Πράσινο φως από ΤΧΣ για τις αυξήσεις κεφαλαίου Εθνικής και Eurobank

Πράσινο φως από ΤΧΣ για τις αυξήσεις κεφαλαίου Εθνικής και Eurobank

Τα σχέδια και οι προσπάθειές τους για την εξεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων

Πράσινο φως από ΤΧΣ για τις αυξήσεις κεφαλαίου Εθνικής και Eurobank
Τις αυξήσεις κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank ενέκρινε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τη σημερινή του συνεδρίαση.

Κλείσιμο
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας για την αύξηση κεφαλαίου με σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται στις 6 το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γενικές συνελεύσεις για την αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν στις 18, 26 και 29 Απριλίου.

Συζήτηση για τους όρους της αύξησης κεφαλαίου πραγματοποιείται και στη Eurobank. Η γενική συνέλευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου. 

Έντονο παρασκήνιο

Κυβέρνηση και τραπεζίτες παρακολουθούν από κοντά με κομμένη την ανάσα τις αγωνιώδεις προσπάθειες των επικεφαλής της Εθνικής και της Eurobank, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει έντονο παρασκήνιο για το πότε ενημερώθηκε για πρώτη φορά η κυβέρνηση από την τρόικα για την αναγκαιότητα της διαφορετικής ανακεφαλαιοποιησης των δυο τραπεζών, αλλά και για το ποιος ευθύνεται για αυτές τις καθυστερήσεις. 

Η κατάσταση παραλίγο να βγει εκτός ελέγχου εχθές, καθώς έγινε γνωστό ότι η τρόικα είχε ενημερώσει μέσω e - mails εδώ και πολλές εβδομάδες την κυβέρνηση (πριν από την υπόθεση της Κύπρου) για τις αμφιβολίες του εγχειρήματος, κάτι όμως που δεν φαίνεται να ελήφθη σοβαρά από το Μέγαρο Μάξιμου. 

Επιπρόσθετα, υπήρξαν και καταγγελίες του συλλόγου των υπαλλήλων της Εθνικής ότι δεν δίνεται άδεια στην ΕΤΕ να προχωρήσει σε διερεύνηση ενδιαφέροντος για συμμετοχή ιδιωτών στην ΑΜΚ και επομένως κινδύνευε να υποχρεωθεί με αυτόματη κρατικοποίηση.

Αγώνας δρόμου από  Εθνική και Eurobank

Το εγχείρημα είναι δύσκολο. Μέσα σε λίγα 24ωρα, οι επικεφαλής των δυο τραπεζών θα πρέπει να βρουν ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι θα καλύψουν τις αυξήσεις. Η Εθνική αναζητά περίπου 900 εκατ. και η Eurobank περίπου 400 εκατ. ευρώ. Το ακριβές ύψος των ποσών θα εξαρτηθεί από τον συνδυασμό αύξησης κεφαλαίου και CoCos, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ελάχιστη συμμετοχή των ιδιωτών και τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των δύο τραπεζών.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης