Ύστατη προσπάθεια Εθνικής, Eurobank για 1,3 δισ. ευρώ

Ύστατη προσπάθεια Εθνικής, Eurobank για 1,3 δισ. ευρώ

Για να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών...

Ύστατη προσπάθεια Εθνικής, Eurobank για 1,3 δισ. ευρώ
Σε μια κούρσα για γερά νεύρα έχουν πλέον μπει τα κορυφαία στελέχη της Εθνικής και της Eurobank σε μια ύστατη προσπάθεια να συγκεντρώσουν συνολικά το θηριώδες ποσό του 1,3 δισ. ευρώ το οποίο θα βοηθήσει να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών.

Κλείσιμο
Κυβέρνηση και τραπεζίτες παρακολουθούν από κοντά με κομμένη την ανάσα τις αγωνιώδεις προσπάθειες των επικεφαλής της Εθνικής και της Eurobank ενώ ταυτόχρονα υπάρχει έντονο παρασκήνιο για το ποτέ ενημερώθηκε πρώτη φορά η κυβέρνηση από την τρόικα για την αναγκαιότητα της διαφορετικής ανακεφαλαιοποίησης των δυο τραπεζών και για το ποιος ευθύνεται για αυτές τις καθυστερήσεις.

Η κατάσταση παραλίγο να βγει εκτός ελέγχου εχθές καθώς έγινε γνωστό ότι η τρόικα είχε ενημερώσει μέσω e-mails εδώ και πολλές εβδομάδες την κυβέρνηση (πριν από την υπόθεση της Κύπρου) για τις αμφιβολίες του εγχειρήματος κάτι όμως που δεν φαίνεται να ελήφθη σοβαρά από το Μέγαρο Μάξιμου.

Επιπρόσθετα υπήρξαν και καταγγελίες του συλλόγου των υπαλλήλων της Εθνικής ότι δεν δίνεται άδεια στην ΕΤΕ να προχωρήσει σε διερεύνηση ενδιαφέροντος για συμμετοχή ιδιωτών στην ΑΜΚ και επομένως κινδύνευε να υποχρεωθεί με αυτόματη κρατικοποίηση.

Αγώνας δρόμου από Εθνική και Eurobank

Tα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής και της Eurobank συνήλθαν χθες το απόγευμα χωρίς όμως να εξειδικεύσουν τους όρους των αυξήσεων κεφαλαίου και των μετατρέψιμων ομολογιών. Το ΔΣ της Εθνικής διέκοψε χθες την συνεδρίαση του και εκτιμάται ότι θα την συνεχίσει σήμερα στις 6 το απόγευμα ενώ το Δ.Σ. της Eurobank θα συνέλθει και πάλι προς τα τέλη της εβδομάδας , αφού έχει λάβει από το ΤΧΣ το πράσινο φως για τη δομή της ανακεφαλαιοποίησης την οποία πρότεινε με χθεσινή επιστολή του.
Το εγχείρημα είναι δύσκολο. Μέσα σε λίγα 24ωρα οι επικεφαλής των δυο τραπεζών θα πρέπει να βρουν ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι θα καλύψουν τις αυξήσεις. Η Εθνική αναζητά περίπου 900 εκατ. ευρώ και η Eurobank περίπου 400 εκατ. ευρω. Το ακριβές ύψος των ποσών θα εξαρτηθεί από τον συνδυασμό αύξησης κεφαλαίου και CoCos, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ελάχιστη συμμετοχή των ιδιωτών και τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των δύο τραπεζών.

Τι θα κάνει η Eurobank

Στην μάχη της εξεύρεσης των κεφαλαίων συμμετέχει ολόκληρη η διοίκηση με τα αφεντικά του ομίλου τους κ. Νανόπουλο και Καραμούζη να συναντούν όπως λένε οι πληροφορίες επιχειρηματίες και μεγάλα funds του εξωτερικού προκειμένου να συγκεντρωθεί κατ ελάχιστον το ποσό των 380 εκατ. ευρω. Υπάρχει η δυνατότητα η αύξηση να είναι κατ' ελάχιστον 3,8 δισ. ευρώ και τα CoCos ως 2 δισ. ευρώ. Αν, όμως, συγκεντρωθούν υψηλότερα κεφάλαια από τους ιδιώτες, το ύψος της ΑΜΚ αυξάνεται και μπορεί να φθάσει έως και τα 5,83 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας.
Με δεδομένο ότι η ΕΤΕ κατέχει το 84,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, τα δικαιώματα του οποίου δεν προτίθεται να ασκήσει, γίνεται σαφές ότι το μεγαλύτερο μέρος της ΑΜΚ θα είναι με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης.

Τι θα κάνει η Εθνική Τράπεζα

Για την Εθνική, η κατάσταση είναι προφανώς πιο δύσκολη.

Το ποσό που χρειάζεται είναι 9 δισ. ευρω (περίπου 900 εκατ. ευρώ για το 10%) άλλα πλέον δεν έχει για συμμάχους τους βασικούς μετόχους που είναι τα ασφαλιστικά ταμεία και την Εκκλησία της Ελλάδος. Τα Ταμεία όπως και η Εκκλησία δεν διαθέτουν ρευστά διαθέσιμα για να μπουν στην αύξηση.

Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση του ομίλου προσανατολίζεται να κουρέψει τα υβριδικά ομόλογα και τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης. Έτσι θα προτείνει στους κατόχους των παραπάνω τίτλων την ανταλλαγή τους στο 100% της ονομαστικής τους αξίας με νέες μετοχές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης