σενάριο για εκλογές τον Μάιο.

3. Δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας και επιστροφή κερδών: εφόσον η ελληνική πλευρά επισπεύσει την υλοποίηση των δεσμεύσεων στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η έκθεση που θα παρουσιάσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στις 27 Φεβρουαρίου θα ανοίξει τον δρόμο στο Eurogroup ώστε να εγκρίνει στις 11 Μαρτίου την επιστροφή 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

4. Εξοδος στις αγορές: η έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου προτού λήξει -τον Απρίλιο- το 5ετές ομόλογο που εκδόθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά αποτελεί κεντρικό στόχο του υπουργείου Οικονομικών. Αν, λοιπόν, διεξαχθούν πρόωρες εκλογές τον Μάιο, το πιθανότερο είναι ότι θα έχει προηγηθεί λίγο καιρό νωρίτερα η επάνοδος στις αγορές με τις ανάλογες τυμπανοκρουσίες από την κυβέρνηση.

5. Επισκόπηση δαπανών υπουργείων: με βάση τις κατευθύνσεις που έχει δώσει στα υπουργεία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο έλεγχος των δαπανών τους, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού, θα γίνεται σε τριμηνιαία βάση. Συνεπώς, τυχόν προεκλογικές σπατάλες θα φανούν τον Ιούνιο, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τον Ιούλιο και είναι πολύ βολικό η καυτή πατάτα να βρεθεί στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης.

6. Ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το 2018: η ώρα της αλήθειας για το πώς έκλεισε η περσινή χρονιά θα σημάνει στις 15 Οκτωβρίου, όταν η ΕΛΣΤΑΤ θα δημοσιοποιήσει τα προσωρινά στοιχεία της. Επειδή δεν μπορούν να αποκλειστούν αρνητικές εκπλήξεις, με καθοδική αναθεώρηση της προκαταρκτικής εαρινής εκτίμησης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, είναι προτιμότερο οι εκλογές να διεξαχθούν σε όσο το δυνατόν απόσταση ασφαλείας.

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Vagelis

Παμε να τους δικασουμε οπως μας προδωσαν.

ΝΙΚΟΣ

τσακαλωτο εισαι ο μεγαλυτερος φλωρος της προδοτικης κυβερνησης του συριζα εισαι ενας μπακαλης των οικονομικων που δεν ξερεις τι σου γινεται ,πραγματικα ρε απατεωνες τι διδασκατε στους φοιτητες ψεματα κ μονο ψεματα

Άνεργος

Υπουργέ αφήστε τις εκλογές και φροντίστε να εισπράξετε τα δισεκατομμύρια οφειλών των επιχειρηματιών και επαγγελματιών από τις περιουσίες των υπόχρεων σε φορείς υγείας-σύνταξης, κρατικά ταμεία, τράπεζες, εργαζόμενους.

Γιώργης

Και εσύ κοίτα να ξυπνάς νωρίς να ψάχνεις για δουλειά γιατί βαρεθήκαμε να σας ταΐζουμε με επιδόματα όλους εσάς.

Πλέον κυρίαρχη δύναμη στην Ελλάδα η Δεξιά - Κεντροδεξιά.

Την 24-01-2019, ανακοινώθηκαν τα ευρήματα δημοσκόπησης της εταιρίας Pulse, για τον ΣΚΑΙ. Τα ευρήματα αυτά, σε ότι αφορά το τελικό μέγεθος: «πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων» είναι: 52,294 % % για τα Δεξιά και Κεντροδεξιά κόμματα, (Νέα Δημοκρατία 38,15 %, Χρυσή Αυγή 9,248 %, Ελληνική Λύση 2,458 %, Ανεξάρτητοι Έλληνες 1,219 % και ΛΑΟΣ 1,219 %), 11,191 % για τα Κεντρώα και Κεντροαριστερά κόμματα, (Κίνημα Αλλαγής 7,514 %, Ένωση Κεντρώων 2,458 % και Ποτάμι 1,219 %) και 35,384 % για τα Αριστερά και Ακροαριστερά κόμματα, (Σύριζα 26,01 %, ΚΚΕ 6,936 %, Λαϊκή Ενότητα 1,219 % και Πλεύση Ελευθερίας 1,219 %). Επίσης τα άλλα κόμματα συγκεντρώνουν 2,458 %. Τα συμπεράσματα είναι προφανή για όλους...

Ο μέσος όρος των τριών πλέον πρόσφατων δημοσκοπήσεων: Νέα Δημοκρατία 37,362 %, Σύριζα 26,037 %,…

Το διάστημα 19-24/01/2019, ανακοινώθηκαν τα ευρήματα τριών δημοσκοπήσεων. Των εταιριών Marc, Pulse και Rass. Ο μέσος όρος των ευρημάτων των τριών αυτών δημοσκοπήσεων δίνει τα ακόλουθα αποτελέσματα για το τελικό μέγεθος "πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων": Νέα Δημοκρατία 37,362 %, Σύριζα 26,037 %, Κίνημα Αλλαγής 8,427 %, Χρυσή Αυγή 8,382 % και ΚΚΕ 7,49 %. Σε αριθμό βουλευτών, (το ζητούμενο κάθε εκλογής...), τα αποτελέσματα είναι: Νέα Δημοκρατία 157, Σύριζα 74, Κίνημα Αλλαγής 24, Χρυσή Αυγή 24 και ΚΚΕ 21. Δηλαδή, στην πεντακομματική επόμενη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτοδύναμη έχοντας νικήσει τον Σύριζα με διαφορά 11,325 % και θα μπορεί να εκλέξει το 2020 τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνεργαζόμενη είτε με το Κίνημα Αλλαγής, είτε με τη Χρυσή Αυγή.

Σωστος

Μακαρι φιλε μου τα πραγματα να γινουν οπως τα λες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

proypologismos2020

Το οικονομικό επιτελείο χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για υπερπλεόνασμα και χορήγηση έκτακτου κοινωνικού Μερίσματος τα Χριστούγεννα - Δεν αποκλείονται θετικές εκπλήξεις, αν τα στοιχεία για τις εισπράξεις Νοεμβρίου είναι καλά

20