ΥΠΟΙΚ: Δεν προλαβαίνουμε να συμφωνήσουμε με την Τρόικα μέχρι τη Δευτέρα

ΥΠΟΙΚ: Δεν προλαβαίνουμε να συμφωνήσουμε με την Τρόικα μέχρι τη Δευτέρα

Σε μια θετική δήλωση προόδου από το Eurogroup της Δευτέρας προσβλέπει τώρα η Αθήνα - Πρόταση Στουρνάρα να «παγώσουν» οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, μέχρι να ολοκληρωθούν τα ευρωπαϊκά stress tests

ΥΠΟΙΚ: Δεν προλαβαίνουμε να συμφωνήσουμε με την Τρόικα μέχρι τη Δευτέρα
«Υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα» χαρακτηρίζουν πλέον στην κυβέρνηση τις τράπεζες. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως «το θέμα θα θέσει στο Eurogroup ο κ. Γιάννης Στουρνάρας».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πάντως, και οι τρεις εταίροι στην τρόικα εμφανίστηκαν με κοινή γραμμή στην τελευταία συνάντηση με τον κ. Προβόπουλο, καθώς ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, δεν πήρε θέση κόντρα στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.

Κλείσιμο
Ωστόσο, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «υπάρχει θεσμικό πρόβλημα από την εμπλοκή του ΔΝΤ, που επιδιώκει να μείνει ανοιχτό το review, όσο δεν κλείνει το θέμα των τραπεζών», εκφράζοντας και την εκτίμηση ότι «το ΔΝΤ να θέλει να μπει στον SSΜ (Μόνιμο Μηχανισμό Εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών)», πράγμα όμως που δεν επιθυμούν οι Ευρωπαίοι.

Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται να ξεμπλοκάρει η διαδικασία αξιολόγησης, χωρίς να ανακοπούν οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, βάσει της έκθεσης της BlackRock. Τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση για τις ελληνικές τράπεζες (14 δισ. συνολικά, εκ των οποίων τα 8.000.000.000 για τις συστημικές) θα παραμείνουν έτσι μέχρι νεωτέρας στο ΤΧΣ.

Εκεί φαίνεται πως θα δοθεί μάχη της επόμενες ημέρες. Σε μια κίνηση ελιγμού, ο Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε συμβιβαστική λύση στο τραπέζι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, πρότεινε να εξαιρεθούν οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από την τρέχουσα αξιολόγησης της Ελλάδας, μέχρι να ολοκληρωθούν τα ευρωπαϊκά stress tests.

Στην πρόταση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι έως τότε δεν θα «πειράξει» τα χρήματα που βρίσκονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και φτάνουν τα 14 δισ. ευρώ.

Μεγάλο πρόβλημα παραμένουν και τα εργασιακά. Η τρόικα επιμένει σε νομοθετική ρύθμιση, με την οποία δεν θα έχει λόγο στις ομαδικές απολύσεις ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας.

Όσον αφορά στα μέτρα του ΟΟΣΑ, διαφαίνονται σημεία σύγκλισης και η Τρόικα φαίνεται να αποδέχεται τις ελληνικές εναλλακτικές προτάσεις για φάρμακα, φαρμακεία, γάλα, βιβλία κλπ.

Έπειτα απ' όλα αυτά, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών λέει ότι δεν προλαβαίνουμε να κλείσουμε συμφωνία με την Τρόικα μέχρι το Σάββατο και πλέον περιμένουμε μια θετική δήλωση προόδου για την ελληνική οικονομία από την ομάδα Τόμσεν στο Eurogroup της Δευτέρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης