Στις 54.422 έφτασαν οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς το 2016

Στις 54.422 έφτασαν οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς το 2016

Ραγδαία αύξηση κάθε χρόνο από το 2013 δείχνουν τα επίσημα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης

Στο έσχατο σημείο φαίνεται πως έχουν φθάσει οι Έλληνες καθώς η αδυναμία ανταπόκρισης στις υπέρογκες φορολογικές υποχρεώσεις που έχει διαμορφώσει η κυβερνητική πολιτική τους οδηγεί ακόμα και στην αποποίηση περιουσιακών στοιχείων που κληρονομούν από τους προγόνους τους.

Σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στην Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής
το 2016 υπέβαλλαν αίτηση αποποίησης κληρονομιάς 54.422 φορολογούμενοι όταν το 2013 ήταν 29.199.

Μόνο το ειρηνοδικείο Αθηνών δέχθηκε το 2016 11.655 αιτήσεις ενώ η κατάσταση συνολικά στο Λεκανοπέδιο Αττικής καταγράφεται δραματική. Συγκεκριμένα, στον Πειραιά έγιναν 1.938 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς, στην Νίκαια 1.116, στο Μαρούσι 1.300, στην Καλλιθέα 1.270, στην Νέα Ιωνία 1.073 και στο Χαλάνδρι 1.473.

Αναφορικά με την υπόλοιπη Ελλαδα, στην Θεσσαλονίκη υποβλήθηκαν 5.563 αιτήσεις, στην Πάτρα 1.575 και στον Βόλο 1.061.

 

Τα συνολικά στοιχεία ανα έτος εχουν ως εξής:

-          το 2013:  29.199

-          το 2014:  41.388

-          το 2015:  45.628

-          το 2016:  54.422.Ακολουθούν τα αναλυτικά στοιχεία ανά Ειρηνοδικείο σε όλη την Επικράτεια: 
Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Πάνος

Αριστερά λαμόγια είστε χειρότεροι απο αυτούς που βρίζατε, επι των ημερών σας διπλάσιος ειναι ο αριθμός απλοποιήσεως περιουσίας. Είστε χειρότεροι σε όλα.

Γιάννης

Πολύ ωραίο αυτό με το κληρονομικό δίκαιο και τις αποποιήσεις που αν δεν τις κάνεις γιατί δεν έμαθες ότι σου ήρθε η κληρονομιά, φορτώνεσαι τα χρέη του μακαρίτη. Προτείνω να το επεκτείνουν και σε άλλα "χρέη". Για παράδειγμα, αν ο θανών έχει τιμωρηθεί με 20 χρόνια φυλακή και πεθάνει στα 5, τα υπόλοιπα 15 να τα εκτίσουν οι κληρονόμοι (εφόσον δεν αποποιηθούν στο 4μηνο). Τι; Σας φαίνεται χαζό αυτό που λέω; Εξίσου χαζή και παράλογη είναι η νομοθεσία για την κληρονόμηση χρεών, αν δεν γίνει αποποίηση στο 4μηνο.

Σκλάβοι χρέους

Η ιστορία με τις κληρονομιές είναι πολύ πονηρή. Επιχειρείται το χρέος να κληρονομηθεί στην επόμενη γενιά, χωρίς αυτή να το καταλάβει. Πρέπει άμεσα να αλλάξει το νομικό πλαίσιο και να μην νοείται σιωπηρή αποδοχή κληρονομιάς, εκτός και αν ο κληρονόμος εμπράκτως έχει αποδεχθεί μέρος της κληρονομιάς. Το λιγότερο αυτό πρέπει να ισχύει για τους μη κατιόντες (π.χ. αδέλφια και ξαδέλφια μέχρι τρίτου βαθμού και τους κατιόντες τους). Και κάτι ακόμη: Όταν λέει το άρθρο ότι έγιναν 55.000 αποποιήσεις, δεν σημαίνει ότι αποποιήθηκαν τόσες κληρονομιές. Ίσως να μην αποποιήθηκε ούτε μία. Για παράδειγμα, ένα σχόλιο παρακάτω γράφει ότι 25 συγγενείς έκαναν αποποίηση για έναν μακαρίτη. Αυτό μετράει ως 25 αποποιήσεις. Όμως η κληρονομιά πιθανότατα δεν αποποιήθηκε, μιας και κατά πάσα πιθανότητα υπάρχει κάποιος 26ος συγγενής που δεν ενημερώθηκε ποτέ. Το μόνο που σώζει τον 26ο συγγενή είναι ότι ο αστικός κώδικας αναφέρει κάπου πως η 4μηνη προθεσμία για την αποποίηση ξεκινά από τη στιγμή που μάθεις ότι ήρθε η σειρά σου (σου ήρθε η "επαγωγή"). Με λίγα λόγια, είμαστε όλοι υποψήφιοι κληρονόμοι χρεών, χωρίς να το καταλάβουμε, και αυτό πρέπει να αλλάξει. Όχι για εμάς, αλλά για τα παιδιά μας. Αλλιώς είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

danaos

Και ενώ βλέπουν τις αποποιήσεις κληρονομιών να παίρνουν την ανιούσα,με ότι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια έσοδα,πιέζουν με κατασχέσεις εις χείρας τρίτων,όπως μισθών,συντάξεων και καταθέσεων των όποιων αφελών πίστεψαν ότι η κληρονομιά είναι για αυτούς επωφελής και δεν έσπευσαν να την αποποιηθούν. Ετσι για να μαθαίνουν οι επιγενόμενοι κληρονόμοι τι επιφυλάσσουν και γι αυτούς οι φορομπηχτικοί νόμοι και να επιλέγουν την της κληρονομίας αποποίηση και όχι αποδοχή. Και ρωτάω εγώ,γιατί δεν κάνουν μια ευοϊκότερη από τις δώδεκα διμηνιαίες δόσεις ρύθμιση,ανάλογα,βέβαια,με το ύψος της οφειλής και τα εισοδήματα του οφειλέτη? Και μη μου πείτε για τις μέχρι 24 διμηνιαίες εκάστης των ληξιπρόθεσμων δόσεων δόσεις,γιατί αθροιζομένων των ποσών των σε ρύθμιση μηνιαίων δόσεων,το ίδιο προκύπτει για τον οφειλέτη ως προς την ικανότητα αποπληρωμής του φόρου αποτέλεσμα.Η λύση,επαναλαμβάνω,είναι οι, δια νόμου, σε περισσότερες, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και το οικογενειακό εισόδημα, δόσεις,καθοριζομένης και ελάχιστης μηνιαίας δόσης.Διαφορφετικά,οι αποποιήσεις θα πηγαίνουν σύννεφο,το Δημόσιο Ταμείο θα στερείται σίγουρων πόρων και τα ακίνητα που θα περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου είτε από τις αποιποιήσεις είτε από τις κατασχέσεις,λόγω της κρίσης που μαστίζει και την αγορά ακινήτων,θα μεταρέπονται σε ερείπια.Λύση στο πρόβλημα υπάρχει,πολιτική βούληση,προφανώς,δεν υπάρχει. Τον ΕΝΦΙΑ κα μόνο που χάνεται από τα συγκεκριμένα ακίνητα να υπολογήσει ο όποιος αρμόδιος,αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί με το θέμα.

αραχτοι

αυτοι καθονται αραχτοι και παιρνουν τις περιουσιες του κοσμου με υψηλη φορολογηση αυτης. θα επανελθουμε στα πετρινα χρονια του 1920-1930 που οτι εφτιαχνες ειχες και το εκανες οτι ηθελες χωρις φορους και χαρατσια. θα γυρισουμε σε αυτη την εποχη μετα απο μεγαλο πολεμο και αφου απομεινουμε οι μισοι.

...

...εγώ το λέω ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ για το τραπεζικό σύστημα μεταξύ άλλων... κερασάκι στην τούρτα αν το σκεφτείτε αφού την ίδια στιγμή δεν προχωράει καμία ιδιωτικοποίηση, τρενάρει η αξιολόγηση... άρα ξεχάστε επενδύσεις! Απεύχομαι το σενάριο κουρέματος καταθέσεων αλλά είναι ΥΠΑΡΚΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ! Η κυβέρνηση ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ μας σπρώχνει στα βράχια! Ελπίδα μας έταζε ο Αλέξης...ΕΛ-ΠΗΔΑ μας φέρνει!

Κάντε κι ένα ΡΕΠΟΡΤΑΖ για το ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ !!!

Η Ελλάδα εκτός από τα υπόλοιπα ωραία της, έχει και έναν ηλίθιο νόμο που ρυθμίζει τις κληρονομιές: - Αν δεν κάνεις αποποίηση εντός 4 μηνών από το θάνατο του μακαρίτη, τρως στο κεφάλι και την κληρονομιά και όλα του τα χρέη. - Αν δεν κάνουν και όλοι οι υπόλοιποι συγγενείς μετά από σένα ( έως τρίτου βαθμού ) παθαίνουν ό,τι θα πάθαινες εσύ - Αν είσαι ανήλικος, πρέπει να κάνουν αποποίηση για σένα οι γονείς σου - αν οι γονείς είναι χωρισμένοι και δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους, ή αν ο ένας από τους δύο έχει φύγει σε άγνωστη κατοικία ( άντε βρέστον δηλαδή ) τρως στα 18 σου και την κληρονομιά και τα χρέη !!!! ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΑΜΕΣΑ !!!

Kazakos

Συμφωνώ απόλυτα. Πέθανε και εμενα ενας ξαδερφός μου και ετρεχε όλο το σοι στα δικαστηρια για αποποιηση κληρονομιας και μερικοί λείπουν και στο εξωτερικό και αντε να τους βρεις. 25 αιτησεις αποποίησης για εναν μακαρίτη.

@

Έχεις απόλυτο δίκιο, πρέπει να αλλάξει ο νόμος. Ειδικά για τους ανήλικους, ισχύει το ευεργέτημα της απογραφής στα 18 (και αποκλειστικά μέχρι τα 19).

Το 4μηνο

δεν ισχύει από τη στιγμή που θα έρθει η σειρά σου αλλά από τη στιγμή που θα μάθεις ότι ήρθε η σειρά σου. Για τους μη κοντινότερους συγγενείς κάνει τεράστια διαφορά, αλλά συνήθως χρειάζεται δικαστήριο.

κοράκι

Δε θα μας τα πάρουν, εμείς θα παρακαλάμε να τα δεχθούν...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

oaed_anergia

«Εάν δεν είχαμε την εκτόξευση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, της “μαύρης” εργασίας και της φτηνής πλήρους απασχόλησης, η πραγματική ανεργία θα άγγιζε τα ποσοστά του 30%!!» αναφέρει η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους

euro_xrima

Η Scope Ratings τονίζει ότι εάν τα πρωτογενή πλεονάσματα παραμείνουν υπερβολικά υψηλά, θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις δαπάνες που χρειάζονται για να καλύψουν το διαρκές επενδυτικό χάσμα της Ελλάδας

4878648

Πρόβλεψη για αύξηση του ταμειακού ελλείμματος στα 800 - 900 εκατ. ευρώ στο δωδεκάμηνο - «Κυνήγι» στους οφειλέτες - Εγκρίθηκε ο διορισμός του από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ - Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η επιχείρηση

28