Το κράτος πλήρωσε μόλις το 1/10 των οφειλών του προς τους ιδιώτες

08s19oik-thumb-large

Τον Ιούνιο πληρώθηκαν χρέη 372 εκατ. ευρώ - Στα 2,722 ευρώ ανέρχονται  τα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες


Στα 2,722 ευρώ μειώθηκαν τα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες, καθώς τον μήνα Ιούνιο οι κρατικοί φορείς (κυρίως τα νοσοκομεία) αποπλήρωσαν χρέη ύψους 372 εκατ. ευρώ. Παρότι πρόκειται για «ρεκόρ» πληρωμών σε ένα μήνα, με τους ρυθμούς αυτούς η κυβέρνηση αποπλήρωσε μόλις το 1/10 των οφειλών της.

Θα χρειαστεί όπως φαίνεται έτσι πολλούς μήνες ακόμα για να εξοφλήσει πλήρως τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου σε προμηθευτές, εργαζόμενους και συνταξιούχους. Αν και αρχικός στόχος στο Μνημόνιο ήταν να εξοφληθούν όλα έως 20 Αυγούστου -τότε δηλαδή που τελειώνει το πρόγραμμα- με βάση τα νέα δεδομένα και εκτός νέου απροόπτου, δεν θα έπρεπε να αναμένεται μάλλον να συμβεί αυτό, πριν τον Ιανουάριο του 2019 το νωρίτερο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εξαμήνου που ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών:

1. Ο δημόσιος τομέας χρωστούσε στο τέλος Ιουνίου 2,016 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 2,388 δισ. ευρώ που χρωστούσε τον Μάιο. Η μείωση κατά 372 εκατ. ευρώ σε έναν μήνα οφείλεται στο ότι:

- Τα υπουργεία αποπλήρωσαν σε έναν μήνα 6 εκατ. ευρώ και τα χρέη τους σε ιδιώτες μειώθηκαν από 136 σε 130 εκατ. ευρώ.

- ΕΦΚΑ και ασφαλιστικά Ταμεία αποπλήρωσαν για συντάξεις και προμηθευτές 167 εκατ. ευρώ και τα χρέη τους μειώθηκαν από 1,079 δισ. σε 912 εκατ. ευρώ. Ειδικά ο ΕΟΠΥΥ ελάφρυνε κατά 104 εκατ. ευρώ τα χρέη του, μειώνοντας τα χρέη των 385 εκατ. ευρώ που είχε τον Μάιο σε 281 εκατ. ευρώ. Επιπλέον και τα νοσοκομεία «τακτοποίησαν» χρέη 137 εκατ. ευρώ, που μειώθηκαν από 496 εκατ. σε 359 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα.

- Δήμοι και Περιφέρειες χρωστούσαν 309 εκατ. ευρώ αλλά αποπλήρωσαν 34 εκατ. και χρωστούν 275 εκατ. ευρώ.

2. Αυξάνονται από την άλλη όμως οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου. Καθώς τον Ιούνιο 1 στα 8 εκκαθαριστικά έβγαινε πιστωτικό, οι υποχρεώσεις για επιστροφές φόρου αυξήθηκαν κατά 117 εκατ. ευρώ, από 589 εκατ. τον Μάιο σε 706 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Αλήτες

Αριστεροί

BXA

ΕΙΧΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΔΟΣΗ ΑΝ ΠΡΩΤΑ ΔΕΝ ΕΞΟΦΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ, ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΠΗΡΑΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΑΝΕΙΚΑ 15 ΔΙς , ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΚΟΜΑ ΧΡΩΣΤΑΕΙ 2,7 ΔΙΣ , ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝΣΥΜΦΩΝΙΑ ; ΕΛΕΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ!!!!

ΥΠΕΡΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΓΙΝΕ ΥΠΕΡΠΛΕΟΝΑΣΜΑ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

enetika_teixi_arthro

Καταγγελία από τον Σύλλογο Αρχαιολόγων για τα 10.119 δημόσια κτήρια που δόθηκαν προς αξιοποίηση από το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων - Κάνουν λόγο για ύστατο σημείο συνταγματικής εκτροπής - Τη λίστα είχε φέρει στη δημοσιότητα το ΘΕΜΑ

17