Προϋπολογισμός: Βάζουν «χέρι» στο «μαξιλάρι» του 2019 για να μη βγουν στις αγορές!

Προϋπολογισμός: Βάζουν «χέρι» στο «μαξιλάρι» του 2019 για να μη βγουν στις αγορές!

Η κυβέρνηση «ρίχνει» την επαλήθευση ή μη των προβλέψεων του Προϋπολογισμού για το 2019 στους «εξωγενείς» παράγοντες αβεβαιότητας, όπως το γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, εμπορικές εντάσεις και πολιτική αστάθεια στις χώρες της ευρωζώνης

xeri_exodos_agores_arthro
Στις «εξωγενείς» πηγές αβεβαιότητος για την επίτευξη των στόχων του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού εστιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Αν και παραλείπει οιαδήποτε αναφορά σε προβλήματα που παραμένουν κρυμμένα «κάτω από το χαλί» όπως τα επιδικασμένα αναδρομικά και που καλείται να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο (έως 4,5 δισ. ευρώ το έτος σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου) ή τις λάθος ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν ακόμα εκκαθαριστεί, στο κείμενο του νομοσχεδίου επισημαίνεται ότι «η επαλήθευση των προβλέψεων για το 2019 εξαρτάται βαθμιαία περισσότερο από την επικράτηση ομαλών συνθηκών στο διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, εν μέσω μίας δυνητικής κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων και του εμπορικού προστατευτισμού, των γεωπολιτικών εντάσεων που τροφοδοτούν την προσφυγική κρίση, αλλά και των διαταραχών στην πολιτική σταθερότητα ισχυρών οικονομιών της ευρωζώνης που δυνητικά αυξάνουν την αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές».

Με αυτά τα δεδομένα, δεν προβλέπεται έξοδος στις αγορές ούτε στις αρχές του 2019 (άλλωστε και σήμερα ακόμη η «ψαλίδα» των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων ανοίγει αντί να κλείνει σε σχέση με τα ιταλικά παρά την αντιπαράθεση Ρώμης - Βρυξελλών). Η κυβέρνηση επαναπαύεται στο «μαξιλαράκι» για να βγαίνει στις αγορές.

Όπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό:

- Το δημόσιο χρέος της χώρας εκτιμάται στα 323,5 δισ. ευρώ το 2019 (ή 167,8% ως ποσοστό του ΑΕΠ) παρουσιάζοντας μείωση κατά 12,6 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2018. Εφέτος το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 335 δισ. ευρώ ή 180,4% του ΑΕΠ, έναντι 317,.414 δισ. ευρώ ή 176,1% του ΑΕΠ το 2017. Η αύξηση αυτή το 2018 οφείλεται στη δημιουργία ταμειακών διαθεσίμων ασφαλείας (cash buffer) «εκ των οποίων θα γίνει μερική χρήση το 2019», όπως τονίζεται.

- «Λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων υψηλών ταμειακών διαθεσίμων που διατηρεί το Δημόσιο, τα οποία, ακόμα και υπό εξαιρετικά συντηρητικές εκτιμήσεις επαρκούν για να καλύψουν τις μικτές χρηματοδοτικές του ανάγκες τουλάχιστον για τα δύο επόμενα έτη, οι στόχοι της εκδοτικής πολιτικής για το 2019 αλλά και μετέπειτα θα προσανατολιστούν: σε ομολογιακές εκδόσεις με υψηλή ρευστότητα και όγκο, στη διατήρηση μίας αντιπροσωπευτικής καμπύλης αποδόσεων ελληνικών κρατικών χρεογράφων αναφοράς, καθώς επίσης και στη συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία του Δημοσίου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, ως εκδότη κρατικών χρεογράφων, παρέχοντας παράλληλα την αναγκαία διαφάνεια και προβλεψιμότητα στην επενδυτική κοινότητα».

Κλείσιμο
Έτσι «το σύνολο των νέων ετήσιων εκδόσεων δεν αναμένεται να ξεπερνά τις ετήσιες αποπληρωμές χρεολυσίων, ενώ η αναμενόμενη υπερβάλλουσα ρευστότητα θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο ενός συντεταγμένου προγράμματος διαχείρισης υφιστάμενων υποχρεώσεων χαρτοφυλακίου χρέους».

«Αισιόδοξες» είναι και οι προβλέψεις για την Ανάπτυξη, καθώς το σχέδιο του νέου Προϋπολογισμού προβλέπει ότι :

* το ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται ότι θα ανέλθει το 2019 σε 192,749 δισ. ευρώ (αύξηση 2,5%) έναντι 185,658 δισ. ευρώ εφέτος (αύξηση 2,1%).

*Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα αυξηθούν κατακόρυφα κατά 11,9% (!) δηλαδή όσα σχεδόν προέβλεπε και για φέτος αλλά τελικά αυξήθηκαν κατά μόλις …0,8%.

*Η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,1% (από 1% εφέτος) και η δημόσια κατανάλωση 0,6% (από μόλις 0,2%)

*Οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 5,8% (από 7,5%) και οι εισαγωγές θα αυξηθούν κατά 5,2% (από 3,4%).

*Η ανεργία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση στο 18,2% (από 19,6% εφέτος).

*Ο πληθωρισμός θα σημειώσει άνοδο κατά 1,2% (από 0,8% το 2018).

Τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις που, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, αναμένεται να πραγματοποιηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ το 2019, ανέρχονται σε 1,531 δισ. ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης