Εθνικό Θέατρο: Το όραμα του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του, οι παραστάσεις που πάνε Επίδαυρο και ο χειμερινός προγραμματισμός

Εθνικό Θέατρο: Το όραμα του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του, οι παραστάσεις που πάνε Επίδαυρο και ο χειμερινός προγραμματισμός

Ο Σταμάτης Φασουλής, ο Νίκος Καραθάνος και ο Ακύλλας Καραζήσης είναι ανάμεσα στα δυνατά ονόματα  που θα συνεργαστούν τη νέα χειμερινή περίοδο με το Εθνικό Θέατρο

Ethniko_Theatro1
«Το Εθνικό Θέατρο είναι οι άνθρωποί του, είναι οι εργαζόμενοί του, είναι όλοι αυτοί οι λαμπροί καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε τα τελευταία 90 χρόνια, αλλά και όλο το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό που εργάζεται, αφανώς, πίσω από τη σκηνή. Οι άνθρωποί του είναι η παρακαταθήκη του, το παρόν, παρελθόν και μέλλον του»: Με αυτά τα λόγια ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Μόσχος, έδωσε το στίγμα του δρόμου που σκοπεύει να ακολουθήσει κατά την διάρκεια της θητείας του. Έναν δρόμο συλλογικό, που θα αποτελεί συνέχεια του παρελθόντος του, θα εκμεταλλευτεί προς όφελός του όσα θετικά έχουν γίνει μέχρι σήμερα με το βλέμμα στραμμένο στην εξέλιξη.
Ethniko_Theatro_-_Mosxos
O νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος
«Το Εθνικό οφείλει να έχει συνέχεια, πιστεύω, ο εκάστοτε νέος διευθυντής του δεν καλείται να γκρεμίσει και να ξαναχτίσει τα πράγματα από την αρχή, αλλά να υιοθετήσει όλες τις θετικές μεταβολές προηγούμενων καλλιτεχνικών διευθύνσεων, και φυσικά να εξελίξει τον οργανισμό εμπλουτίζοντας τη δραστηριότητά του με νέες πρωτοβουλίες και δίνοντας το δικό του καλλιτεχνικό στίγμα, χωρίς όμως να απαξιώνονται οι προσπάθειες που προηγήθηκαν» υπογράμμισε ο ίδιος κατά την συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα για την ανακοίνωση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού για το καλοκαίρι του 2022 και τον χειμώνα του 2022 – 2023», παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Ethniko_Theatrro_-_Giatromanolakis
Στην συνέντευξη τύπου έδωσε το παρών και υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης


Προφανώς και ο νέος καλλιτεχνικός της πρώτης κρατικής θεατρικής σκηνής της χώρας διαθέτει ένα συγκεκριμένο προσωπικό όραμα. Οραματίζεται, όπως αποκάλυψε, ένα Εθνικό Θέατρο «ανοιχτό σε όλα τα άτομα, όλων των ηλικιών, όλων των χρωμάτων, όλων των φύλων, όλων των σεξουαλικών προσανατολισμών, όλων των σωματικών ιδιαιτεροτήτων, όλων των αισθητικών και ιδεολογικών αντιλήψεων, όλων των διαφορών που κάνουν τον καθένα από εμάς μοναδικό. Ένα θέατρο που προσκαλεί όλους να μετέχουν σε αυτό, κοινό και καλλιτέχνες».

Κλείσιμο
Όσο για τις αρχές τις οποίες ο ίδιος θεωρεί απαραίτητες πως οφείλει να υπηρετεί το Εθνικό Θέατρο είναι, μεταξύ άλλων, η υπεράσπιση του θεάτρου συνόλου, η συστράτευση όσο το δυνατών περισσότερων καλλιτεχνών, η πολυσυλλεκτικότητα, η εκπροσώπηση όλων των γενεών, η προώθηση της ελληνικής θεατρικής γραφής, η προαγωγή του ελληνικού θεάτρου σε διεθνές επίπεδο, η προσφορά ευρύτερης θεατρικής και καλλιτεχνικής παιδείας μέσω κοινωνικών δράσεων, η διεύρυσνη του κοινού και βεβαίως η διαφανής διαχείριση των οικονομικών του.

Το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο

Με δύο μεγάλες θεατρικές παραγωγές που θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου  συμμετέχει το Εθνικό Θέατρο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών. Η πρώτη είναι η «Μήδεια» του Μποστ που θα φιλοξενηθεί στο Αργολικό θέατρο στις 8 και 9 Ιουλίου. Η παράσταση φέρει την σκηνοθετική υπογραφή του Γιάννη Καλαβριανού ενώ συμμετέχουν οι ηθοποιοί Γιώργος Γλάστρας, Φανή ΠαναγιωτίδουΘανάσης Δήμου, Άνδρη Θεοδότου, Στέλιος Ιακωβίδης, Θανάσης Ισιδώρου, Σύρμω Κεκέ, Μαρία Κοσκινά, Φανή Παναγιωτίδου, Γιώργος Σαββίδης, Σταύρος Σβήγκος και Γαλήνη Χατζηπασχάλη.

