Στον... πάγο το 30% των POS που τοποθετήθηκαν πέρυσι

POS

Περίπου το 30% των τερματικών που εγκαταστάθηκαν στην πρώτη φάση της υποχρεωτικότητας του νόμου, δηλαδή το πρώτο εξάμηνο του 2017, δεν έχει πραγματοποιήσει καμία συναλλαγή μέχρι σήμερα

Φρένο στη χρήση του «πλαστικού χρήματος» διαπιστώνεται στην αγορά, καθώς σημαντικό ποσοστό των εμπόρων και των επαγγελματιών που τοποθέτησαν τερματικά μηχανήματα POS στο πλαίσιο της υποχρεωτικότητας του νόμου, αποφεύγουν να τα χρησιμοποιήσουν προκρίνοντας τις εγχρήματες συναλλαγές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου το 30% των τερματικών που εγκαταστάθηκαν στην πρώτη φάση της υποχρεωτικότητας του νόμου, δηλαδή το πρώτο εξάμηνο του 2017, δεν έχει πραγματοποιήσει καμία συναλλαγή μέχρι σήμερα, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής».

Κατά το δημοσίευμα: 

«Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, μετά δύο χρόνια εκρηκτικής ανόδου ο ρυθμός αύξησης των συναλλαγών που γίνονται με «πλαστικό χρήμα» επιβραδύνθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε αισθητά χαμηλότερους ρυθμούς. Με βάση τα στοιχεία η αξία των συναλλαγών, δηλαδή ο τζίρος που γίνεται μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους με ρυθμό περίπου 20% αντί του υψηλού 45% που είχε καταγραφεί πέρυσι και του 70% που είχε σημειωθεί μετά την επιβολή των capital controls το 2015. Αντίστοιχα στο μισό, δηλαδή στο 40%-45% φαίνεται ότι διαμορφώνεται ο ρυθμός αύξησης του αριθμού των συναλλαγών που γίνονται στα σημεία πώλησης - τερματικά POS - και ο οποίος το 2017 είχε φτάσει στο 93%.

Η τάση αυτή παρατηρείται παρά το γεγονός ότι η τοποθέτηση τερματικών μηχανών σε όλα τα εμπορικά σημεία και από όλες τις επαγγελματικές ομάδες είναι πλέον καθολική και ο αριθμός των εγκατεστημένων POS ξεπερνά τις 650.000. Η ανάσχεση του εκρηκτικού ρυθμού ανόδου στη χρήση του «πλαστικού χρήματος» που είχε σημειωθεί μετά την επιβολή των capital controls το 2015 και η οποία συνεχίστηκε και το 2016 και το 2017, αποδίδεται στο ότι η αγορά προσγειώνεται σε πιο ρεαλιστικούς ρυθμούς, αλλά και στην αύξηση της φοροδιαφυγής που ενισχύεται το τελευταίο διάστημα λόγω της υψηλής φορολογίας. Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις και δη οι μικρομεσαίες που συμφωνούν με τον πελάτη να πληρώσει με μετρητά και σε χαμηλότερη τιμή, αντί να πληρώσει με κάρτα, μια παραλλαγή δηλαδή της παλιάς πρακτικής για δύο τιμές στα προϊόντα, μιας με απόδειξη και μιας χωρίς απόδειξη.

Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται με βάση πρόσφατα στοιχεία της Cardlink, από τα οποία προκύπτει ότι τα τερματικά που μπήκαν κατά την πρώτη φάση της υποχρεωτικής συμμόρφωσης, αντιπροσωπεύουν το 40% του συνόλου των POS, αλλά μέσα από αυτά πραγματοποιείται μόλις το 6% των συναλλαγών.

Με βάση τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών ο τζίρος της αγοράς για το 2018 θα διαμορφωθεί στα 27 δισ. ευρώ από 23,5 δισ. ευρώ το 2017, καταγράφοντας μετριοπαθέστερη αύξηση κατά 17%, σε σχέση με το 47% που είχε καταγραφεί μεταξύ 2016 και 2017. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον τζίρο των καρτών που θα πραγματοποιηθεί από τις κάρτες που έχουν εκδοθεί από τις ελληνικές τράπεζες και δεν αφορά τον τζίρο που γίνεται από τους τουρίστες και τις κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τα στοιχεία της MasterCard που παρουσιάστηκαν χθες στο ετήσιο Innovation Forum Athens 2018, με θέμα «Empowering you to the Digital Economy», η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά χαμηλά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο ποσοστό όγκου συναλλαγών με κάρτα ως μέρος του συνολικού ΑΕΠ της χώρας και συγκεκριμένα στο 10% του ΑΕΠ σε όρους 2016. Αντίστοιχα, χαμηλή είναι η χρήση του «πλαστικού χρήματος» στο σύνολο της ιδιωτικής κατανάλωσης, που προσεγγίζει περίπου το 20%».

ΣΧΟΛΙΑ (25)

Θαλής

Ο Ελληνάρας δεν αλλάζει. Τέλος.

@#@

ορισμένοι διαφορετικές τιμές σε χρεώνουν με κάρτα και διαφορετικές τιμές με μετρητά, χάος

ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΟ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ POS ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟ ΛΕΝΕ ΜΕ ΚΑΜΑΡΙ !! ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ??

ζερβός

εγώ έχω άυλο pos (της γνώστης εταιρείας) και μηχάνημα από τράπεζα με επαγγελματικό λογαριασμό. Δεν τα έχω χρησιμοποιήσει ούτε μια φορά γιατί πρώτον δεν το ζητούν οι ίδιοι πελάτες μου παρόλο που το έχω προτείνει αλλά κυρίως γιατι αν θέλουν να πληρώσουν ηλεκτρονικά τα βάζουν με ebanking στον επαγγελματικό μου. Σε λίγο θα βγάλει τρίχες από την αχρησία το pos αλλά τα 4 ευρώ κάθε μήνα τα τσιμπάει κανονικά η τράπεζα. Δεν έπρεπε να υποχρεώσουν όλους τους κλάδους να βάλουν, έτσι και αλλιώς δεν περιορίζεις τη φοροδιαφυγή με αυτό τον τρόπο. Μόνο αν καταργηθούν τα μετρητά. Όλα τα αλλά είναι ημίμετρα. Όποια κυβέρνηση το κάνει αυτό θα σώσει τη χώρα.

Τεο7

Το περίπτερο μπροστά στον Φλοίσβο δεν χρησιμοποιεί pos .μου λέει με μάγκια είναι συγχωριανός του Τσίπρα. Μόνο γερμανική κυβέρνηση μας σώζει ο καθένας κάνει ό,τι γουστάρει. Αφού δεν τού κλείνει το περίπτερο.

Εν

Και γω εβαλα υποχρεωτικά pos λόγω του νόμου αλλά όλοι μα όλοι πληρώνουν μετρητά (μιλάμε για μικρά ποσά). Στο pos μηδέν κινήσεις! Αφού για να δοκιμάσω μια πραγματική συναλλαγή να δώ αν ολα πάνε καλά, εκανα χρέωση στη δική μου κάρτα!

Μηχανικος

Πηρα pos αλλα ειναι επειδη τολεγε ο νομος Κανω εργολαβιες και το 100% των χρημάτων ειναι καταθέσεις ανω 3000

@

Μετρητα..παντου και παντα!

τι ειπα τωρα???

Παω στo ταβερνειο τρωω τα παιδακια...τα μπριζολιδια μου τα κρασια μου....τι να του πω αν εχει pos????? πρεπει να κοψει αποδειξη.ο ανθρωπος να το κλεισει ο ανθρωπος το μαγαζι?...απλα ξερει οτι ειμαι ωραιος....του χωνω στην τσεπη το χρημα ουτε γατα ουτε ζημια!!! φευγοντα μου δινει μια μεριδα κοντοσουβλι κοκορετσι προβατινα!!!! αβαβαααα!!! για το απογευμα με το τσιπουρο!!!!!!!ρε ποιο pos!!!!

Λούλης

Μέχρι που κάποια στιγμή αυτό το ταβερνείο θα το δεις κλειστό διότι δεν θα δηλώνει τα προβλεπόμενα έσοδα. Άσε που, χωρίς δηλωμένα έσοδα, δεν θα μπορεί να κάνει καμία αγορά και καμία επένδυση, για να μπορεί να καλύψει τις μελλοντικές αυξήσεις στους φόρους και στις εισφορές, στην ενέργεια και σε πολλά άλλα. Άρα, θέμα χρόνου είναι το ταβερνείο σου να πάει στον γκρεμό.

@

λουλακι ετσι ακριβως..μεχρι να τελειωσουμε κι απο σενα αγαπη μου..

τομ

Δε μας πειθεις, μαλλον εσυ εισαι ο ταβερνιαρης. Φυσικα παίρνουμε ΠΑΝΤΟΤΕ αποδειξη. Δεν ειμαστε τα κοροιδα του καθε λαμογιου. Αν ο λογαριασμος βγαίνει πχ 100 ευρω και του τα δωσεις μαύρα, παει να πει οτι το λαμογιο αυτο ΔΕΝ θα πληρωσει τα 25 ευρω ΠΟΥ ΕΣΥ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕΣ σαν ΦΠΑ να αποδωσει στο κρατος, ουτε θα πληρωσει άλλα τοσα ο ιδιος για φορο εισοδήματος. Μετα ομως το λαμογιο αυτο θα θελει σχολεια δρομους και συνταξη... Ουστ λαμογια ελεεινοι κλεφτες επαγγελματιες και απαιδευτοι πολιτες.

Γεωμέτρης

Ξυδάκι φίλε ... Φιλάκια από Μιλάνο. Ερχομαι την Παρασκευή. θα τα πούμε τότε.

μαθαμε και τις καρτες τωρα

σου ερχεται ο αλλος και ζηταει να πληρωσει 1 ευρω με καρτα...βαλτε φορος συναλλαγης στον αγοραστη να δουμε εαν ξαναπληρωσει με καρτα ο προοδευτικος ''εκσυγχρονισμενος'' νεοπολιτισμενος νεοελληνας

@10.53@

ΚΑΙ ΕΣΥ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙΣ ΗΔΗ ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΑΣ ....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

trade_min

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου διαπίστωσε ότι τα ίδια προϊόντα πωλούνται σε τιμές κάτω του κόστους στις εγχώριες αγορές - Στην ίδια λίστα και οι Καναδάς, Νότια Κορέα και Τουρκία

katoikia_main01

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου με τους επικεφαλής των Τραπεζών - Στα χέρια του πρωθυπουργού το τελικό σχέδιο - Μέσα στις επόμενες μέρες η κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης

22