«Φρένο» στο τράβηγμα των παραγραφών πέρα από την 5ετία

omik_09

Δείτε σε ποιές περιπτώσεις -και μόνο- ο έλεγχος μπορεί να πάει πίσω 15 χρόνια

«Φρένο» στους ελέγχους των εφόρων ως και σε βάθος 15ετίας βάζει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) καθώς σημειώνει ότι ο κανόνας της 5ετούς παραγραφής ισχύει σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης φόρου εισοδήματος εντός της 5ετίας (από την ολοκλήρωση του έτους κατά το οποίο λήγει η προθεσμία για την κατάθεση της δήλωσης).

Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ, την οποία αποδέχεται η ΑΑΔΕ, ήρθε μετά από πλήθος ερωτημάτων για τη νομιμότητα των ελέγχων των φορολογικών αρχών οι οποίες ως τώρα επεκτείνουν σε ορισμένες περιπτώσεις τον έλεγχο και πέρα από τα 5 έτη.

Η εξέλιξη αυτή βάζει τέλος στο «τράβηγμα» των παραγραφών και στις ερμηνείες των διατάξεων από τους εφόρους καθώς σύμφωνα με το ΝΣΚ η εξαίρεση της 15ετούς (και όχι της 5ετούς) παραγραφής ισχύει μόνο αν ο ελεγχόμενος δεν έχει υποβάλει καθόλου δήλωση και όχι όταν η δήλωση είναι εκπρόθεσμη.

Η μοναδική περίπτωση κατά την οποία ο έλεγχος μπορεί να πηγαίνει πίσω ως τα 8 έτη είναι όταν μια εκπρόθεσμη δήλωση έχει υποβληθεί κατά τη συμπλήρωση της πενταετίας, δηλαδή κατά 5ο και τελευταίο έτος από την ολοκλήρωση του έτους κατά το οποίο λήγει η αρχική και γενική προθεσμία για την κατάθεση της δήλωσης.

Επομένως το ΝΣΚ ξεκαθαρίζει το τοπίο και πλέον ο έλεγχος σε βάθος 15ετίας θα επιτρέπεται μόνο στις εξής περιπτώσεις:

1. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης αλλά μετά από την πάροδο της 5ετούς προθεσμίας.

2. Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος ή απόδοσης παρακρατούμενων φόρων.ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

leonardo_ar

Με «όχημα» ένα από τα πιο γνωστά ακίνητα του κέντρου της Αθήνας κι αναζητώντας εδώ και καιρό το δρόμο της εισόδου του στην ελληνική αγορά, ο όμιλος Ισραηλινών συμφερόντων της Fattal Group έδωσε το υψηλότερο τίμημα χθες για την μακροχρόνια μίσθωση του πρώην ξενοδοχείου Esperia στην οδό Σταδίου και αναδείχθηκε έτσι προτιμητέος επενδυτής.

stathakis

Μενού από λιγνίτη, τιμολόγια και ιδιωτικοποιήσεις περιλαμβάνει η σημερινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών, η οποία πραγματοποιείται στην σκιά του προχθεσινού ναυαγίου του διαγωνισμού και στην απόφαση για παράταση υποβολής δεσμευτικών προσφορών έως τις 6 Φεβρουαρίου.