H Κομισιόν ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό, αλλά απαιτεί μεταρρυθμίσεις

H Κομισιόν ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό, αλλά απαιτεί μεταρρυθμίσεις

Στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου η τελική απόφαση για την επικύρωση του ελληνικού προϋπολογισμού - «Προσελκύστε επενδύσεις» ζητά η Επιτροπή και προβλέπει ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό 2,3% το 2019

komision_proipologismos_arthro
Στην κατηγορία των σύμφωνων (compliant) με τους στόχους της Επιτροπής κατατάσσεται ο ελληνικός προϋπολογισμός σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί. Γνωμοδοτώντας για τους προϋπολογισμούς της ΕΕ, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως ο ελληνικός προϋπολογισμός αρκεί για να πιάσει η ελληνική οικονομία τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3.5% και να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα που επιλέγει η κυβέρνηση.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άλλαξε την πρόβλεψη της ανάπτυξης για την οικονομία από 2% σε 2.3% για το 2019 και δήλωσε πως στο τέλος το πρωτογενές πλεόνασμα 3.5% θα οδηγήσει σε πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης της τάξεως του 0.25% επί του ΑΕΠ. Στη συνέχεια ο Πιέρ Μοσκοβισί επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η προσπάθεια επίτευξης ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επενδύσεις.

Η τελική απόφαση για την επικύρωση του ελληνικού προϋπολογισμού θα ληφθεί στο Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου.

Θετική εικόνα για την Ευρωζώνη

Ο επίτροπος Οικονομικών είπε πως το 2019 η οικονομία της Ευρώπης αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται, προσφέροντας θέσεις εργασίας σε έναν αριθμό ανθρώπων ρεκόρ και βγάζοντας εκατομμύρια από τη φτώχεια. Παράλληλα η απασχόληση έχει ανέλθει σε ένα ρεκόρ 239 εκατομμυρίων ανθρώπων και η ευρωπαϊκή οικονομία εισέρχεται τώρα στον έκτο χρόνο της αδιάλειπτης ανάπτυξης. Ενδιαφέρον έχει πως η διασπορά των ρυθμών ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ είναι η μικρότερη στην ιστορία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, με απλά λόγια αυτό σημαίνει πως οι χώρες της ΕΕ αναπτύσσονται με παρόμοιους (αν και σχετικά αργούς) ρυθμούς.

Τα ρίσκα

Στον αντίποδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι «δεν υπάρχει επαρκής αύξηση της παραγωγικότητας, παραμένει η ανισότητα εισοδήματος και η μείωση της φτώχειας κινείται με χαμηλούς ρυθμούς». Παράλληλα η Ευρωζώνη υποφέρει από υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και άλλες μακροοικονομικές ανισορροπίες τις οποίες η Επιτροπή χαρακτηρίζει ως “επιμένουσες αδυναμίες".  

Η Επιτροπή ανησυχεί επίσης για την αύξηση του προστατευτισμού και τις γεωπολιτικές εντάσεις που επηρεάζουν τις εμπορικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και των κρατών μελών της) με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και την σχετικά αργή διάδοση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, ιδιαίτερα σε σύγκριση με ΗΠΑ - Κίνα.

Βαθαίνει το χάσμα με Ιταλία

Η Επιτροπή βρίσκει πως ο ιταλικός προϋπολογισμός υποφέρει από «σοβαρότατο ρίσκο μη συμμόρφωσης με τους κανόνες της Επιτροπής» και αυτό θα οδηγήσει στο πρώτο βήμα προς κυρώσεις για την Ιταλία.

Μετά την αρνητική αυτή κρίση της Επιτροπής τα κράτη μέλη θα έχουν δύο εβδομάδες για να εξετάσουν τον ιταλικό προϋπολογισμό και να συμφωνήσουν με την κρίση της Κομισιόν και η τελευταία θα ξεκινήσει τυπικά μια διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η οποία θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και μέσα στο Δεκέμβριο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επικυρώσει τη διαδικασία και η Ιταλία θα έχει τρεις με έξι μήνες να συμμορφωθεί αλλιώς θα υπάρχουν κυρώσεις.

Κλείσιμο
Υπό το πρίσμα αυτό ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θα συναντηθεί με τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ το Σάββατο για δείπνο εργασίας όπου βεβαίως θα συζητήσουν το θέμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης