LIVE

Κορωνοϊός

«Θυσία» τα επιδόματα στην τρίτη αξιολόγηση

«Θυσία» τα επιδόματα στην τρίτη αξιολόγηση

Περικοπές σε προνοιακά, οικογενειακά, στεγαστικά και εκπαιδευτικά - Σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο μετά το φιάσκο με την αξιολόγηση - Ενενήντα προαπαιτούμενα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τα Χριστούγεννα

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για 90 από τα 113 καυτά προαπαιτούμενα που θα πρέπει να καλύψει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση
μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο πραγματικός χρόνος έναρξης των διαπραγματεύσεων, όμως, ξεκινά από τον Σεπτέμβριο μετά τις γερμανικές εκλογές και όλα τα νέα μέτρα θα κριθούν και θα ψηφιστούν μέσα σε 100 ημέρες.

Το πρώτο ραντεβού με τους θεσμούς δρομολογείται για τα τέλη του Αυγούστου, ενδεχομένως και εκτός Ελλάδας. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η διαπραγματευτική ομάδα ίσως χρειαστεί να μεταβεί στις Βρυξέλλες για μία πρώτη επισκόπηση της κατάστασης. Εκεί θα συμφωνηθεί και αν θα απαιτηθούν ακόμα δύο ή τρεις αξιολογήσεις για να υλοποιηθούν -όλα μαζί ή διαδοχικά μέσα στο 2018- τα επόμενα 20-23 προαπαιτούμενα με τα οποία θα ολοκληρωθεί το τρίτο μνημόνιο.

Στο στόχαστρο τα κοινωνικά επιδόματα 

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα προετοιμάζεται για την επιστροφή των θεσμών γνωρίζοντας ήδη ότι στην ατζέντα των απαιτήσεών τους θα βρεθούν οι περικοπές στα προνοιακά, οικογενειακά, στεγαστικά και εκπαιδευτικά επιδόματα, καθώς και σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο με αξιολόγηση και κινητικότητα χιλιάδων υπαλλήλων.
Στην κυβέρνηση φοβούνται μήπως ανοίξει η όρεξη στο ΔΝΤ για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα. Από την άλλη, ποντάρουν και στο ενδεχόμενο να βγει τελικά το Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα στο οποίο μόλις μπήκε! 
Καθώς όμως ο χρόνος μέχρι τις γερμανικές εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο θεωρείται επικίνδυνος -ή και χαμένος- για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων, στην κυβέρνηση υπολογίζουν να περάσουν από τη Βουλή όλα τα μέτρα τον Νοέμβριο ή ως τα μέσα Δεκεμβρίου. Και επειδή τα περιθώρια θα είναι τότε στενά, ευελπιστούν να κλείσουν την τρίτη αξιολόγηση πριν από το τέλος της χρονιάς προτάσσοντας μόνο τα πιο «εύπεπτα» μέτρα και αγοράζοντας χρόνο ως και το 2018 - αφήνοντας τα δύσκολα για το τέλος του προγράμματος.

Περικοπές μισό δισ. για αρχή

Η επάνοδος των ελεγκτών θα συμπέσει με τη σύνταξη του προσχεδίου του νέου κρατικού προϋπολογισμού, στον οποίο θα ενσωματώνονται και δημοσιονομικά μέτρα 543 εκατ. ευρώ για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2018, το οποίο βλέπει η Κομισιόν.
Προσώρας, τουλάχιστον, στο οικονομικό επιτελείο δεν δείχνουν να ανησυχούν καν που το ΔΝΤ βλέπει τετραπλάσια «τρύπα» για το 2018 (προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% αντί 3,5% και απόκλιση 1,3% του ΑΕΠ από τον επίσημο στόχο, που σημαίνει πρόσθετα μέτρα 2 δισ. ευρώ). Στην Αθήνα θεωρούν πως «δεν υπάρχει κίνδυνος να μας πουν “πάρτε κι άλλα μέτρα”». 
Εκτιμούν ότι το ΔΝΤ δεν θα δώσει μάχη για το 2018 επειδή θα επιμείνει να εφαρμοστούν νωρίτερα (το 2019) οι περικοπές συντάξεων και αφορολογήτου. Ανησυχούν δηλαδή ότι τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2018 θα αποκαλυφθεί ότι το 2019 όχι μόνο δεν θα ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα, αλλά θα ζητηθούν και πρόσθετα μέτρα λιτότητας, «εφόσον ως τότε θα παραμένει μέσα το Ταμείο», όπως λένε, και σαν ευχή ενδεχομένως να έχει φύγει από μόνο του... 

Μεγαλύτερες περικοπές

Αμεσα όμως και προτού καν επιστρέψουν οι ελεγκτές, ανακύπτουν ήδη αγκάθια σε ζητήματα που σχετίζονται με κοινωνικά επιδόματα που θα χρειαστεί να κοπούν. Οι δανειστές απαιτούν μεγαλύτερες περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα από τα τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ που έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση από το 2018. Και αυτό όχι μόνο με κατάργηση επιδομάτων ή ενσωμάτωσή τους στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), αλλά και με «καλύτερη στόχευση», σύμφωνα με τη διατύπωση των δανειστών, δηλαδή με εισοδηματικά κριτήρια και ανασχεδιασμό όλου του πλαισίου που θα σταθεί αιτία να χάσουν μαζικά τις παροχές αυτές χιλιάδες δικαιούχοι. 

Την άποψη αυτή υιοθετεί και κυβερνητικός αξιωματούχος, αναφέροντας ότι «εκτός από την ανάγκη εξοικονόμησης κονδυλίων για τη χρηματοδότηση του ΚΕΑ, έχει αποδειχθεί ότι τα επίπεδα φτώχειας στη χώρα μας παραμένουν υψηλά ακόμα και μετά τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων και παροχών». Επικαλείται δηλαδή την άποψη των δανειστών, ότι τα μέτρα στήριξης πάνε στον βρόντο, και άρα πρέπει να αλλάξει συνολικά το σύστημα παροχών.
Ετσι, λοιπόν, στον αέρα βρίσκονται πλέον τα επιδόματα τέκνων, πετρελαίου θέρμανσης και άλλες παροχές που δίνονταν έως τώρα σε ευπαθείς ομάδες. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 -για να ισχύσουν από 1/1/2018- το «παζάρι» θα γίνεται για:
■ τη μείωση των επιδομάτων τέκνων, ανεργίας και θέρμανσης 
■ τη συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος οικογενειακών επιδομάτων 
■ τη μεταρρύθμιση των επιδομάτων αναπηρίας και αλλαγές στον προσδιορισμό της λειτουργικής ικανότητας του πάσχοντος να ασκεί δραστηριότητες
■ την αλλαγή των παροχών αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας
■ τη μελέτη για τον εξορθολογισμό των εκπαιδευτικών επιδομάτων (προκειμένου να εφαρμοστούν από φέτος τον Οκτώβριο)
■ τη νέα νομοθεσία των επιδομάτων στέγασης (με βάση συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας)
■ την επαναξιολόγηση των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής συνοχής
■ την πλήρη χαρτογράφηση των κοινωνικών υπηρεσιών της χώρας και δημιουργία ενός οργανισμού για όλες τις παροχές κοινωνικής πρόνοιας.

Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να μπορεί να μεταθέσει για αργότερα ούτε τις ευαίσθητες αλλαγές στο Δημόσιο. «Είναι περισσότερο ζητήματα εφαρμογής», θεωρούν στην κυβέρνηση, αν και αφορούν την κινητικότητα και την αξιολόγηση. Για τις ιδιωτικοποιήσεις όμως υπολογίζουν ότι θα μπορέσουν να μετατεθούν στην επόμενη αξιολόγηση, δηλαδή το 2018.

Τα επόμενα

Στην πρώτη επιτελική συνάντηση με τους δανειστές που σχεδιάζεται για τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου θα τεθούν επί τάπητος τα μεγάλα ρίσκα που θα προκύψουν στη διάρκεια ολόκληρου του προγράμματος ως το καλοκαίρι του 2018. Συγκεκριμένα:
■ Το πότε θα πρέπει να ξεκινήσουν επί ελληνικού εδάφους οι διαπραγματεύσεις. Ο χρόνος έναρξης παραμένει αβέβαιος γιατί μεσολαβούν και οι γερμανικές εκλογές, που σημαίνει ότι όλοι θα ψάχνουν ποιος κυβερνά το Βερολίνο - και όχι μόνο. «Δεν είναι σίγουρο αν πρέπει να γίνει πριν ή μετά, ούτε όμως και πόσο καιρό θα πάρει να σχηματιστεί κυβέρνηση», λένε στο Μαξίμου βλέποντας ότι και «στην Ολλανδία πέρασαν 5 μήνες από τις εκλογές και ακόμα δεν έχουν κυβέρνηση».

■ Το ποιος θα είναι τότε υπουργός Οικονομικών: αν και είναι προνόμιο του Ελληνα πρωθυπουργού να αποφασίζει, στην Ευρώπη θέλουν να γνωρίζουν με ποιον θα συνομιλούν μην ξεχνώντας την περίπτωση Βαρουφάκη.
■ Οι αξιολογήσεις: αν κλείσει η τρίτη αξιολόγηση έως το τέλος του χρόνου με την περίπου υλοποίηση 90 από τα 113 προαπαιτούμενα, πρέπει να συμφωνηθεί αν θα υπάρξουν ακόμη δύο αξιολογήσεις το 2018 -όπως εκτιμά η Αθήνα- ή μία και μοναδική στο τέλος του προγράμματος. 
■ Η εφαρμογή των δεσμεύσεων: η ψήφιση νόμων δεν αρκεί στους δανειστές, ούτε όμως ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών εφησυχάζει. Ο κ. Τσακαλώτος έχει πει δημοσίως ότι οι καθυστερήσεις των υπουργών που παίζουν «κατενάτσιο» βάζουν σε κίνδυνο την έξοδο από το πρόγραμμα. Και η δουλειά των υπουργών Οικονομικών όλων των χωρών είναι «να σπάνε τα νεύρα» των άλλων υπουργών. 
■ Αν θα έχουμε «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός. Η Αθήνα πιστεύει πως «η απόφαση του Eurogroup γι’ αυτό προϊδεάζει». Δεν αρκεί αυτό όμως, αν δεν συμφωνηθεί ρητά με τους δανειστές και έτσι ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να είναι πιο συντηρητικός -και από τον πρωθυπουργό ακόμα- μέχρι τέλους.
■ Η υπόθεση Γεωργίου: θα πρέπει να ξεκαθαριστεί αν και σε ποιον βαθμό δημιουργεί πραγματικό πρόβλημα στη διαπραγμάτευση. Πολιτικά στην κυβέρνηση λένε ότι νοιάζονται για το ζήτημα και δεν ωφελείται η κυβερνηση από αυτή τη συζήτηση. Θεωρούν πως είτε το έλλειμμα ήταν 13% είτε 16%, έτσι κι αλλιώς είχε χαθεί η μπάλα και η χώρα θα έμπαινε σε μνημόνιο αφού, όπως είπε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, «όταν έχεις πυρετό, σπάνια φταίει το θερμόμετρο»...
■ Τα capital controls: ο οδικός χάρτης έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, αλλά δεν δίνει ημερομηνίες και θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι δανειστές. Εκεί έχουμε το αντίθετο πρόβλημα από ό,τι στα άλλα μέτρα του μνημονίου. «Σκληρή» είναι η ΕΚΤ, ενώ το ΔΝΤ είναι οι «καλοί». Μπαίνει ένα στοίχημα σε αυτό το σημείο: θα φύγουν κεφάλαια ή όχι. 
■ Η έκδοση ομολόγων: αν και οι δανειστές είχαν συστήσει «όχι βιασύνες», στην κυβέρνηση σκέφτονται μια σειρά εξόδων στις αγορές ομολόγων, άλλες για να πάρουμε λεφτά, άλλες για reprofiling του χρέους. Και αυτός ο «οδικός χάρτης» πρέπει να επικυρωθεί από τους θεσμούς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (30)

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΟΥΦΑΛΕΣ ,ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΛΕΓΑΤΕ?ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ...ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ.

οδός Λυκαβηττού κολονάκι

Στης δεύτερες εκλογές ήξερες τη ψήφιζες, έλα να σε γράψουμε στη σοσιαλιστική τάση του σύριζα συντοφε μαζί θα αγωνιστούμε φύγε από το ΠΑΣΟΚ

Η ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΗ ΤΕΚΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ??

Επιδόματα μόνο στους ΡΟΜΑ για να γεννούν ασύστολα , να παίρνουν τα επιδόματα για να μπεκροπίνουν και μετά να πετούν τα παιδιά στο δρόμο για να ζήσουν όπως ζουν. Για τους δε λοιπούς κοινούς θνητούς , κόψιμο των πάντων , μνημόνια φουλ και συρρίκνωση-εξαφάνιση του πληθυσμού μέχρι εσχάτων . ΠΡΟΔΟΤΕΣ

ΤΘ

Το δημόσιο είναι άσυλο για Α.Μ.Ε.Α.,πολυτέκνους και γενικώς για άτομα που δεν έχουν πολλά προσόντα. Πίνουν το αίμα του λαού,για να κάνουν τις διακοπούλες τους. Και από την άλλη βλέπεις πανέξυπνα και μορφωμένα παιδιά,να μην μπορούν βρουν δουλειά ούτε για καθαριστές τουαλέτας. Και μην πείτε αυτά περί τεμπελιάς" και "καλοπέρασης". Γιατί ένας τεμπέλης και καλοπερασάκιας πολύ απλά ούτε σπουδάζει ούτε έχει στόχους. 'Ετυχε μία φορά όταν σπούδαζα να με πιάσει τρομερός πονοκέφαλος από το πολύ διάβασμα και μετά να ανεβάσω πυρετό. Ένας συμφοιτητής μου έπαθε πρόβλημα στην μέση από την υπερπροσπάθεια σκληρού διαβάσματος. Τεμπελαράδες είναι οι δ.υ. και μόνο αυτοί ευθύνονται για την κρίση. Κανείς άλλος. Να είστε σίγουροι πως όταν θα αρχίσουν να απολύονται,θα πηδάνε από τα παράθυρα. Ή ακόμα καλύτερα θα στέλνουν αιτήσεις σε ιδιωτικές εταιρίες και θα βρίσκουν παντού κλειστές πόρτες!!! Άμα τους βάλεις να δουλέψουν εντατικά πάνω από 3 ώρες, θα καταρρεύσουν όπως οι αθλητές στίβου στο τελείωμα.

Αααααουα

Εκλογές δεν αργούν ..... θα πέσει πολύ γελοίο! Όχι Με ΝΔ και άλλες μπακατέλες. Έχω ανάγκη από κάτι ποιο δραστικό .

αυτός

Μάλλον δεν ξέρεις τί λες αγαπητέ μου. Δηλαδή άνθρωποι που διορίστηκαν πριν 20 και 25 χρόνια πρέπει να πεταχτούν στον δρόμο για να πάρουν τις θέσεις τους κάποιοι άλλοι? Είναι σοβαρή σκέψη αυτή? Να μου πεις οτι θα πρέπει να γίνει κάποιος εξορθολογισμός μέσω κινητικότητας, ναι να συμφωνήσω, αλλά απολύσεις? Σε τί θα εξυπηρετήσουν? Εσύ νομίζεις ότι αν απολυθούν 50.000 ΔΥ θα διοριστούν αυτόματα ισόποσα νέοι ιστις θέσεις τους με ανώτερα προσόντα? Σε πληροφορώ ότι δεν πρόκειται να διοριστεί κανείς. Επομένως το μόνο που θα έχεις καταφέρει είναι η δημιουργία αρκετών χιλιάδων ακόμα ανέργων και βέβαια αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία. Ποιοί νομίζεις ότι στηρίζουν την ιδιωτική οικονομία? Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με τους μισθούς των 400 και 500? Όσο για τα νέα παιδιά με τα υψηλά προσόντα, σαφώς και μπορούν να αναζητήσουν τη θέση τους εντός ή εκτός Ελλάδας. Ένας όμως 50άρης που θα απολυθεί, ποιός θα τον προσλάβει εντός ή εκτός συνόρων? Μάλλον κανένας, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων. Και αυτά στα λέει κάποιος που δεν εργάζεται στο δημόσιο. Σκέψου λίγο και θα δεις ότι σε όλες τις χώρες υπάρχει δημόσιο, απλά είναι πιο οργανωμένο. Εκτός αν θες υγεία παιδεία, ασφάλεια και άμυνα να δοθούν αποκλειστικά σε ιδιώτες. Τότε να δεις τί έχεις να πληρώνεις. Μην μπαίνεις λοιπόν στη διαδικασία του διαίρει και βασίλευε (δημόσιοι εναντίον ιδιωτικών) που σου σερβίρουν οι ανίκανοι πολιτικοί για να καλύψουν την ανεπάρκεια τους. Δες τα πράγματα αντικειμενικά.

Όχι άλλες βλακείες

Οι δουλειές στο Δημόσιο απαιτούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία χαμηλού επιπέδου ικανότητες, χαμηλής στάθμης ειδίκευση και μέσου επιπέδου νοημοσύνη. Είναι δηλαδή ιδανικές θέσεις για ανθρώπους είτε λόγω αναπηρίας είτε χρόνιων νοσημάτων δεν κατάφεραν να σπουδάσουν ή δεν μπορούν να αναζητήσουν καλύτερη θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Οι υπόλοιποι, δηλαδή οι υγιείς που μπορούν να πιάσουν και την τσάπα και τον κασμά ή όσοι έχουν κατάλληλη μόρφωση και εξαιρετική εκπαίδευση, ας πάνε να διαγωνιστούν στον ιδιωτικό τομέα και να λάβουν εκεί υψηλές αμοιβές εξέλιξη και κοινωνικό στάτους. Αν όχι τότε για ποιο λόγο μορφώθηκαν και ανέπτυξαν τόσες δεξιότητες για να γίνουν <> στο δημόσιο ; Όποιος δεν είναι βλάκας καταλαβαίνει το οξύμωρο να θέλει σε θέσεις χαμηλής στάθμης να εργάζονται άνθρωποι που δήθεν και καλά είναι υγιείς άξιοι μορφωμένοι και πανέξυπνοι...

@

με αρχαία Ελληνικά και θρησκεία στο δημόσιο σχολείο δεν μπορείς να δούλεψης σε πολυεθνική η σε ναυτιλιακή η εταιρείες έχουν επίσημη γλωσσά τα αγγλικά. Ολλανδία έχει δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους τα αγγλικά και το μάθημα στο λυκειο στα καλά σχολεία διδάσκετε στα αγγλικά η εθνικόφρονα εκπαίδευση δημιουργεί γκέτο για το φτωχό που δεν εχει λεφτα για ξένες γλωσσες και υπολογιστές Το 2014 η Δανία ψηφίστηκε ως η πρώτη χώρα στον κόσμο με τους καλύτερα ομιλούντες την αγγλική ως δεύτερη γλώσσα, περνώντας την πρωτιά από την Σουηδία, που για δύο χρόνια στην σειρά είχε κερδίσει την πρώτη θέση. Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία, είναι γνωστές παγκοσμίως για το υψηλό επίπεδο της δημόσιας εκπαίδευσή τους και η εκμάθηση αγγλικών ειναι βασική προτεραιότητα στα σχολεία της σκανδιναβικής. Μάλιστα οι Νορβηγοί αρχίζουν την εκμάθηση αγγλικών από τα τρία (3 έτη)Το βαθύ θρησκευτικό κρατος κατεστρεψε τους Ελληνες

Ο εχθρός του μ$λ$κ$

Μήπως θέλεις να τρουπώσεις και εσύ και ατύχησες; Κόψε το χέρι σου τότε...

Επιτέλους

Με την κυβέρνηση της αριστεράς επιτέλους πληρώνουν οι πλούσιοι

Ι.Κάλφας Σουηδία

Θυσία τα επιδόματα στην τρίτη αξιολόγηση. Περικοπές σε προνοιακά, οικογενειακά, στεγαστικά και εκπαιδευτικά - Σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο μετά το φιάσκο με την αξιολόγηση - Ενενήντα προαπαιτούμενα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τα Χριστούγεννα. Τα Ελληνικά Μ.Μ.Ε. συνεχίζουν τον χαβά τους, ανανεώνοντας παλιά θρακιώτικα ανέκδοτα /Το γουδί το γουδοχέρι με τον κόπανο στο χέρι/ Όχι αξιότιμε αρθρογράφε δεν θυσιάζει ο Έλληνας κανένα προνοιακό επίδομα . Ήταν λεφτά που δεν τα παρήγαγε και χορηγήθηκαν με δανεικά .Η Ελλάδα ζούσε με δανεικά επί πολλές δεκαετίες τώρα οι κάνουλες δανεισμού έχουν κλήση και ο Έλληνας θα πορεύεται με αυτά που παράγει. Είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβετέ . Ο Τσίπρας ανάλαβε ένα δημόσιο χρέος 281δις το αύξησε μέσα σε δυο χρόνια με 47 δις φτάνοντας τα 328 δις. Κανένας δεν έχει την διαθέσει να ταζει τον Έλληνα αιώνια, με αλλά λογία δανεικά και αγύριστα ΓΙΟΚ. Ακόμα δεν είναι αργά να σταματήσει το κατρακύλημα και να αρχίσει ο Έλληνας να παράγει. Σήμερα ακόμα και τα ντοματίνια τα εισαγάγει από την Ολλανδία. Για να αρχίσει μια κανονική λειτουργεία αυτού του κράτους πρέπει αναπόφευκτα να εξαγιαστούν όλοι οι θεσμοί του κράτους που οι Μητροπολίτες δικαίως τους αποκαλούν ΒΟΘΡΟΥΣ. Αρχίσετε την εξυγίανση από τον ΒΟΘΡΟ τις βουλής, μετέπειτα τον βόθρο του κουκλοθέατρου τις δικαιοσύνης που είναι τα νεύρα του κράτους , άμεσα το αλαλούμ ανύπαρκτης διοίκησης , καταργήστε άμεσα και ανασυγκροτήστε την Πολεοδομία δεν παράγει έργο είναι εμπορικά κέντρα. Εξυγιάνετε στην συνέχεια όλους του υπόλοιπους ΒΟΘΡΟΥΣ αλλά μην ξεχνάτε τον ΒΟΘΡΟ του θρησκευτικού παρακράτους. Συρρικνώστε την ταξιαρχία αυτήν στο ένα τέταρτο από 12-14000 ιερείς σε 4000 και από 105-115 Δεσποτάδες σε δέκα το πολύ, δεν διακινδυνεύετε να γίνετε κανίβαλοι περισσότερο από το ότι είστε. Αν δεν εξαγιαστούν οι Ελληνικοί ΒΟΘΡΟΙ που δημιουργήθηκαν με απερισκεψίες πολλών δεκαετιών μην περιμένετε επιδόματα και ανάπτυξη . Το μόνο που σας απομένει τότε είναι να μάθετε το τραγούδι /Τα σίδερα τις ξενιτιάς είναι για τους λεβέντες//

es

λοιπον κατσε εκει που εισαι και σσσσσσ μη μηλας ... δεν χρειαζομαστε μαθηματα απο ξερολες που δεν ζουν εδω....

αντι-γιδι

Κάντε βουτιές και η τύχη σας βουλιάζει..

Μπράβο Τσίπρα

Τα επιδόματα στους απροσκλητους (λάθρο) μετανάστες αυξάνουν, ενώ των Ελλήνων πασχόντων κόβονται.

ΝΑ ΚΟΨΕΤΕ

ΑΛΗΤΕΣ Κ ΤΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ 8.000 ΜΕ 10.000 ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΤΕ 1000 ΕΥΡΩ!! ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ...

τακης

Ηρθαν λοιπον οι αριστεροι ? Συριζαιοι να διαλυσουν ολο το κρατος προνοιας που με τοσο αγωνα κατακτησαμε σαν λαος. Ακου περικοπες στα επιδοματα αναπηριας.ντροπη σας ξεφτιλησμενοι

Σταύρος

Επιτέλους ήρθε ο καιρός για πραγματικές τομές και περικοπές στο Δημόσιο. Αλέξη προχώρα, φωτιά και τσεκούρι στους συνδικαλιστές! Σκίστους όλους! Είμαστε μαζί σου Αν μάλιστα κάνεις και κατάργηση της μονιμότητας θα ξαναγίνεις πρώτο κόμμα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης