Liberation: Ο Τσίπρας είναι ο καλός μαθητής των Βρυξελλών

tsipras-kontino

Η Ελλάδα είναι μοναδική περίπτωση στην Ευρωζώνη, αφού μπήκε πρώτη στα μνημόνια και βγαίνει τελευταία, επισημαίνει το γαλλικό δημοσίευμα

«Η Αθήνα θα βγει στο τέλος Αυγούστου από το τρίτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας, αλλά θα παραμείνει υπό επιτήρηση μέχρι την πλήρη αποπληρωμή του χρέους», γράφει χαρακτηριστικά ο Ζαν Κατρεμέρ σε άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα «Liberation».

«Το τέλος του εφιάλτη για την Ελλάδα και τους εταίρους της έρχεται σύντομα. Στις 21 Αυγούστου η Αθήνα ολοκληρώνει το τρίτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας αν σκεφθεί κανείς ότι χρεοκόπησε την Άνοιξη του 2010. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντήθηκαν την Πέμπτη το βράδυ στο Λουξεμβούργο και υποσχέθηκαν να απελευθερώσουν την τελευταία δόση της οικονομικής βοήθειας και να προσπαθήσουν να ελαφρύνουν το βάρος του
χρέους (178% του ΑΕΠ)... Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τα δώρα που έλαβε η Αθήνα: θα παραμείνει υπό παρακολούθηση για πολλά χρόνια, μέχρι την επιστροφή του τελευταίου ευρώ», προσθέτει ο Γάλλος αρθρογράφος.

Για τον Ζαν Κατρεμέρ, «η Ελλάδα είναι μια μοναδική περίπτωση στην ιστορία της Ευρωζώνης, αφού είναι η πρώτη χώρα που επωφελείται από ένα σχέδιο βοήθειας των εταίρων της και η τελευταία χώρα που την αφήνει. Πράγματι, η Ιρλανδία (μπήκε το 2010 και βγήκε το 2013), η Πορτογαλία (μπήκε το 2011 και βγήκε το 2014) και η Κύπρος (μπήκε το 2013 και βγήκε το 2016) κατάφεραν να ανακάμψουν εντός της προθεσμίας, δηλαδή σε τρία χρόνια. Όλοι επέστρεψαν γρήγορα στην ανάπτυξη, στη Λισαβόνα επέστρεψαν ακόμα και στην πολυτέλεια, το 2016 με την άφιξη της αριστεράς στην εξουσία, βάζοντας τέλος στη λιτότητα που υποστηρίζουν οι Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα την πλήρη αναγέννηση της οικονομίας της».

Πολλές αποτυχίες

«Η αποτυχία της Ελλάδας να απομακρυνθεί γρήγορα από την κηδεμονία των Βρυξελλών έχει πολλές αιτίες», επισημαίνει το επίμαχο άρθρο. «Ο πρώτος είναι ο ευρωπαϊκός: η Ελλάδα δεν έπρεπε ποτέ να εισέλθει στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2001: όχι μόνο η οικονομία της ήταν εντελώς απροετοίμαστη για κάτι τέτοιο αλλά είπε ψέμματα και για το πραγματικό της δημόσιο έλλειμα, κάτι το οποίο παραδέχθηκε η ίδια το 2004, χωρίς να έχει καμία επίπτωση. Δεύτερον, αντί να ολοκληρωθεί τo νομισματικό οικοδόμημα, η Ένωση απλώς έζησε το κεκτημένο της Συνθήκης του Μάαστριχτ του 1992. Ως εκ τούτου, η χρηματοπιστωτική κρίση για την περίοδο 2007-2008 μετατράπηκε σε κρίση χρέος στη ζώνη του ευρώ, δεν είχε στη διάθεσή της κανένα μέσο για να το διαχειριστεί. Συνεπώς, έπρεπε να ταρακουνηθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, κάτι που ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκο κυρίως επειδή η Γερμανία ήταν ιδιαίτερα απρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα. Αλλά οι αποτυχίες ήταν πολυάριθμες, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα δεν ήταν προετοιμασμένα να διαχειριστούν την οικονομίας μιας χώρας».

Για τον Γάλλο αρθρογράφο, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έδειξαν απόλυτη άγνοια για το τι μπορεί να δώσει η σύγχρονη Ελλάδα, το «λίκνο της δημοκρατίας».
«Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα ζει με χρέος επί δέκα χρόνια, εκμεταλλευόμενη τα χαμηλά επιτόκια που προσφέρει το ευρώ, ένα εύκολο χρήμα που εξυπηρετεί μόνο την κατανάλωση και όχι τις επενδύσεις στην πραγματική οικονομία. Επιπλέον, οι Βρυξέλλες δεν ήθελαν να δουν ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν διεφθαρμένη, ότι είχε πελατειακό σύστημα... Στα τέλη του 2009, όταν η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση αναγνώρισε ότι οι συντηρητικοί προκάτοχοί της του είχαν χωρίσει στα τρία το πραγματικό έλλειμμα, ήταν πολύ αργά για να σταματήσει ο πανικός των αγορών», σχολιάζει το επίμαχο άρθρο.

Ανύπαρκτο κράτος

«Παρ' όλα αυτά»,υποστηρίζει Ζαν Κατρεμέρ, «οι Ευρωπαίοι συνέχισαν να εμπιστεύονται ένα ανύπαρκτο κράτος σε μεγάλο βαθμό ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Οι Έλληνες πολιτικοί έχουν από καιρό αρνηθεί να δουν τη σοβαρότητα της κατάστασης στη χώρα τους, καθυστερώντας στο μέγιστο τις μεταρρυθμίσεις με στόχο να διατηρήσουν την εκλογική τους πελατεία. Έτσι, ήταν ο Συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που εκτροχίασε την έξοδο της Ελλάδα από το δεύτερο πακέτο βοήθειας στα μέσα του 2014, αρνούμενος να ακολουθήσει τις μεταρρυθμίσεις που περιελάμβαναν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Αυτή είναι η διαφορά με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία ή την Κύπρο».

Το άρθρο ολοκληρώνεται με την αποτίμηση του έργου της σημερινής κυβέρνησης.

«Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που έγινε σοσιαλδημοκρατικό, ανέβηκε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 κι έδειξε ότι είναι ο καλύτερος μαθητής των Βρυξελλών...Σήμερα,η (ελληνική) οικονομία λειτουργεί καλά. Η αύξηση του ΑΕΠ έφθασε το 1,4% το 2017 και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω φέτος (1,9%) και το επόμενο έτος (2,3%). Η ανεργία μειώνεται. Αλλά η χώρα δεν έχει βγει από την κρίση...Από το 2023 η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να αποπληρώνει το τεράστιο χρέος που έχει συνάψει με τους εταίρους της... Ακόμα κι αν η Γερμανία εξακολουθεί να αρνείται να το παραδεχτεί, μία ημέρα η Ευρωζώνη πρέπει να πάρει πίσω τα όσα έχασε εάν θέλει να απαλλαγεί από το "ελληνικό βάρος" μια για πάντα».

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Ζαμπέτας

Ο πιο καλός ο μαθητής ήμουνα εγώ στην τάαααξη οεοε, Μακεδονία πούλησα κι έκοψα τις συντααααάξεις.

Λάθος

Η Ευρώπη είναι οι καλοί μαθητές του, που ακόμα θα προσπαθούν να μάθουν πως κατάφερε και έβγαλε το οχι για ναι

Ιωάννης

Ο Αλέξης έχει επιτύχει όταν δεν θα βλέπουμε γύρω ακριβά αυτοκίνητα, σκάφη, πολυτελείς κύριες, εξοχικές κατοικίες, γεμάτες ταβέρνες, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης, καταστήματα τροφίμων, μαγαζιά ηλεκτρονικών, ξενοδοχεία, αεροπλάνα, πλοία, πολυέξοδες διακοπές, ψυχαγωγίες, πολυδάπανη ένδυση, υπόδηση, όταν θα τελειώσει το πάρτι της απάτης, παρανομίας, κλοπής, αρπαχτής σε βάρος εθνικής οικονομίας, κράτους, κοινωνίας, καταναλωτών, πελατών, εργαζομένων, από τους επιχειρηματίες-επαγγελματίες.

Πάσχεις

Από κατάθλιψη????

Planet

Εμείς αντί να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις κοιτάξαμε να το παίζουμε αντιμνημονιακοι με Ζάππειο και πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Και έτσι τελικά σώσαμε τον ελέφαντα του δημοσίου και εξασφαλίσαμε τις παχυλές συντάξεις των παλικαριών της γενιάς του Πολυτεχνείου.

Ο Τσιπρας

δεν εξηγειται διαφορετικα.....ειναι πρακτορας του Σορος. Κανει τη δουλεια του Σορος. Εξευτελισε τον ελληνικο λαο, παρεδωσε την Ελλαδα στη τροικα, στους λαθρομεταναστες, στις μκο, στους κουκουλοφορους και στους εγκληματιες απο ολη την υφηλιο.

Ο Τσιπρας ειναι....

πρωθυπουργος μιας κατοχικης κυβερνησης....και το χαιρεται πολυ. Ειναι ευτυχισμενος που καταφερε να εξαπατησει τον ελληνικο λαο. Που εγινε ο πιο γλυωδης γλυφτης της Μερκελ. Δεν πιστευει πουθενα. Δεν εχει αξιες και αξιοπρεπεια. Δεν πιστευει σε πατριδα, δημοκρατια, δικαιοσυνη. Δεν πιστευει στο Θεο. Ειναι ενας καιροσκοπος που εκμεταλευτηκε το λαο που ζητουσε εναγωνιως την απελευθερωση του απο την οικονομικη κατοχη, για να κανει την αριστερα κυβερνηση, για να φανει οτι καποιος ειναι, για να κανει το ψωνιο του και για να κονομισει...χλιδα ηθελε ο αριστερος και οχι να σωσει την πατριδα απο την μεγγενη των τοκογλυφων, οπως υποσχοταν. Οτι παρανομο κατηγγειλε, το προσκυνησε. Οποιον τοκογλυφο κατηγορουσε, τον εκανε φιλο του. Τελικα εκανε ενα αριστεροδεξιο μορφωμα για να προδωσει την Ελλαδα, μαζι με τον δεξιο, καιροσκοπο απατεωνα που για ενα υπουργειο πουλησε την Ελλαδα και εδωσε ψηφο εμπιστοσυνης για να δοθει η Μακεδονια. Δοσιλογοι και οι δυο.

ντορτια

αυτό ακριβός

με λενε ριζο και τα γυριζω

Στους καλούς μαθητές δίνουν υποτροφίες. Εμείς γιατί να πληρώσουμε τα πανάκριβα δίδακτρα για να μάθει ο μαθητής που κάνει ζωαρα στα διαλείμματα με τους συμμαθητές του. Στο κάτω κάτω ας βρει μια δουλειά μαζί με το "σχολείο" να πληρώνει ένα μέρος από τα δίδακτρα σαν αριστερός που είναι. Έτσι ξέρω ότι κάνουν όλα τα παιδιά του λαού που θέλουν να προκόψουν. Τόσες ταινίες φτιάχτηκαν για να περάσουν αυτό το στερεότυπο στον ελληνα.

Χρήστος

Μα πάνω απ'όλα είναι πολύ καλός μαθητής του Περισσού. Επίσης έχει μελετήσει πολύ τις ομιλίες του Ανδρέα και διαβάζει πολύ πινόκιο

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kats0

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς – Θα εξετάσουν το θέμα με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα

22