Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4: Σε 30.000 δικαιούχους η τελευταία δόση

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4: Σε 30.000 δικαιούχους η τελευταία δόση

Εκταμιεύονται τα τελευταία 300 εκατ. ευρώ «εκτοξεύοντας» τον προϋπολογισμό στα 2,1 δισ. ευρώ

epistreptea
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί, κατόπιν ελέγχου, η καταβολή των χρημάτων στους εναπομένοντες δικαιούχους (περίπου 30.000) της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4. Στον τρέχοντα κύκλο συμμετείχαν 448.203 επιχειρήσεις και το συνολικό ποσό που θα διοχετευθεί προς τις επιχειρήσεις θα ξεπεράσει τα 2,1 δισ. ευρώ (από 1,2 που είχε οριστεί αρχικά).

Ήδη έχουν καταβληθεί 1,8 δισ. ευρώ σε 418.847 επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Αττική, Θεσσαλονίκη, Κυκλάδες, Ηράκλειο και Δωδεκάνησα μοιράστηκαν το μεγαλύτερο μερος από το ποσό αυτό. Ο κλάδος των τουριστικών καταλυμάτων και οι υπηρεσίες εστίασης απαρτίζουν την πεντάδα των κλάδων στις οποίες δόθηκαν συνολικά 250 εκατ. ευρώ ενώ περισσότερες από 300.000 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες έλαβαν έως 3.000 ευρώ. Ως προς το μέσο όρο των ποσών που μοιράστηκαν οι δικαιούχοι, τα υψηλότερα καταβλήθηκαν σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες των Κυκλάδων, με μέσο ποσό ενίσχυσης 8.715 ευρώ ανά δικαιούχο. Ακολουθούν οι επιχειρήσεις της Ζακύνθου όπου το μέσο ποσό ανέρχεται σε 6.678 ευρώ ανά δικαιούχο και της Δωδεκανήσου με μέσο όρο ενίσχυσης τα 5.892 ευρώ ανά δικαιούχο.

Συνολικά, μέσω των τεσσάρων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα καταβληθούν 5,6 δισ. ευρώ. Τον Ιανουάριο θα ακολουθήσει η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 θα με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως τέλος Ιουνίου του 2021. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν τα κριτήρια πτώσης τζίρου. Επιπλέον, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Στο ύψος της ενίσχυσης που καθορίζεται από τον μαθηματικό τύπο που θα εφαρμοστεί, θα συνυπολογίζεται ολόκληρη η περίοδος Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου και θα προσαρμόζεται ανάλογα και με το ποσό που έλαβαν οι επιχειρήσεις στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν πρόλαβαν να αιτηθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 να λάβουν την ενίσχυση για το σύνολο του ποσού, όπως, επίσης, και να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές ως προς τα δεδομένα που καταχωρήθηκαν κατά την προηγούμενη δήλωση.

Ειδήσεις σήμερα: 

Σύνοδος Κορυφής για την Τουρκία: Ποιες κυρώσεις βρίσκονται στο «τραπέζι»

Στις 21 Δεκεμβρίου το Δώρο Χριστουγέννων

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το πλαφόν στις τιμές για τα τεστ COVID - 19
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης