LIVE

Κορωνοϊός

Στο φως αρχαιολογικοί θησαυροί σε ασύλητο θαλαμοειδή τάφο στα Αηδόνια Νεμέας

nemea_main01

Βρέθηκαν χάλκινα μαχαίρια, εγχειρίδια και ξίφη καθώς και πολυάριθμες αιχμές βελών από χαλκό, οψιανό και πυριτόλιθο - Συνελέγησαν επίσης κοσμήματα, χάντρες περιδεραίων από ποικίλες πρώτες ύλες, περόνες και άλλα αντικείμενα γοήτρου, όπως σφραγιδόλιθοι

Εναν από τους μεγαλύτερους θαλαμοειδείς τάφους της πρώιμης μυκηναϊκής περιόδου και μάλιστα ασύλητο, αποκάλυψε η αρχαιολογική έρευνα στα Αηδόνια Νεμέας.
nemea02
Ο δρόμος και το στόμιο του μνημειώδους θαλαμοειδούς τάφου

Όπως ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού, ο νέο-αποκαλυφθείς τάφος διακρίνεται για τον βραχύ πλην ιδιαίτερα φαρδύ δρόμο, το επίσης βραχύ και ευρύ στόμιο και τον κυκλικής-ελλειψοειδούς κάτοψης θάλαμο, με διαστάσεις που κατά τόπους προσεγγίζουν και σε άλλους ξεπερνούν τα έξι (6) μέτρα. Τόσο η είσοδος όσο και ο θάλαμος παρουσιάζουν μορφολογικές συγγένειες με τους μεσαίου μεγέθους θολωτούς τάφους της πρώιμης μυκηναϊκής περιόδου.
nemea08
Ο θάλαμος του τάφου με τους τέσσερις λάκκους στο δάπεδό του, 1600/1500-1250/1200 π.Χ.

Στο δάπεδο του ταφικού θαλάμου λαξεύθηκαν τέσσερις μεγάλοι λάκκοι, καλυμμένοι με μεγαλιθικές πλάκες, ένα ακόμη στοιχείο που παραπέμπει στους πρώιμους μυκηναϊκούς θολωτούς τάφους. Στους λάκκους αυτούς ερευνήθηκαν οι παλαιότερες ταφές, που συνοδεύονταν από πήλινα επιτραπέζια και αποθηκευτικά αγγεία, ορισμένα εκ των οποίων μνημειώδη, όπως ένα σύνολο από πιθαμφορείς του “ανακτορικού ρυθμού” με συμβολική διακόσμηση, εμπνευσμένη από τον φυτικό και τον θαλάσσιο κόσμο. Βρέθηκαν ακόμη χάλκινα μαχαίρια, εγχειρίδια και ξίφη καθώς και πολυάριθμες αιχμές βελών από χαλκό, οψιανό και πυριτόλιθο. Συνελέγησαν επίσης κοσμήματα, χάντρες περιδεραίων από ποικίλες πρώτες ύλες, περόνες και άλλα αντικείμενα γοήτρου, όπως σφραγιδόλιθοι.
nemea04
Περιδέραιο με χάντρες από αμέθυστο και χρυσό, περίπου 1600/1500 π.Χ.

Η χρήση του μνημείου εξακολουθεί και κατά την ύστερη μυκηναϊκή περίοδο (περίπου 1400-1200 π.Χ.), οπότε χρονολογούνται οι ταφές που βρέθηκαν απευθείας επί του δαπέδου του τάφου, απλούστερα κτερισμένες συγκριτικά με αυτές της πρώιμης μυκηναϊκής. Η ανασκαφή τεκμηρίωσε ακόμη ότι μετά τη χρήση του τάφου κατά την μυκηναϊκή περίοδο ακολούθησε η κατάρρευση τμήματος της οροφής του θαλαμοειδούς τάφου και ο σχηματισμός βραχοσκεπής, που ήταν ορατή πριν από την έναρξη της έρευνας. Η εντατική χρήση της θέσης αυτής τόσο στην αρχαϊκή-πρώιμη κλασική περίοδο όσο και στους ρωμαϊκούς αυτοκρατορικούς χρόνους καθώς και στην μετάβαση από την μέση στην ύστερη βυζαντινή περίοδο συντέλεσε στην συσσώρευση παχύτατων αποθέσεων, οι οποίες εν πολλοίς διατήρησαν το μυκηναϊκό μνημείο απαραβίαστο.
nemea07
Πήλινος πιθαμφορέας του “ανακτορικού ρυθμού” με γραπτή διακόσμηση παπύρων και ροδάκων, 1600/1500 π.Χ.

Η ανεύρεση του ασύλητου θαλαμοειδούς τάφου στα Αηδόνια και η διεπιστημονική μελέτη των ταφικών συνόλων θα ρίξουν νέο φως στον χαρακτήρα της τοπικής άρχουσας τάξης της πρώιμης μυκηναϊκής περιόδου. Ο αρχαιολογικός χώρος των Αηδονίων εμπλουτίζεται με έναν επί πλέον, μνημειώδη, θαλαμοειδή τάφο και με τεκμήρια για την χρήση του χώρου σε επιμέρους περιόδους των αρχαίων και μεσαιωνικών χρόνων.
nemea05
Χάλκινο μονόστομο βραχύ ξίφος, περίπου 1600/1500 π.Χ.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Πολιτισμού, το μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονίων εντοπίστηκε πριν από τέσσερις περίπου δεκαετίες, έπειτα από την εκτεταμένη σύλησή του, και έγινε ευρύτερα γνωστό την δεκαετία του 1990, έπειτα από τον συσχετισμό του με ένα ιδιαίτερο σύνολο μυκηναϊκών κοσμημάτων που ενώ επρόκειτο να πωληθεί στο εξωτερικό επαναπατρίστηκε και εκτίθεται στο Μουσείο Νεμέας.
nemea06
Πήλινα κύπελλα με δακτυλιόσχημες λαβές, περίπου 1600/1500 π.Χ.

Η ανασκαφή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που μεσολάβησε της σύλησης και του επαναπατρισμού έφερε στο φως μία συστάδα από 16 θαλαμοειδείς τάφους, λαξευμένους στον βράχο της περιοχής και αποτελούμενους από τρία τμήματα: τον δρόμο, το στόμιο και τον ταφικό θάλαμο. Το μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονίων ερευνάται εκ νέου τα τελευταία χρόνια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, έπειτα από σχετική άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπό την Διεύθυνση του Δρος. Κωνσταντίνου Κίσσα, τέως Προϊσταμένου της Υπηρεσίας και Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Graz και με βασική συνεργάτιδα την Δρα. Kim Shelton, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Berkeley και Διευθύντρια του Κέντρου Νεμέας για την Κλασική Αρχαιολογία.
nemea03
Αεροφωτογραφία του μυκηναϊκού νεκροταφείου στα Αηδόνια


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (17)

ΠΣ

ΣΒΕΙΣΤΕ ΤΟ ΦΩΣ ..............ΘΑ ΤΟ ΔΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ..!!!!!!!!!!!!!!!!

Κάποια ερωτήματα

Το νεκροταφείο ανακαλύφθηκε πριν 40 χρόνια σωστά; Αλλά τώρα ανακαλύφθηκαν τάφοι - κομμάτι του νεκροταφείου ασυλητοι. Κατάλαβα σωστά; Το νεκροταφείο πως συλήθηκε εκτεταμένα αφού υποτιθεται η τοποθεσία δεν είχε ανακαλυφθεί και μετά της συληση άρχισαν οι ανασκαφές; Γνώριζαν οι ντόπιοι; Επίσης οι σκελετοί που είναι; Όσες φορές κάνουν ανακαλύψεις τάφων (έγινε και άλλη πρόσφατα) δεν λένε ποτε κουβέντα για σκελετούς; Δεν βρίσκουν τιποτα; 🤔

Μαλιστα

Ευτυχώς που δε βρέθηκαν στη Μακεδονία να λέμε..θα κλείναμε τον τάφο και θα περιμέναμε τους "μακεδόνες" να αποφανθούν όπως στην Αμφίπολη...μήπως να τα βαφτίσουμε και αυτά μακεδονικά να τα χαρίσουμε;;; Εδώ βαφτίσαμε τους σλαβους μακεδόνες..

Αυτος

τουλαχιστον γλιτωσε απο τους γνωστους της περιοχης που εκαναν περιουσιες απ το... σκαψιμο.

Ο ΜΠΑΜΙΑΣ

σωθηκαμε

ερωτηση προς γνωστες

το περιδέραιο ετσι ανεπαφο το βρηκαν η το "συναρμολογησαν"; απο τι υλικο περνουν οι χαντρες; πανεμορφο παντως...

Ουαου

Ωραία πράγματα που είναι ή θαμμένα ή κλεμμένα. Περήφανος για τους προγόνους μου, απογοητευμένος με τους συμπολίτες μου...

Κοινή λογική

Και να φανταστείς πως κάποιοι ακόμα πιστεύουν ότι η γραφή ανακαλύφθηκε λίγο πριν τον Όμηρο....

J

Οχι απλα ο Ομηρος εγραψε το πρωτο γνωστο λογοτεχνικο συγγραμα στην Ιστορια!

Σ

Άλλο μπρούντζος (bronze), άλλο ορείχαλκος (brass). Ο μπρούντζος είναι κράμα χαλκού με κασσίτερο, ο ορείχαλκος κράμα χαλκού με ψευδάργυρο. Το ξίφος είναι όντως από μπρούντζο.

@

Ο ορείχαλκος αναφέρεται σε ορισμένα αρχαία ελληνικά κείμενα, αλλά δεν είναι εξακριβωμένο κατά πόσο ο όρος αυτός ανταποκρίνονταν πράγματι σε κράμα χαλκού–ψευδαργύρου. Ο Ησίοδος αναφέρει ότι ο Ηρακλής φορούσε κνημίδες από ορείχαλκο: «Ὣς εἰπὼν κνημῖδας ὀρειχάλκοιο φαεινοῦ, / Ἡφαίστου κλυτὰ δῶρα, περὶ κνήμῃσιν ἔθηκεν» (Ησίοδος, Ἀσπὶς Ἡρακλέους, στ. 122–123). Σε έναν Ομηρικό ύμνο, αναφέρεται ότι η Αφροδίτη φορούσε σκουλαρίκια από ορείχαλκο και χρυσό: «ἐν δὲ τρητοῖσι λοβοῖσιν / ἄνθεμ' ὀρειχάλκου χρυσοῖό τε τιμήεντος» (Ὁμηρικοὶ ὕμνοι, 6, Εἲς Ἀφροδίτην, στ. 8–9). Ο ορείχαλκος συγχέεται πολύ συχνά με τον μπρούντζο ή κρατέρωμα, που είναι κατά βάση κράμα χαλκού–κασσίτερου. Στα ελληνικά, ο όρος μπρούντζος ή μπρούτζος χρησιμοποιείται συχνά αδιακρίτως για ορείχαλκους και για κρατερώματα. Αλλά η ίδια σύγχυση υπάρχει και στα αγγλικά, όπου το κρατέρωμα αποκαλείται bronze και ο ορείχαλκος αποκαλείται brass. Για παράδειγμα, ο «εμπορικός μπρούντζος» και ο «μπρούντζος κοσμηματοποιίας» δεν είναι κρατερώματα αλλά ορείχαλκοι (βλ. παραπάνω). Tο «αρχιτεκτονικό κρατέρωμα» (αγγλ., architectural bronze) είναι επίσης ορείχαλκος με 40% κ.β. Zn και 3% κ.β. Pb. Αντιθέτως, ένα κρατέρωμα υψηλής αντοχής (10–14% κ.β. Sn, 2–3% κ.β. Zn, 0–0,8% κ.β. P), το οποίο χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν για την κατασκευή πυροβόλων όπλων, ονομάζεται συχνά στα αγγλικά «ερυθρός ορείχαλκος» (red brass) δημιουργώντας έτσι σύγχυση με τον κοινό ερυθρό ορείχαλκο, που περιέχει 15% κ.β. Zn. (Το κρατέρωμα «ερυθρός ορείχαλκος» αποκαλείται επίσης και «μέταλλο όπλων» (αγγλ., gunmetal), οπότε αποφεύγεται η σύγχυση.) Η σύγχυση ανάμεσα στον ορείχαλκο και τον μπρούντζο ή κρατέρωμα οφείλεται στο γεγονός ότι οι μεταλλουργοί διακρίνουν τα δύο μεταλλικά υλικά όχι τόσο με βάση την σύσταση, αλλά περισσότερο με βάση το χρώμα. Γενικότερα στην αγορά, ορείχαλκοι αποκαλούνται τα κράματα χαλκού με χρυσοκίτρινο χρώμα, ενώ μπρούντζοι ή κρατερώματα αποκαλούνται τα κράματα χαλκού με καφεκόκκινο χρώμα.

Γιατί υπαρχει μπέρδεμα

Οι αρχαίοι όταν έλεγαν «ορείχαλκο» πρεπει να εννοούσαν τον σημερινό μπρούτζο. Ο σημερινός «ορείχαλκος» ανακαλύφθηκε γύρω στο 2ο αι. π.Χ. από τους Ρωμαίους, αρα δεν τον ήξεραν οι αρχαίοι. Αρα το ξίφος που βλέπουμε, ειναι "ορειχάλκινον" κατα τους αρχαίους και "μπρούτζινο" κατα τους σύγχρονους.

Πετρογιαννης

Τα κομμάτια αυτά να τα χαρίσει ο Κοτζιάς με τον Τσίπρα στους Δημητρόφ, Ζαεφ! Ε, μετά από τόσες υποχωρήσεις των Σκοπίων, να δώσουμε και εμείς κάτι! Οι Σλαβοβούλγαροι θα μας πούνε και αθίγγανους...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης