Αύξηση επιτοκίων στο 1,5% ανακοίνωσε ο Τρισέ

Αύξηση επιτοκίων στο 1,5% ανακοίνωσε ο Τρισέ

Το ελληνικό χρέος στην ατζέντα

Αύξηση επιτοκίων στο 1,5% ανακοίνωσε ο Τρισέ

Την είδηση της αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη γνωρίζαμε όλοι. Το γεγονός ότι αυτή η απόφαση τελικώς ελήφθη παρά τις σφοδρές αντιδράσεις και ενστάσεις πολλών, κορυφαίων αναλυτών την είχαν προαποτιμήσει και οι αγορές.

Το ζητούμενο τώρα είναι η ... “αιτιολογική” της απόφασης συνέντευξη Τύπου του διοικητή της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, όπου φυσικά η προσοχή όλων στρέφεται στις εκτιμήσεις του ισχυρού Ευρωπαίου τραπεζίτη αναφορικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη, αλλά κυρίως και τις απόψεις του για νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα.

Ο κύριος Τρισέ μέχρι την ύστατη ώρα εμφανιζόταν να επιμένει στην αρχική του θέση ότι η διαχείριση του ελληνικού προβλήματος θα πρέπει να εστιάζεται και να έχει ως προαπαιτούμενο την αποφυγή ενός “πιστωτικού γεγονότος”. Το γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες αρκετοί ιθύνοντες – με πρώτο τον επικεφαλής του IIF – φαίνεται να “στρέφονται” στη λιγότερο “επώδυνη” λύση της επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας, ίσως και να φέρει την ΕΚΤ σε ευθεία ρήξη με τις αγορές.

Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 15:30 (ώρα Ελλάδας) ο κ. Τρισέ είπε πως η αύξηση των επιτοκίων θα συμβάλλει στη συγκράτηση του πληθωρισμού.

«Η αύξηση των τιμών της ενέργειας ίσως πλήξουν την οικονομική ανάκαμψη», υπογράμμισε ο Trichet, ενώ εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί πάνω από το 2% στους επόμενους μήνες.

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας προσφέρει στήριξη στις εξαγωγές της Ευρωζώνης, ενώ τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη για τις τράπεζες να ενισχύσουν το κεφάλαιό τους για να γίνουν πιο αποτελεσματικές.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης