Θετική η πρώτη αντίδραση των τραπεζιτών στο σχέδιο Στουρνάρα για τα «κόκκινα δάνεια»

Θετική η πρώτη αντίδραση των τραπεζιτών στο σχέδιο Στουρνάρα για τα «κόκκινα δάνεια»

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσίασε το σχέδιό του στους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank, και της μικρότερης Attica Bank

main_stournaras
Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση κορυφαίων τραπεζικών στελεχών στο σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μείωση των «κόκκινων δανείων», σύμφωνα με ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας παρουσίασε το σχέδιό του στους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank, και της μικρότερης Attica Bank.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η πρόταση της ΤτΕ προβλέπει την δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού, στο οποίο θα μεταφερθούν οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις -οι οποίες είναι είδος περιουσιακού στοιχείου.

Μετέπειτα το όχημα θα εκδώσει ομόλογα και θα αξιοποιήσει τα έσοδα, για να αγοράσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αξίας έως και 42 δισ. ευρώ. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το σχέδιο της ΤτΕ μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των «κόκκινων ανοιγμάτων» κατά περίπου 50% και να ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών κατά 5%.

Τα «κόκκινα» δάνεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και περιορίζουν την δυνατότητά τους να δίνουν απρόσκοπτα ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι στόχοι που έχουν συνομολογηθεί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπουν ότι τα «κόκκινα δάνεια» θα πέσουν κοντά στα 60 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019.

Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Ιουνίου τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών αναλογούσαν σε 88,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι στο 47,6% των συνολικών ανοιγμάτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης