Σύλλογος υπαλλήλων ΤτΕ: Ο Ντράγκι θα προστατεύσει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος

Σύλλογος υπαλλήλων ΤτΕ: Ο Ντράγκι θα προστατεύσει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε προς τους εκπροσώπους του ΣΥΤΕ ότι γνωρίζει τι συμβαίνει στην Ελλάδα, και τόνισε ότι όπως φυσικά γνωρίζει και ο κ. Στουρνάρας, θα υποστηρίξουν την Τράπεζα, προστατεύοντας την ανεξαρτησία της

dragki_main01
Τη στήριξη του στην ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος και του διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους ευρωπαϊκών συνδικάτων από 21 χώρες.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΥΤΕ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΕΚΤ και τα παρευρισκόμενα στελέχη της σχετικά με τις παρεμβάσεις κυβερνητικής προέλευσης πριν και κατά τη διάρκεια της φετινής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων για το θέμα της ελεύθερης έκφρασης της θέσης του κ. Στουρνάρα για την πιστοληπτική γραμμή μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης της χώρας, αλλά και για τον πρόσφατο φορολογικό έλεγχο που ζήτησε η ΑΑΔΕ, κατά παράβαση της διαδικασίας που ορίζεται ρητώς στο άρθρο 48 του καταστατικού της Τράπεζας.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε προς τους εκπροσώπους του ΣΥΤΕ ότι γνωρίζει τι συμβαίνει στην Ελλάδα, και τόνισε ότι όπως φυσικά γνωρίζει και ο κ. Στουρνάρας, θα υποστηρίξουν την Τράπεζα, προστατεύοντας την ανεξαρτησία της.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδος:

Νέα ισχυρή δήλωση στήριξης προσέφερε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Mario Draghi σε σχέση με τις συνεχιζόμενες απόπειρες κυβερνητικών παρεμβάσεων στην ανεξάρτητη λειτουργία της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και στον Διοικητή κ. Γιάννη Στουρνάρα προσωπικά, στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη, 12/4/2018, με εκπροσώπους ευρωπαϊκών συνδικάτων από 21 χώρες, υπό την αιγίδα της ΕΣΟΚΤΕ, της UNI Europa και της EPSU, στο πλαίσιο του Κοινωνικού Διαλόγου. Η Ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τον Γενικό Γραμματέα του ΣΥΤΕ Π. Θεοτοκάτο και το μέλος του ΔΣ Κ. Βουτσινά.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του προβλεπόμενου διαλόγου μεταξύ των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών σωματείων με τον Ευρωπαίο Κεντρικό Τραπεζίτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΥΤΕ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΕΚΤ και τα παρευρισκόμενα στελέχη της σχετικά με τις παρεμβάσεις κυβερνητικής προέλευσης πριν και κατά τη διάρκεια της φετινής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων για το θέμα της ελεύθερης έκφρασης της θέσης του κ. Διοικητή για την πιστοληπτική γραμμή μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης της χώρας, αλλά και για τον πρόσφατο φορολογικό έλεγχο που ζήτησε η ΑΑΔΕ, κατά παράβαση της διαδικασίας που ορίζεται ρητώς στο άρθρο 48 του καταστατικού της Τράπεζας.

Κλείσιμο
Ο κ. Ντράγκι δήλωσε προς τους εκπροσώπους του ΣΥΤΕ ότι γνωρίζει τι συμβαίνει στην Ελλάδα, αν και όχι όλες τις λεπτομέρειες, προσθέτοντας ότι την προηγούμενη μέρα είχε εκτενείς σχετικές συζητήσεις με τον Διοικητή κ. Στουρνάρα και ότι είναι ουσιαστική τους υποχρέωση να φροντίσουν για τη συμμόρφωση και να εκτελέσουν εκείνη την εντολή που βρίσκεται στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκεκριμένα να προστατεύσουν την Ανεξαρτησία των Κεντρικών Τραπεζών, είτε των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών είτε της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με όλους τους δυνατούς τρόπους και τόνισε ότι όπως φυσικά γνωρίζει και ο κ. Διοικητής, θα υποστηρίξουν την Τράπεζα, προστατεύοντας την ανεξαρτησία της.

Ο κ. Ντράγκι συνέχισε λέγοντας ότι τα παραπάνω φαινόμενα είναι, τρόπος του λέγειν, θλιβερά κληροδοτήματα της κρίσης σε αντίθεση με την εποχή λίγο πριν την κρίση, όχι πολλά χρόνια πριν, όταν οι Κεντρικές Τράπεζες ήταν θεσμοί που γενικά δεν εξετάζονταν, δεν αμφισβητούνταν, έχαιραν σεβασμού και εκτίμησης, μερικές φορές υπήρχαν ερωτήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους αλλά επισημαίνονταν, κατά μια έννοια, στους πολίτες ως κάτι που έπρεπε να διαφυλαχθεί, ως κάτι χρήσιμο στην κοινωνία.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, η κρίση, σε κάποιο βαθμό, κατέστρεψε αυτήν τη θεσμική παράδοση και αυτήν τη θεσμική αντίληψη, είτε εξαιτίας είτε, κατά μια έννοια, ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι πολλοί πολίτες προσέβλεπαν στις Κεντρικές Τράπεζες ως σημείο αναφοράς, ως κάτι που θα μπορεί να επιλύσει όλα τα προβλήματα, να επιλύσει όλες τις κρίσεις, είτε πρόκειται για μακροοικονομικές κρίσεις, είτε πρόκειται για εποπτεία, είτε πρόκειται για τραπεζικές κρίσεις κ.ο.κ. Θεωρεί ότι οι Κεντρικές Τράπεζες έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό και έτσι πολλές κυβερνήσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε αρκετές άλλες χώρες, το έχουν χρησιμοποιήσει αυτό ως επιχείρημα για να ικανοποιήσουν τα εκλογικά τους σώματα. Τόνισε ότι δεν θέλει να ασκήσει κριτική σε αυτά τα εκλογικά σώματα, ούτε να τα κατηγορήσει, αλλά βασικά αυτή ήταν μία, σε κάποιο βαθμό, αναπόφευκτη πολιτική τάση και ίσως ακόμα και κατανοητή.

Τέλος, επεσήμανε ότι οι Κεντρικοί Τραπεζίτες δεν μπορούν να αποτρέψουν οποιαδήποτε τέτοια πολιτική εξέλιξη, αλλά εκεί που θα πρέπει να σταθούν ακλόνητοι είναι στο να προστατεύσουν την ανεξαρτησία της Τράπεζας και εκεί που πρέπει να σταθούν αμετακίνητοι είναι στο να διασφαλίζουν ότι η Συνθήκη τηρείται, ότι υπάρχει συμμόρφωση με αυτήν, ότι ακολουθείται. Κλείνοντας, μιλώντας εκ μέρους όλου του Διοικητικού Συμβουλίου δήλωσε ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία αβεβαιότητα για το ποια είναι η θέση τους σχετικά με τα παραπάνω !
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης