Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης: Τα αρχαία ευρήματα της Θράκης απέκτησαν νέα στέγη

Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης: Τα αρχαία ευρήματα της Θράκης απέκτησαν νέα στέγη

Το νέο μουσείο εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού  Λίνα Μενδώνη

Arxaiologiko_Mouseio_Thrakis
Σημαντικά ευρήματα από όλη τη Θράκη στεγάζονται πλέον στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης που εγκαινιάστηκε από την Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Τα εκθέματα του μουσείου αφηγούνται την ιστορία της περιοχής, από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Περισσότερα από 1000 αρχαία αντικείμενα, αγγεία πήλινα, γυάλινα, χάλκινα και αργυρά, νομίσματα, γλυπτά και ταφικές στήλες, όπλα, περίτεχνα κοσμήματα, ειδώλια, εργαλεία και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, καλύπτουν μια μακρά περίοδο, από την 6η προχριστιανική χιλιετία, έως τον 4ο αι. μ.Χ. Την παρουσίαση των εκθεμάτων συνοδεύουν βιντεοπροβολές και ψηφιακές πολυμεσικές εφαρμογές.

Η Λίνα Μενδώνη στον χαιρετισμό της σημείωσε: «Αποδίδομε σήμερα στην πόλη  το Αρχαιολογικό Μουσείο  Αλεξανδρούπολης, ένα εμβληματικό τοπόσημο, που θα προβάλλει και θα διδάσκει  την ιστορία και τον πολιτισμό της Περιφερειακής Ενότητας  Εβρου. Η πολιτική μας,  που χαράξαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού, ήδη από τις αρχές του 2000, ήταν κάθε  πρωτεύουσα νομού να έχει το δικό της αρχαιολογικό μουσείο: Ένα χώρο πολιτισμού, παιδείας, ψυχαγωγίας, κοινωνικής συνεύρεσης  και παράλληλα, ένα αναπτυξιακό εργαλείο για την κάθε περιοχή. Η ίδρυση και λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αλεξανδρούπολη αποτέλεσε  αίτημα της τοπικής κοινωνίας από τη δεκαετία του ’70. Σήμερα μετά από σχεδόν πενήντα χρόνια γίνεται πραγματικότητα. Το κτήριο, συνολικής δόμησης 2000 τ.μ. και προϋπολογισμού έξι εκατομμυρίων ευρώ, ολοκληρώθηκε το 2016. Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου, προϋπολογισμού 2.885.268 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020». Η άριστη συνεργασία μας  με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δημιουργεί έργα Πολιτισμού, που αναδεικνύουν το πολιτιστικό μας απόθεμα και προβάλλουν  την ταυτότητά μας. Παράλληλα, δημιουργούμε πόλους έλξης, πυρήνες ανάπτυξης, ώστε τα έργα αυτά να είναι ανταποδοτικά στην τοπική, στην περιφερειακή, στην εθνική οικονομία. Αυτό το εμβληματικό Μουσείο θα επιτελέσει άριστα τον σκοπό του, όταν η τοπική κοινωνία το αγκαλιάσει, το αγαπήσει, το θεωρήσει μέρος της κοινωνικής της ζωής. Μαθαίνοντας την Ιστορία και το παρελθόν μας, οπλιζόμαστε στο παρόν, δημιουργώντας ένα ευοίωνο και συστηματικά σχεδιασμένο μέλλον».

Παρόντες στα εγκαίνια ήταν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς, οι βουλευτές Έβρου Τάσος Δημοσχάκης και Σταύρος Κελέτσης, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, οι Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός και ο Σοφολογιότατος Μουφτής Διδυμοτείχου κ. Χαμζά.

Ειδήσεις σήμερα:

Σήμερα η απολογία του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου στο δικαστήριο, έναν χρόνο μετά τη δολοφονία της Καρολάιν

ΝΔ: Ο Μητσοτάκης στην Πολιτική Επιτροπή και το κόμμα «ζεσταίνεται»

Οι ΗΠΑ περιμένουν ρωσική επίθεση στην Υπερδνειστερία και η Ευρώπη ενεργειακό σοκ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης