Η παραοικονομία καλά κρατεί: Πρωτιά για την Ελλάδα στην Ευρώπη

ee

Athens Tax Forum 2018: "Η εξοντωτική φορολογία υπεύθυνη για την υψηλή φοροδιαφυγή στην Ελλάδα - Πρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές"

Το φαινόμενο της υψηλής φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, τα αίτια και οι τρόποι αντιμετώπισής του αναπτύχθηκαν στο 14ο Athens Tax Forum του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου.

Στις ομιλίες συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Στέφανος Μήτσιος, Επικεφαλής Φορολογικού Τμήματος, και Γιάννης Ζαχαριάδης, Επικεφαλής Τμήματος Οικονομικών Αναλύσεων, της Εrnst & Young Ελλάδος.

Όπως συζητήθηκε στο συνέδριο, η παραοικονομία δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο αναποτελεσματικότητας της δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία μέσω των εξοντωτικών φόρων (από τους υψηλότερους στην Ευρώπη) διαιωνίζει αυτήν την κατάσταση.

Από την έναρξη της κρίσης το 2009 μέχρι σήμερα και ενώ η έκταση της παραοικονομίας ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ε.Ε. μειώθηκε από 19,2% σε 16,7%, στη χώρα μας αυξήθηκε δραματικά από το 23,2% στο 28,4% το 2012, οπότε και άρχισε να μειώνεται για να φτάσει στο 26,5% το 2015 . Για το διάστημα 2004-2015, η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών ως προς την έκταση της παραοικονομίας. Αυτό δεν είναι τυχαίο, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρισκόταν το 2016 στην έκτη υψηλότερη θέση ως προς τη μέση συνολική φορολογική επιβάρυνση μιας τετραμελούς οικογένειας, με ποσοστό 38,2% του εισοδήματος, έναντι 28,6% μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ.

Στις άμεσες συνέπειες του φαινομένου της παραοικονομίας, πέραν των αρνητικών επιπτώσεων για τη δημοσιονομική πολιτική και το κοινωνικό κράτος, πρέπει να προσθέσει κανείς τη μείωση της εμπιστοσύνης στο φορολογικό σύστημα, το υψηλότερο κόστος για το κράτος και τις επιχειρήσεις, τη στρέβλωση του ανταγωνισμού, τους κινδύνους για τους καταναλωτές, αλλά και την αυξημένη πιθανότητα για εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Πλην των υψηλών φορολογικών συντελεστών, οι ομιλητές ανέδειξαν ως βασικές αιτίες της έξαρσης της παραοικονομίας στη χώρα μας τη σχετική ευκολία και της φοροδιαφυγής, δεδομένου του χαμηλού κινδύνου ανίχνευσης και της μη επιβολής σημαντικών κυρώσεων, τη δυσκολία συμμόρφωσης με το φορολογικό και κανονιστικό πλαίσιο και την επικρατούσα φορολογική ηθική και κουλτούρα που απορρέει και από τη δυσαρέσκεια ως προς τη δικαιοσύνη και την ανταποδοτικότητα του συστήματος.

Όπως τόνισαν οι ομιλητές, λύσεις που μπορούν να δώσουν αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα υπάρχουν, αν ξεκινήσουμε από τη σωστή βάση. Βασικές προτεραιότητες, σύμφωνα με την ΕΥ, είναι:

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών και ανταποδοτικότητα φορολογικού συστήματος.
Η Εκτεταμένη χρήση πλαστικού χρήματος και καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
ΗΑπλοποίηση διαδικασιών για την προώθηση της συμμόρφωσης και τη διευκόλυνση φορολογουμένων.
Η Κατάρτιση και εκπαίδευση των υπαλλήλων της Φορολογικής Διοίκησης και καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς.
Η Αλλαγή φορολογικής παιδείας και κουλτούρας.

Σύμφωνα με τους ομιλητές της ΕΥ, η χρήση της τεχνολογίας από τις φορολογικές αρχές, σε συνδυασμό με το ενισχυμένο πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών, αναμένεται να ακολουθήσει παγκοσμίως τα εξής βήματα:

Ηλεκτρονική υποβολή όλων των φορολογικών δηλώσεων.
Ηλεκτρονική υποβολή τιμολογίων και λογιστικών βιβλίων.
Ηλεκτρονική υποβολή λοιπών στοιχείων και διασταύρωση στοιχείων και με πληροφορίες από άλλες χώρες.
Διενέργεια ηλεκτρονικών ελέγχων με την αξιοποίηση των ηλεκτρονικά υποβληθέντων στοιχείων.
Υπολογισμός και καταλογισμός φόρων από τις φορολογικές αρχές, χωρίς την ανάγκη υποβολής δηλώσεων από τους φορολογούμενους.

ΣΧΟΛΙΑ (16)

Τασία Χρήστου

Αυτοί δεν είναι ικανοί να ελέγξουν τα του οίκου τους, την οικονομία θα μπορέσουν να ελέγξουν? Έτσι δεν είναι κ. Πρόεδρε της Βουλής ?

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ?ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΟΥΝ .ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΩΣΤΕ ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΝΟΜΙΣΜΑ.ΣΥΜΦΩΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑΜΑΥΡΑ.ΚΑΘΕ ΕΥΡΩ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΦΑΙΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.ΟΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ.

εμπορος

μας έχετε καταστρέψει. είμαστε μέσα στα χρέη από τους υπέρογκους φορους και τις ασφαλιστηκες σας εισφωρες (ναι εσενα λεω κατρουγκαλε). προσπαθούμε με νυχια και με δοντια να επιβιοσουμε ισα να μεινομε ανοικτοι. και μετα μας δινετε την χαριστικη βολη! ολοκλιρο παζαρι ρουχων και παπουτσιων εχουν στησει εξω απο τον ηλεκτρηκο του Πειραιά και δεν τους κανετε τιποτα! ενα μικρομαγαζο ειμαι. αν συνεχιστει αυτη η κατασταση θα κλεισω και να δω μετα ποιος θα σας πλυρωνει τους διορισμους

Παπαδάκης Κ.

Τέλος πάντων. Ανεξαρτήτως των διαφορών μας σε λεπτομέρειες στην άσκηση πολιτικής πιστεύω ότι σε ένα συνηγορούμε: Ότι αν δεν φύγει ο αγράμματος ληστής προκοπή δεν θα δούμε.

Πέτρος Σωτηρίου

Εντάξει, το παρακάνετε Libertarian και κ. Παπαδάκη. Κοινωνικό Κράτος χρειάζεται, ειδικά για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Αλλά στο θέμα μας. Από τη φυσιολογική φορολόγηση, που είναι λίγο-πολύ αυτό που προτείνει ο Κυριάκος μέχρι τον Τσίπρα η διαφορά είναι χαώδης. Λίγο ακόμα να μείνει ο Τσίπρας και θα είμαστε όλοι μια μεγάλη ευαίσθητη κοινωνική ομάδα. Άφραγκους μας έχει αφήσει!

Παπαδάκης Κ.

Η φορολογία είναι εξοντωντική! Πως να επιβιώσουμε αν δεν κρύψουμε εισοδήματα?! Εκεί μας οδηγούν, στο να γινόμαστε "κλέφτες" των ίδιων μας των χρημάτων για να ζήσουμε!

Libertarian

Taxation is theft! Πόσο μάλλον όταν χρηματοδοτεί το "κοινωνικό" υδροκέφαλο κράτος του Τσίπρα.

Δημητρης

Καθαρά αποτελεσμα της υπερφορολογησης. Και την πληρωνουν αυτοι που δε μπορουν να κρυψουν τα εισοδηματα τους. Δικαιοσυνη ΣΥΡΙΖΑ

Βαρελόφρων.

Η αληθινή πατρίδα των φοροφυγάδων είναι το Ισραήλ !

Αν δεν....

....υπηρχε και η παραοικονομια θα ειχαμε πατωσει εντελως. Εστω και ετσι κουνιεται λιγο η οικονομια....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

creative-greece

Θα απονεμηθούν σε επιχειρήσεις και φορείς από το χώρο της βιομηχανίας, του τουρισμού και της ναυτιλία διακρίσεις για τις επιδόσεις τους στον τομέα της εξωστρέφειας

retos_mk

«Ο ελληνικός τουρισμός έχει μπεί σε μία φάση ωριμότητας, δεν αντιμετωπίζουμε την αγωνία που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, όταν ο ένας παραπάνω τουρίστας έκανε τη διαφορά. Το μεγάλο ζητούμενο αυτή την στιγμή δεν είναι αν θα έρθουν πάνω από 30 εκατ. τουρίστες, αλλά πώς θα διαχειριστούμε αυτόν τον κόσμο».

novartis01

Η Δικαιοσύνη όλο και πάει χρονικά πίσω το θέμα της Novartis σε μια προσπάθεια να μπορέσει να «δέσει» προσωρινά κάποια στοιχεία, πλημελημματικού χαρακτήρα, ανεξάρτητα ένα αυτά καταπέσουν στην συνέχεια

25
tsakalotos_ar

Είτε το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα προσαρμοστεί στη συνέχεια στις υποδείξεις των ευρωπαϊκών θεσμών και θα επιτευχθεί συμφωνία, είτε η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει μονομερώς, θυσιάζοντας τα κέρδη των ομολόγων και στέλνοντας αρνητικό σήμα στις αγορές

9