Στους πρωταθλητές της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων η Ελλάδα το 2018

ipourgeio-oikonomias

Με τον 4ο υψηλότερο φορολογικό συντελεστή μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ

Με την τέταρτη υψηλότερη φορολογία στις χώρες του ΟΟΣΑ φορολογούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να γίνονται αυτόματα λιγότερες ανταγωνιστικές, όταν για παράδειγμα στην ευρύτερη γειτονιά μας οι συντελεστές φορολόγησης κυμαίνονται μεταξύ 10 και 12%.

Σύμφωνα με την έρευνα της "ΕΥ", The outlook for global tax policy in 2018, που περιλαμβάνει εκτιμήσεις και προβλέψεις από 41 χώρες σε όλον τον κόσμο, πολλές χώρες εξακολουθούν να επιδιώκουν την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, διατηρώντας ή μειώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων.
osas

Για παράδειγμα η μείωση των συντελεστών στις ΗΠΑ πάνω από 30%, η οποία οδήγησε σε έναν μέσο συντελεστή της τάξης του 26%, αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση που κατέγραψε η έκθεση μεταξύ των χωρών που αναλύθηκαν. Ως αποτέλεσμα, ο συντελεστής στις ΗΠΑ είναι σήμερα χαμηλότερος από τον τρέχοντα μέσο όρο.

Πολλές χώρες εξακολουθούν να επιδιώκουν την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, διατηρώντας ή μειώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων. Η μείωση των συντελεστών στις ΗΠΑ πάνω από 30%, η οποία οδήγησε σε έναν μέσο, συνδυαστικό ομοσπονδιακό/πολιτειακό συντελεστή της τάξης του 26%, αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση που κατέγραψε η έκθεση μεταξύ των χωρών που αναλύθηκαν. Ως αποτέλεσμα, ο συντελεστής στις ΗΠΑ είναι σήμερα χαμηλότερος από τον τρέχοντα μέσο όρο του ΟΟΣΑ και των χωρών G7. Σημαντικές μειώσεις φορολογικών συντελεστών πραγματοποίησαν, επίσης, η Αργεντινή (από 35% σε 30%), η Κολομβία (από 40% σε 37%) και το Λουξεμβούργο (από 27% σε 26%).

Σύμφωνα με την έκθεση, ενδέχεται να φτάνουμε σε ένα σημείο καμπής ως προς την τάση αυτή, καθώς σε 11 χώρες (27% του δείγματος) προβλέπεται για το 2018 χαμηλότερος συνολικός φόρος εισοδήματος για τις επιχειρήσεις, έναντι 20% το 2017, ενώ μόλις σε επτά χώρες (17%) προβλέπεται υψηλότερη συνολική φορολογική επιβάρυνση για το 2018, έναντι 22% το 2017.

Η φετινή έκθεση της ΕΥ διαπιστώνει, επίσης, ότι η προσπάθεια των κυβερνήσεων να παραμείνουν ανταγωνιστικές περιλαμβάνει και άλλα επιχειρηματικά κίνητρα, όπως αυτά που αφορούν στην έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α), καθώς 14 από τις 41 χώρες (34%) προβλέπουν μεγαλύτερη ενίσχυση για τις επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα το 2018. Έξι περιοχές (Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Κίνα, Σιγκαπούρη, και Χονγκ Κονγκ) ενισχύουν τα επιχειρηματικά κίνητρα, μεταξύ των οποίων και για την Ε&Α, το 2018.

Σταθεροί οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα το 2018
Για την Ελλάδα, η έκθεση αναφέρει ότι, μετά τις αλλαγές των τελευταίων ετών, δεν προβλέπεται μεταβολή των βασικών φορολογικών συντελεστών (εταιρική φορολογία, φορολογία εισοδήματος και ΦΠΑ) το 2018. Ωστόσο, η έκθεση διαπιστώνει ότι ενδέχεται να υπάρξει αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης σε τομείς όπως η φορολόγηση των κεφαλαιουχικών κερδών, η παρακράτηση φόρων και η φορολόγηση των ψηφιακών δραστηριοτήτων.

Η έκθεση προβλέπει, επίσης, την εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων στο πλαίσιο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, ενώ αναφέρεται και στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που περιορίζει τη δυνατότητα της Πολιτείας για έλεγχο σε φορολογικά έτη, πέραν της πενταετίας. Τέλος, ειδική αναφορά γίνεται και στις προσπάθειες φορολόγησης των δραστηριοτήτων της οικονομίας διαμοιρασμού, ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κ. Στέφανος Μήτσιος, Επικεφαλής του Φορολογικού Τμήματος της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρει: "Σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνεται ο διεθνής φορολογικός ανταγωνισμός, καθώς μια σειρά από χώρες μειώνουν τους συντελεστές τους, με στόχο να γίνουν ελκυστικότερες από φορολογική σκοπιά, η χώρα μας διατηρεί ιδιαίτερα υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, χωρίς, ωστόσο, να εισπράττει τα αντίστοιχα έσοδα. Είναι ανάγκη να επανεξετάσουμε την πολιτική αυτή, η οποία περιορίζει την ανάπτυξη, αποθαρρύνει τις επενδύσεις και οδηγεί, τελικά, στη γιγάντωση της παραοικονομίας".

Η ευρεία φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ ενδέχεται να δώσει ώθηση στις μεταρρυθμίσεις παγκοσμίως
Σύμφωνα με την έκθεση, η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με άλλες παράλληλες εξελίξεις, όπως η εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ σχετικά με τη Διάβρωση της Φορολογικής Βάσης και τη Μεταφορά των Κερδών (BEPS), οι νέες οδηγίες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής, και τα μέτρα διαφάνειας και δημοσιοποίησης των φορολογικών οφειλών, θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη φορολόγηση των πολυεθνικών επιχειρήσεων το 2018, ανεξάρτητα από το εάν δραστηριοποιούνται ή όχι στις ΗΠΑ.

Η έκθεση αναδεικνύει, επίσης, το εύρος των αλλαγών αναφορικά με την ψηφιακή φορολογία, ενώ περιλαμβάνει τις αλλαγές στην άμεση φορολογία (Ελλάδα, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο), τις αλλαγές στους έμμεσους φόρους (Αργεντινή, Σιγκαπούρη και Τουρκία), τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας της μόνιμης εγκατάστασης (στην Ιταλία και την Ινδία), καθώς και μέτρα κατά της φοροαποφυγής, που εστιάζουν σε εταιρείες που ενδέχεται να είναι έντασης δεδομένων (Νέα Ζηλανδία). Είναι χαρακτηριστικό ότι 15 από τις 41 περιοχές (37%) ήδη προβλέπουν υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις για το 2018, ως αποτέλεσμα των αλλαγών που επικεντρώνονται στην ψηφιοποίηση της φορολογίας

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Μηνάς

Ζήτω η Ευρωπαϊκή Γερμανοναζιστικη Ένωση!!! Το σχέδιο τους βγήκε αυτή την φορά!!! Όλη η Ευρωπη στα πόδια τους!!! Ξυπνήστε ρεεεε!!!!!!!

Πάκης

Μια είναι η λύση. Να κλείνετε και να εξαφανίζετε ότι ιδιωτικό υπάρχει!! Με μια λέξη: ΕΞΟΝΤΏΣΕΤΕ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΌ ΤΟΜΈΑ!!! Και μετά πάρτε το πρώτο αεροπλάνο και εγκαταλείψετε την χώρα γιατί την επόμενη μέρα θα πεθάνει και όλος ο δημόσιος τομέας τον οποίο συντηρεί όπως είναι γνωστό ο κάθε (ευκατάστατος ιδιώτης) που ιδρώνει και ματώνει κάθε τέλος του μήνα με αυτά που πληρώνει από την τσέπη του!!!!

Panos

Πρώτοι σε φορολογία και τελευταίοι σε ανταγωνιστικότητα, άρα συνεχίζουμε την άπνοια επενδύσεων και μπαίνουμε βαθειά στη διαδικασία αποεπένδυσης. Πως ....το είπε εκείνο το ωραίο ο Τσίπρας στο Λονδίνο «Να αξιοποιηθεί το μομέντουμ...» τι άλλο θα ακούσουμε απο δαύτους.....

seluk

Λαθος κανει ο ΟΟΣΑ. Φορολογια ειναι και ο ΕΦΚΑ αφου οι κατσαπλιαδες το συνδεσαν με το εισοδημα. Εαν βαλεις δηλαδη και το 27,95% της ασφαλειας ο φορολογικος συντελεστης εκτοξευεται σε αστρονομικα υψη. Πρωτη φορα αριστερα. Τετοιοι μακακες πουθενα

...

Δυστηχως πλεον με μαθηματικη ακριβεια οποια επιχειρηση δεν φοροδιαφευγει η δεν εχει εδρα εκτος χωρας βαζει λουκετο και απολυει υπαλληλους. Εδω μια μεταφραση θελεις να κανεις και ο μεταφραστης σου δινει λογαριασμο σε βουλγαρικη τραπεζα ...

Όντως η υπερφορολογια είναι τεράστια.

Με 2 επακόλουθα, τεράστια φοροδιαφυγή, μηδενική, αρνητική ανάπτυξη. Ακριβώς ότι ζήτησαν οι Γερμανοί, αλλιώς πώς θα ξεπουλησουμε τα πάντα, με αντάλλαγμα πενταροδεκαρες. Για αυτά τα δάνεια που δίνουν μπορεί να είναι δις ευρώ, αλλά εινσι πενταροδεκάρες μπροστά σε ααυτά που ξεπουλάνε.

Κωνσταντίνος

Άρχισαν συσσίτια και έρανοι για επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες με αδήλωτα κέρδη, αφορολόγητες εισπράξεις, μαύρες καταθέσεις, παράνομο πλουτισμό, ανασφάλιστους απασχολούμενους, παραβάσεις οικονομικές, τραπεζικές, ασφαλιστικές, εργασιακές, υγειονομικές, πολεοδομικές και εκμετάλλευση καταναλωτών, πελατών, εργαζομένων, κοινωνίας, κράτους.

dim

Μην τους βάζουμε όλους στο ίδιο καζάνι...σίγουρα υπάρχει ένα ποσοστό έτσι όπως το περιγράφετε αλλά υπάρχει και ένα ποσοστό που δουλεύει με ορθό τρόπο (έστω αναγκαστικά). Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κράτος και ελεγκτικός μηχανισμός να χωρίσει αυτές τις δυο κατηγορίες και να συμμορφώσει την πρώτη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4cabae98b97dc34a5fde1c05e7020114_XL

«Παγωμάρα» από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ - Αναμένεται ισχνή οικονομική ανάπτυξη και φταίει... η Ευρώπη - Απαισιόδοξοι οι CEOs - Διχασμένος ο πλανήτης: Χαρούμενοι οι Κινέζοι, οι Ευρωπαίοι τα βλέπουν «μαύρα» - Ντεμπούτο για τη νέα εκλεκτή του ΔΝΤ