O Προϋπολογισμός του 2019 κρύβει επιπλέον φόρους σχεδόν ένα δισ. ευρώ

proipologismos_main

Ούτε λέξη για το «κοινωνικό μέρισμα» του 2018 και τα αναδρομικά των συνταξιούχων - Μαχαίρι στις κοινωνικές δαπάνες για να σωθούν οι συντάξεις - Αισιόδοξες εκτιμήσεις για ανάπτυξη 2,5% - Δείτε τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη του Προϋπολογισμού 2019 σε πίνακες

Περισσότερους φόρους και λιγότερες κοινωνικές παροχές, σε σχέση με όσα σχεδίαζε τον Ιούλιο στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα η κυβέρνηση, προβλέπει ο νέος Κρατικός Προϋπολογισμός που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Για το 2018 προβλέπονταν φορολογικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού 50,17 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν 51,26 δισ. ευρώ ( 1,1 δισ. επιπλέον) ενώ για το 2019 προβλέπονταν στο Μεσοπρόθεσμο 50,19 δισ. και πλέον ο στόχος ανεβαίνει στα 51,11 δισ. ευρώ (+920 εκατ.ευρώ).

Αντίστοιχα προβλέπει κρατικές δαπάνες 59 δισ. ευρώ, ενώ πριν 5 μήνες προέβλεπε ότι θα δοθούν 57 δισ. ευρώ. Και αυτό επειδή δεν θα κοπούν 2,065 δισ. ευρώ από συντάξεις την 1.1.2019. Δεν προβλέπει τίποτα όμως για το τι θα γίνει με τα αναδρομικά από τις μειώσεις 4,5 δισ. το χρόνο που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από τον Ιούνιο του 2015.

Ειδικά για τις κοινωνικές παροχές προβλέπονται να δοθούν το 2019 μόλις 1,676 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης στο Μεσοπρόθεσμο να δοθούν 2,425 δισ. ευρώ (-30%)! Κόπηκαν δηλαδή 800 εκατομμύρια για να χρηματοδοτηθεί η μη περικοπή των συντάξεων το 2019.

pinakes01Για το 2019, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 2,5% σε ετήσια βάση, έναντι 2,1% το 2018. Στον πίνακα 1.2 παρουσιάζονται αναλυτικά οι σχετικές προβλέψεις των μακροοικονομικών μεγεθών για το 2019.

pinakes02

pinakes03


Για να βγουν οι αριθμοί, ο Προϋπολογισμός προβλέπει περαιτέρω ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και μεγαλύτερη επενδυτική δραστηριότητα έναντι του 2018. Μάλιστα, η συνεισφορά των επενδύσεων στην αύξηση του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα ανέλθει το 2019 σε 1,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, δηλαδή σε επίπεδο υψηλότερο έναντι όλου του υπόλοιπου μεσοπρόθεσμου διαστήματος.

Ο ρυθμός αύξησης της πραγματικής δημόσιας κατανάλωσης εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί ελαφρώς το 2019, στο +0,6% από +0,2% το 2018, μετά από απώλειες 0,2% του πραγματικού ΑΕΠ κατά τη διετία 2016-2017.

Προβλέπεται επίσης αύξηση της πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης που εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες εκ του συνόλου των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων της ανάπτυξης (από 0,7 ποσοστιαίες μονάδες το 2018). Ο ετήσιος ρυθμός αύξησής της εκτιμάται στο 1,1%, εν μέσω εκτίμησης για αύξηση της ονομαστικής (πραγματικής) μισθολογικής δαπάνης στο σύνολο της οικονομίας κατά 3,3% (2,0%), καθώς και για αύξηση του μέσου μισθού (+1,4% το 2019 έναντι +1,2% το 2018).

Η μικρότερη εκτιμώμενη αύξηση του μέσου μισθού έναντι της συνολικής μισθολογικής δαπάνης υποδηλώνει τη συνέχιση της ανοδικής τάσης στην απασχόληση, με ετήσιο ρυθμό που εκτιμάται στο 1,4% το 2019. Ως αποτέλεσμα, η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 18,2% του εργατικού δυναμικού βάσει Έρευνας Εργατικού Δυναμικού.

Για το 2018, δεν γίνεται προς το παρόν αναφορά στο «Κοινωνικό Μέρισμα». Σύμφωνα με τα στοιχεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού 2018, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι σε όρους Ενισχυμένης Εποπτείας θα διαμορφωθεί σε 7.383 εκατ. ευρώ ή 3,98% του ΑΕΠ, αυξημένο έναντι του στόχου κατά 885 εκατ. ευρώ ή 0,48% του ΑΕΠ. Σε όρους ESA εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 7.573 εκατ. ευρώ ή 4,1% του ΑΕΠ. Πιθανότατα τις επόμενες μέρες να εξαγγελθεί πώς θα κατανεμηθεί και ποιο μέρος από αυτά τα 885 εκατομμύρια ευρώ.

Τα σενάρια για το 2019

Για το έτος 2019, αν δεν εφαρμόζονταν οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις (θετικά μέτρα), το πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης σε όρους Ενισχυμένης Εποπτείας θα διαμορφωνόταν σε 8,189 δισ. ευρώ ή 4,25% του ΑΕΠ, αυξημένο έναντι του στόχου της Ενισχυμένης Εποπτείας κατά 1,443 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα, σε δημοσιονομική βάση το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης θα διαμορφωνόταν σε 8.678 εκατ. ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ, αυξημένο κατά 881 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο 2019-2022, προερχόμενο κυρίως από το αποτέλεσμα του ισοζυγίου των Ταμείων.

Διαβάστε εδώ τον προϋπολογισμό

ΣΧΟΛΙΑ (114)

Κυνικός

Έτσι είναι ο μπολσεβικισμος, εξαθλίωση της μεσαίας τάξης μέσω της φορολογίας....

'Εχω μία απορία....

Αυτός που βρίσκεται αριστερά στη φωτογραφία είναι ο Κουράκης; Αυτός που είχε μαύρα μαλλιά, αλογοουρά και έγραφε ποιήματα;

κουτοπόνηρα, υπουλα, πουστικα, συριζαίικα

∆εν πληρώνουν για δηµόσια και για κοινοτικά επενδυτικά έργα, παρακρατούν επιστροφές φόρων, δεν εξοφλούν προµηθευτές και επιχειρήσεις που συνεργάζονται µε το κράτος. Και όλα αυτά για να φτιάξουν το υπερπλεόνασµα-«τέρας» των 6,5 δισ. ευρώ και να επιτύχουν τη µη µείωση των συντάξεων. Μόνο που, µε την τακτική τους αυτή, κλονίζουν τα θεµέλια της οικονοµίας. Σηκώνουν οι ίδιοι φράχτες στην ανάκαµψη και στερούν πολύτιµη ρευστότητα από την αγορά, την οποία έχουν –οι ίδιοι– στραγγίξει µέσα από την υπερφορολόγηση.

Φαρμακης

Δημοσιογράφος στην ΕΡΤ να υποθεσω ειστε, ετσι;

Κώστας

Υπερωρίες τα τρολ βλέπω σήμερα... Πάρτε και ένα δείγμα απο μένα: "ΤΣΙΠΡΑΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΗΓΕΤΗΣ" (μπορώ να πάρω τα 0,60 με paypal;)

geo

Ρωτα τα πρασινομπλε τρολ που σχολιαζουν ολη μερα σε ΟΛΑ τα αρθρα! Σίγουρα θα ξερουν πως θα παρεις τα 0.60...

Φαρμακης

Το απόγειο της κακογουστιάς και του κιτς!!! Τί κατάντια για το ελληνικό κοινοβούλιο και την πατρίδα μας!!! Λιγο μήνες ακόμη έμειναν!

ΣΥΡΙΖΑ 38%

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε.Αντε γειά γατάκια.

....

Τώρα ανεβήκαμε στο 40% σύντροφε.. ενημέρωσε για οποιαδήποτε εξέλιξη στο ποσοστό μέσα στην επόμενη ώρα και έλα να πάρεις το μεροκάματο απο τα γραφεία...

ΧΟΥΝΤΙΝΙ

΄"Ειδικά για τις κοινωνικές παροχές προβλέπονται να δοθούν το 2019 μόλις 1,676 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης στο Μεσοπρόθεσμο να δοθούν 2,425 δισ. ευρώ (-30%)! Κόπηκαν δηλαδή 800 εκατομμύρια για να χρηματοδοτηθεί η μη περικοπή των συντάξεων το 2019." Αναφέρεσαι στα αντίμετρα που δεν υπήρχαν, πως εμφανίστηκαν ξαφνικά. Απλα ΜΑΓΙΚΟ.

Ειναι απλό

Τι δεν καταλαβαίνεις? Οταν ηταν να δοθούν τότε επικρατούσε το κόβονται οι συντάξεις και ισοπεδώνονται οι συνταξιούχοι.Τώρα που δεν κόπηκαν οι συντάξεις εμφανιστηκαν τα αντίμετρα που δεν υπήρχαν τότε και αν μέρος απο αυτα που δεν υπήρχαν δεν θα δοθεί. Τόσο απλο είναι.Ξέρουν αυτοί που γραφουν τα άρθρα

ΠΑΣΟΚΟΠΟΝΕΜΕΝΟΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μας τα πήρε τα σώβ...κα τελικά ο Τσίπρας

Βγηκαμε

Απ τα μνημόνια ενώ ισχύουν όλα τα ψηφισμενα έως τώρα και συζητάμε επιπλέον μετά την έξοδο εάν θα έχουμε περικοπές συντάξεων και μείωση αφορολόγητου.Απορώ με εσάς που πανυγηριζετε ότι πετύχαμε τι πίνετε.....

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ

Ο Σαμαράς ή ο Κυριάκος πως θα μας έβγαζαν? Θα είχαν παρκάρει καμία νταλίκα EYRO κάτω απο τα σπίτια μας? ΔΕΝ κατάλαβα τέτοιο σχέδιο και τούς Μαύρισα στις εκλογές? Αδικαιολόγητος

Ζεις αλλού ?

Είσαι ηλιθιος, άσχετος ή σκόπιμα διαστρεβλώνεις την αλήθεια ?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

house

Αλλάζει το σχέδιο για έκπτωση φόρου με δαπάνες ανακαίνισης - Τελικώς, το 40% θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα - Η πληρωμή πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά και όχι με μετρητά - Μικρότερα εισοδήματα όμως δεν έχουν ουσιαστικό κίνητρο, για να ζητούν αποδείξεις

logo

Η Westnet, μέλος του ομίλου εταιρειών Olympia, ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με την Check Point, τον κορυφαίο πάροχο λύσεων κυβερνοασφάλειας για κυβερνήσεις και επιχειρήσεις παγκοσμίως. Η νέα αυτή συνεργασία περιλαμβάνει τη διάθεση των διακεκριμένων λύσεων ασφαλείας της Check Point από την Westnet, προς μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς, με σκοπό την προστασία από τους διαδικτυακούς κινδύνους.

f1-1

Μεγαλοεπενδυτές και ιδιώτες ρίχνουν στην αγορά βίλες εκατομμυρίων ευρώ σε Μεσσηνία, Πόρτο Χέλι, Μύκονο και Τζια με στόχο να προσελκύσουν «χοντρά πορτοφόλια», που θέλουν να επενδύσουν σε πολυτελή ακίνητα.