Moody's: Απειλή για πισωγύρισμα το πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα

Moody's: Απειλή για πισωγύρισμα το πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα

Βελτιώνονται σημαντικά οι ελληνικές τράπεζες - Πειραιώς και Εθνική βρίσκονται σε καλύτερη θέση - "Πιστωτικά θετικό" το πρόσθετο μαξιλάρι 7 δισ απ' τη μείωση των collateral στην ΕΚΤ - Αναλυτικά τα ενέχυρα που έχουν δοθεί

Moody's: Απειλή για πισωγύρισμα το πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα
Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών κεφαλαιακά και χρηματοδοτικά βελτιώθηκε σημαντικά και συνεχίζει να βελτιώνεται όμως το πιθανό πολιτικό αδιέξοδο ή η έξοδος απ' το πρόγραμμα της τρόικα χωρίς κάποια χρηματοδοτική εξασφάλιση ή προληπτική γραμμή θα μπορούσε να τα τινάξει όλα στον αέρα είναι το μήνυμα της Moody's σε σημερινή της έκθεση. 
 
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης ξεκινά την ανάλυση χαρακτηρίζοντας ως "Πιστωτικά θετικό" (credit positive) τη μείωση του "κουρέματος" από την ΕΚΤ επί των ενέχυρων (collateral) των ελληνικών τραπεζών. 

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, η απόφαση αυτή της ΕΚΤ, η οποία ελήφθη στις 19 Νοεμβρίου, αντανακλά τις βελτιωμένες συνθήκες της αγοράς για τα ελληνικά assets, ενώ είναι credit positive διότι παρέχει στις τράπεζες ένα επιπλέον «μαξιλάρι ρευστότητας» έως και 7 δισ. ευρώ με βάση τα collateral που έχουν δεσμευτεί ήδη από την ΕΚΤ.
 
Σύμφωνα με την απόφαση η ΕΚΤ θα μειώσει το "κούρεμα" στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα έντοκα γραμμάτια και τα εγγυημένα από το δημόσιο «εργαλεία» κατά περισσότερο από 50%, αρχής γενομένης από τις 15 Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αναφορά αυτή της Moody's, που περιλαμβάνεται στο Credit Outlook της 1ης Δεκεμβρίου, έρχεται δυο μέρες μετά την μη δημοσιοποίηση της προγραμματισμένης ανάλυσης του οίκου για την ελληνική οικονομία.
Κλείσιμο
 
Συγκεκριμένα μειώθηκε το "κούρεμα" στα ετήσια έντοκα γραμμάτια στο 6,5%, από 15% πριν, στα ομόλογα διάρκειας 1 εως 3 ετών στο 11% από 33% και στα ομόλογα έως 10ετούς διάρκειας στο 13,5% από 23% πριν.  Τα περισσότερα collateral που έχουν διαθέσει οι ελληνικές τράπεζες έχουν τη μορφή κρατικών εγγυήσεων και ελληνικών ομολόγων. Ακολουθούν ομόλογα του EFSF.
 
Όπως σημειώνει η Moody's η επιπρόσθετη ρευστότητα που οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να τραβήξουν απ' την ΕΚΤ υποστηρίζει τα υπάρχοντα ήδη μαξιλάρια ρευστότητας και προετοιμάζει τις τράπεζες για το Μάρτιο του 2015 όταν όλες οι κρατικές εγγυήσεις θα χάσουν την ιδιότητας τους να χρησιμοποιούνται ως εχέγγυα για τη χρηματοδότηση απ' την ΕΚΤ. 
 
Σύμφωνα με τη Moody's οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει κρατικές εγγυήσεις συνολικού ύψους 21 δισ δολ με τη Eurobank να αναδεικνύεται πρωταγωνίστρια (8,7 δισ δολ. ).

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης