LIVE

Κορωνοϊός

H Κομισιόν ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό, αλλά απαιτεί μεταρρυθμίσεις

komision_proipologismos_arthro

Στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου η τελική απόφαση για την επικύρωση του ελληνικού προϋπολογισμού - «Προσελκύστε επενδύσεις» ζητά η Επιτροπή και προβλέπει ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό 2,3% το 2019

Στην κατηγορία των σύμφωνων (compliant) με τους στόχους της Επιτροπής κατατάσσεται ο ελληνικός προϋπολογισμός σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί. Γνωμοδοτώντας για τους προϋπολογισμούς της ΕΕ, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως ο ελληνικός προϋπολογισμός αρκεί για να πιάσει η ελληνική οικονομία τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3.5% και να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα που επιλέγει η κυβέρνηση.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άλλαξε την πρόβλεψη της ανάπτυξης για την οικονομία από 2% σε 2.3% για το 2019 και δήλωσε πως στο τέλος το πρωτογενές πλεόνασμα 3.5% θα οδηγήσει σε πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης της τάξεως του 0.25% επί του ΑΕΠ. Στη συνέχεια ο Πιέρ Μοσκοβισί επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η προσπάθεια επίτευξης ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επενδύσεις.

Η τελική απόφαση για την επικύρωση του ελληνικού προϋπολογισμού θα ληφθεί στο Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου.

Θετική εικόνα για την Ευρωζώνη

Ο επίτροπος Οικονομικών είπε πως το 2019 η οικονομία της Ευρώπης αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται, προσφέροντας θέσεις εργασίας σε έναν αριθμό ανθρώπων ρεκόρ και βγάζοντας εκατομμύρια από τη φτώχεια. Παράλληλα η απασχόληση έχει ανέλθει σε ένα ρεκόρ 239 εκατομμυρίων ανθρώπων και η ευρωπαϊκή οικονομία εισέρχεται τώρα στον έκτο χρόνο της αδιάλειπτης ανάπτυξης. Ενδιαφέρον έχει πως η διασπορά των ρυθμών ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ είναι η μικρότερη στην ιστορία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, με απλά λόγια αυτό σημαίνει πως οι χώρες της ΕΕ αναπτύσσονται με παρόμοιους (αν και σχετικά αργούς) ρυθμούς.

Τα ρίσκα

Στον αντίποδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι «δεν υπάρχει επαρκής αύξηση της παραγωγικότητας, παραμένει η ανισότητα εισοδήματος και η μείωση της φτώχειας κινείται με χαμηλούς ρυθμούς». Παράλληλα η Ευρωζώνη υποφέρει από υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και άλλες μακροοικονομικές ανισορροπίες τις οποίες η Επιτροπή χαρακτηρίζει ως “επιμένουσες αδυναμίες".  

Η Επιτροπή ανησυχεί επίσης για την αύξηση του προστατευτισμού και τις γεωπολιτικές εντάσεις που επηρεάζουν τις εμπορικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και των κρατών μελών της) με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και την σχετικά αργή διάδοση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, ιδιαίτερα σε σύγκριση με ΗΠΑ - Κίνα.

Βαθαίνει το χάσμα με Ιταλία

Η Επιτροπή βρίσκει πως ο ιταλικός προϋπολογισμός υποφέρει από «σοβαρότατο ρίσκο μη συμμόρφωσης με τους κανόνες της Επιτροπής» και αυτό θα οδηγήσει στο πρώτο βήμα προς κυρώσεις για την Ιταλία.

Μετά την αρνητική αυτή κρίση της Επιτροπής τα κράτη μέλη θα έχουν δύο εβδομάδες για να εξετάσουν τον ιταλικό προϋπολογισμό και να συμφωνήσουν με την κρίση της Κομισιόν και η τελευταία θα ξεκινήσει τυπικά μια διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η οποία θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και μέσα στο Δεκέμβριο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επικυρώσει τη διαδικασία και η Ιταλία θα έχει τρεις με έξι μήνες να συμμορφωθεί αλλιώς θα υπάρχουν κυρώσεις.

Υπό το πρίσμα αυτό ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θα συναντηθεί με τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ το Σάββατο για δείπνο εργασίας όπου βεβαίως θα συζητήσουν το θέμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (25)

Λογικός Νεοέλλην

Αν οι συντάξεις δεν φτάσουν στα 200 ευρώ το μήνα και πολλά λέω ανάπτυξη δε γίνεται τελεία και παύλα. Τώρα θα σας αφήσω αγαπητοί μου γιατί μόλις σταμπάρισα ένα νέο iphone και ο παππούς θα μου δώσει από τη σύνταξή του των 500 ευρώ το μήνα παραδάκι να το χτυπήσω την Black Friday! Ας μη φάει, ας μην ζεσταθεί και ας μην πάρει τα φάρμακά του για τους επόμενους 3 μήνες μωρέ και τι έγινε!

Γιώτα

Η άχρηστη αριστερή κυβέρνηση δημιούργησε στη χώρα μεγαλύτερο χάος απο τον Εφιάλτη τον Γιωργάκη.

Άγγελος

Το Μάρτιο του 2014 ο Αλέξης Τσίπρας, έλεγε: Εμείς η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε περήφανοι για άλλα πλεονάσματα, για το πλεόνασμά μας σε αγώνες, σε αγωνιστές που έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για την υπόθεση του λαού και το πλεόνασμά μας σε αλήθειες, στις μάχες κατά των μνημονίων και όσων ανέλαβαν να τα επιβάλουν στη χώρα, ντόπιους και ξένους και θεωρούμε πράξη ντροπής, πράξη καταισχύνης και πράξη ταπείνωσης του κάθε πολίτη της χώρας από τη μια να του αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι και από την άλλη να του πετούν κάποια ψίχουλα στο τραπέζι για να τον εξαγοράσουν, όπως φαντάζονται ότι θα κάνουν για να εξαγοράσουν τη στήριξη στην ίδια πολιτική που έκλεψε το ψωμί από το τραπέζι. Πρόκειται για μια πράξη βαθιά ταπεινωτική, ανήθικη που δεν μαρτυρά παρά μόνο φόβο μπροστά στην κάλπη που έρχεται αλλά και μια πράξη που δείχνει όχι μόνο πόσο περιφρονούν το λαό αλλά και πόσο υποτιμούν την αξιοπρέπεια και την οργή του. Ποιον περιμένει άραγε να πείσει για το succes story ο πρωθυπουργός δίνοντας τους στις 9 Μαΐου δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές, δύο τρία κατοστάρικα; Και πώς μεταχειρίζεται κατ αυτόν τον τρόπο τους ενστόλους που τιμούν την πατρίδα, που έχουν γονατίσει από τις θυσίες, που έχει περικοπεί το 60% και παραπάνω από το μισθό τους με μια συμπεριφορά σαν ανήλικου προς αποπλάνηση; Και αναρωτιέμαι τελικά είναι αυτή εθνική πολιτική; Η θεσμοθέτηση και προπαγάνδιση της εθνικής επαιτείας και της εθνικής φιλανθρωπίας, είναι εθνική πολιτική ή πολιτική εξευτελισμού του λαού μας; Αλλά προσέξτε όποιος υποτιμά το λαό από το λαό θα το βρει. Και ιδιαιτέρως όποιος υποτιμά την αξιοπρέπεια των ένστολων από αυτούς θα το βρει. Να αφήσουμε κατά μέρος τα λογιστικά της συμφοράς στον αλχημιστή κ. Στουρνάρα γιατί το πλεόνασμά τους είναι σεσημασμένο για τους Ελληνες και για τις Ελληνίδες. Σε αυτό κρύβονται όλες οι συμφορές, όλη η σήψη όλη η απάτη της σημερινής πολιτικής. Σε αυτό κρύβεται το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων η καταστροφή νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι λιποθυμίες παιδιών από ασιτία στα σσχολειά, τα εκατομμύρια των ανέργων, η ζωή εν τάφω στα νοσοκομεία, τα ψυχιατρεία και τα άσυλα ανιάτων, οι παγωμένες νύχτες και μέρες χιλιάδων και χιλιάδων συνταξιούχων. Πρόκειται για πλεόνασμα δυστυχίας, τραγωδίας ακόμη και αίματος αλλά και για πλεόνασμα θράσους και απάτης, ναι καλά ακούσατε απάτης», έλεγε χαρακτηριστικά τότε ο σημερινός πρωθυπουργός.

simos

Μα τα μνημονια στοχο εχουν να διωχνουν τις επενδυσεις για να πωλουν τις επιχειρησεις για ενα κοματι ψωμι στους ΄δικους τους'...Ποια χωρα εφερε επενδυσεις εχοντας μνημονια?

Γι αυτο παμε κατα δι@ολου

Πως να εμπιστευτείς την Κομισιόν , όταν η πραγματική οικονομία στην Ελλάδα πνέει τα λοίσθια , ο λαός βογκάει , η φοροδοτική ικανότητα της μεσαίας τάξης έχει μηδενιστεί , δηλαδή η μεσαία τάξη λουμπενοποιείται και η Κομισιόν εγκρίνει τις ανισορροπίες του Τσίπρα που θα κλείσουν κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα , εκτός από τις μαϊμούδες των ημετερων και των κρατικοδίαιτων απατεώνων ;

dim

τωρα στριβουν την γωνια! θα ερθουν επενδυσεις με 40% φορολογια, capital controls και θα πουλανε τα προιοντα τους σε ενα αγοραστικο κοινο των 500 ευρω!!!!!!...10 χρονια τωρα τις ιδιες μαλ@@ες ακουμε...

Άγγελος

«Καλωσορίσατε στην Ελλάδα...» γράφει ο Ολλανδός ιδιοκτήτης οινοποιείου στη Φλώρινα που είδε το «ευνοϊκό περιβάλλον» για τους επενδυτές να καταρρέει για τρία σεντς, υπόλοιπο ΕΝΦΙΑ Την οργή του Ολλανδού ιδιοκτήτη οινοποιείου στη Φλώρινα προκάλεσε το μπλόκο της εφορίας στην πώληση αγροτεμαχίου, προκειμένου με τα χρήματα που θα έπαιρνε να επεκτείνει τους αποθηκευτικούς χώρους του οινοποιείου. Η πώληση της γης κόλλησε στο χρέος του Λόρενς Χάρτμαν στην εφορία που φθάνει το ιλιγγιώδες ποσό των τριών λεπτών του ευρώ.

Μηχανολόγος-Μηχανικός

Εσείς οι αριστεροί, λέτε ότι διακρίνεστε γιά τη φιλομάθεια σας, είστε οι διαβασμένοι, με τον εκλεπτυσμένο λόγο και τις εξεζητημένες εκφράσεις που κάνουν "ουάου" στο άκουσμα τους, όπως έκανε ο πρώην Γιάνης σας (με ένα "Νι") που καθαιρέθηκε με απόφαση Σόρου. Πάμε λοιπόν γραμματιζούμενοι "μου" : Δε θα, και όχι "δε(ν) θα.." Στη Νουδού.., και όχι "στη(ν) Νουδού.." Και φυσικά το υπέρτατο, το τρένο, που λόγω του κανόνά της απλοποίησής της γραμματικής μας, η Αγγλιστί λέξη train, το "ai", μετατρέπεται στα Ελληνικά σε "ε", και γίνεται τρένο. Αν είσαι δεξιός, και είσαι μετακλητός διορισμένος με την αριστερά του Πινόκιο, άλλαξε εκ νέου στρατόπεδο, διότι καρφώνεσαι. Τουλάχιστον αυτοί σου πετάνε και έναν "ιμπεριαλισμό" ως ορολογία, και σε αφήνουν να ψάχνεσαι ως "δεξιούλη" , τι πάει να πεί ο ποιητής.

Κώστας

Απίστευτη επιτυχία της ελλαδος μευα από 8χρ... πρώτη φορά ελληνικός προϋπολογισμός , τεράστιο πλεόνασμα .. ο τσιπρας για 3ήμερο χρόνια πιάνει τους στόχους. Κάτι που οι προηγούμενοι δεν κατάφεραν. Τι άλλο να πούμε για αυτόν; κατάφερε τα ακατόρθωτα , συμφωνία με σκοπια ,συμφωνία με αρχιεπίσκοπο ,πλεόνασμα .. βρε λες; λες να μείνει στην ιστορία; μπράβο του πάντως ανεξάρτητα πολιτικών θέσεων . Κατάφερε ότι οι άλλοι δεν κατάφεραν. Κ με όλα τα ΜΜΕ εναντίον του, κ χωρίς σκάνδαλα κ μίζες όπως οι της ΝΔ ,κ χωρίς κομματικό στρατό κ ρουφ παντού.

zisis

Ληγμενα ειναι, κοιταξε την ημερομηνια...

Γιανης

Ρε λες συριζοτρολακι να φας πολλες φαπες ή μπουκετα σε μερικους μηνες;ανταλλαγη πρεσπων με οικονομια εγινε .ουτε αγορες δεν βγαινεις ρε κακομοιρη κ οσο για εκκλησια γελανε λ τα χερουβιμ μαζι σας

Χουντοβασιλικος

Τι μου τον στεναχωρείτε τον Κουλη βρε παλιοπαιδα? Θα περιμένει τώρα ένα χρόνο για να χάσει τις εκλογες...

@ προς *** (αστεράκια βλέπετε από την σαστισμάρα σας)

λέω για τις συντάξεις που κατ΄απαίτηση των ευρωπαίων τοκογλύφων μαζί με την υποστήριξη των εγχώριων νεοφιλελεύθερων νεροκουβαλητών τους (νδ, κλπ), νομοθετήθηκε η μείωση τους, η οποία τελικά τώρα καταργείται - για πολλούς και διάφορους λόγους, κάποιοι εκ των οποίων αφορούν την γενική κατάσταση στην ευρώπη - κάτι το οποίο φέρνει σε απόγνωση τους νεοφιλελεύθερους στην χώρα και είναι ολοφάνερο. Κι αυτό στο λέει ένας πρώην δεξιός και μάλιστα νεοδημοκράτης, αν θες πίστεψε το, δεν με ενδιαφέρει και ιδιαίτερα, αλλά είναι αλήθεια...η όλη φάση τώρα με την κατάργηση των περικοπών των συντάξεων θα επηρεάσει πολλά και σίγουρα πιστώνεται στα θετικά του συριζα...

Αγύριγο κεφάλι

Τι ΕΠΙΤΟΚΙΟ παίρνουν ρε παλικάρι οι Ευρωπαίοι ..."τοκογλύφοι" από την Ελλάδα, γιά τα ΤΟΣΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ τους που την Στήριξαν και την Στηρίζουν; __________1,5%;___________Σε δανείζει εσένα η ... γιαγιά σου με τόσο; _________(Ρε τι πάθαμε με το κάθε ΑΝΟΗΤΟ φερέφωνο της ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ οργάνωσης εδώ μέσα!..)._________Ήμαρτον! (Που λέει κι ο Γεωργίου!..).

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης