«Φρένο» στο τράβηγμα των παραγραφών πέρα από την 5ετία

omik_09

Δείτε σε ποιές περιπτώσεις -και μόνο- ο έλεγχος μπορεί να πάει πίσω 15 χρόνια

«Φρένο» στους ελέγχους των εφόρων ως και σε βάθος 15ετίας βάζει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) καθώς σημειώνει ότι ο κανόνας της 5ετούς παραγραφής ισχύει σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης φόρου εισοδήματος εντός της 5ετίας (από την ολοκλήρωση του έτους κατά το οποίο λήγει η προθεσμία για την κατάθεση της δήλωσης).

Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ, την οποία αποδέχεται η ΑΑΔΕ, ήρθε μετά από πλήθος ερωτημάτων για τη νομιμότητα των ελέγχων των φορολογικών αρχών οι οποίες ως τώρα επεκτείνουν σε ορισμένες περιπτώσεις τον έλεγχο και πέρα από τα 5 έτη.

Η εξέλιξη αυτή βάζει τέλος στο «τράβηγμα» των παραγραφών και στις ερμηνείες των διατάξεων από τους εφόρους καθώς σύμφωνα με το ΝΣΚ η εξαίρεση της 15ετούς (και όχι της 5ετούς) παραγραφής ισχύει μόνο αν ο ελεγχόμενος δεν έχει υποβάλει καθόλου δήλωση και όχι όταν η δήλωση είναι εκπρόθεσμη.

Η μοναδική περίπτωση κατά την οποία ο έλεγχος μπορεί να πηγαίνει πίσω ως τα 8 έτη είναι όταν μια εκπρόθεσμη δήλωση έχει υποβληθεί κατά τη συμπλήρωση της πενταετίας, δηλαδή κατά 5ο και τελευταίο έτος από την ολοκλήρωση του έτους κατά το οποίο λήγει η αρχική και γενική προθεσμία για την κατάθεση της δήλωσης.

Επομένως το ΝΣΚ ξεκαθαρίζει το τοπίο και πλέον ο έλεγχος σε βάθος 15ετίας θα επιτρέπεται μόνο στις εξής περιπτώσεις:

1. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης αλλά μετά από την πάροδο της 5ετούς προθεσμίας.

2. Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος ή απόδοσης παρακρατούμενων φόρων.ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

diamerismata_oikonomia

«Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει», λέει η λαϊκή παροιμία. Πιθανότατα το ίδιο θα συμβεί και εάν δεν το συντηρήσεις ή το ανακαινίσεις, ειδικά σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου η πλειονότητα των σπιτιών μετρά μια ηλικία περί τα 30 έτη.

enetika_teixi_arthro

Καταγγελία από τον Σύλλογο Αρχαιολόγων για τα 10.119 δημόσια κτήρια που δόθηκαν προς αξιοποίηση από το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων - Κάνουν λόγο για ύστατο σημείο συνταγματικής εκτροπής - Τη λίστα είχε φέρει στη δημοσιότητα το ΘΕΜΑ

85