«Μήδεια» του Μποστ – Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός/ Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου/ 8 & 9 Ιουλ./ Πρεμιέρα


Το δεύτερο έργο του Εθνικού που θα ανέβει στις 29 και 30 Ιουλίου στην Επίδαυρο είναι ο «Αίας» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη ο οποίος σημειώνει: «Αυτός ο πολύπλοκος ήρωας αντιπροσωπεύει έναν παλιό κόσμο που δεν μπόρεσε να μετασχηματιστεί και άρα δεν κατάφερε να επιβιώσει. Ο κόσμος του Αίαντα είναι ένα ρέον σύμπαν, μοντέλο ίσως του Ηρακλείτου, χωρίς την ανακούφιση όμως του φιλόσοφου περί συνέχειας των πραγμάτων. Σε αυτόν τον κόσμο ένα πράγμα είναι βέβαιο, η αβεβαιότητα. Καμία εξαίρεση από αυτόν τον νόμο. Ο Αίαντας βλέπει τον κόσμο όπως ακριβώς είναι και, αποφασίζοντας να πάει αντίθετα στη ροή του, γίνεται ο εαυτός του». Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Δημήτρης Ήμελλος, Δέσποινα Κούρτη, Τάσος Μικέλης, Γιάννης Νταλιάνης, Εύη Σαουλίδου, Στάθης Σταμουλακάτος, Χρίστος Στυλιανού και Νίκος Χατζόπουλος.

«Αίας» του Σοφοκλή – Σκηνοθεσία: Αργύρης Ξάφης/ Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου/ 29 & 30 Ιουλίου/ Πρεμιέρα


Θέατρο για παιδιά

Μέχρι τις 5 Ιουνίου θα παίζεται, στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Κτηρίου Τσίλλερ, το έργο των Άγγελου Αγγέλου και Έμης Σίνη «Δίπλα-δίπλα». Πρόκειται για την καλοκαιρινή παιδική παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, που έκανε πρεμιέρα το προηγούμενο Σάββατο, ένα έργο που αναδεικνύει τις αξίες της φιλίες, της συνεργασίας, της προσπάθειας, της υπομονής, της εμπιστοσύνης και της χαράς της επιτυχΦοίβος Συμεωνίδης σίας ενώ ταυτόχρονα προτείνει τρόπους για την αντιμετώπιση δυσκολιών και λαθών. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Φοίβος Συμεωνίδης και συμμετέχον οι ηθοποιοί Θανάσης Ζερίτης, Θανάσης Μεγαλόπουλος, Φοίβος Συμεωνίδης και Δανάη Τίκου.

Ethniko_Theatro_-_Dipla_dipla
Η παράσταση «Δίπλα - δίπλα» φιλοξενείται στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Κτηρίου Τσίλλερ


Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος

Η έρευνα πάνω στον προφητικό λόγο στο αρχαίο δράμα θα είναι ο κεντρικός άξονας του 5ου Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος που θα φιλοξενηθεί, από τις 14 έως τις 29 Ιουλίου, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Την διεύθυνση του εργαστηρίου έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης Θάνος Παπακωνσταντίνου με τη συνεργασία της Κωνσταντίνας Αγγελοπούλου (φωνητικό training), της Κάντυ Καρρά (σωματικό training) και του συνθέτη Δημήτρη Σκύλλα. Το εργαστήριο απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, χορογράφους και γενικά σε επαγγελματίες του θεάτρου που επιθυμούν να εστιάσουν και να εμβαθύνουν τη σπουδή τους πάνω στο αρχαίο δράμα. Το κόστος συμμετοχής είναι 450€ στα οποία περιλαμβάνονται δίδακτρα, μεταφορά από την Αθήνα προς τους Δελφούς, διαμονή στον Ξενώνα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, πρωινό και μεσημεριανό. 

Χειμερινή περίοδος

Συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα προσδίδουν έναν ενιαίο χαρακτήρα θα έχουν από τη νέα χειμερινή περίοδο οι πέντε σκηνές του Εθνικού Θεάτρου. Η Κεντρική Σκηνή στο Κτίριο Τσίλλερ θα φιλοξενήσει αποκλειστικά έργα κλασικών συγγραφέων όπως οι «Βρυκόλακες» του Χένρικ Ίψεν σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, η «Σπασμένη στάμνα » του Χάινριχ Φον Κλάιστ που θα σκηνοθετήσουν από κοινού ο Ακύλλας Καραζήσης και ο Νίκος Χατζόπουλος αλλά και το διαχρονικό «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» του Σαίξπηρ με τη σύγχρονη σκηνοθετική προσέγγιση του Δημήτρη Καραντζά.

Σε σύγχρονα, άπαιχτα έργα τόσο του ελληνικού όσο και του παγκόσμιου ρεπερτορίου θα εστιάσει η σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» όπου θα παρουσιαστούν τα έργα «Ο άνθρωπος από το Παντόλσκ» του Ντμίτρι Ντανίλοβ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή, «Ο άλλος» της Πένυς Φυλακτάκη σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου και «Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα» του Τόνυ Κούσνερ που θα σκηνοθετήσει ο Γιάννης Μόσχος.

Στο μεταξύ το Θέατρο REX θα επιμείνει στα μουσικά έργα και τα μεικτά θεάματα παρουσιάζοντας το μιούζικαλ «Τσάρλι Τσάπλιν - Τα φώτα της πόλης», σε μουσική Θοδωρή Οικονόμου, στίχους Σταύρου Σταύρου και σκηνοθεσία-χορογραφία Αμάλιας Μπένετ. Εκεί θα φιλοξενηθεί όμως και γη νέα παράσταση του Νίκου Καραθάνου με τίτλο «Μια νύχτα στην Επίδαυρο».

Το «Μικρό Εθνικό», σταθερά με την καθοδήγηση της Σοφίας Βγενοπούλου, παραμένει πιστό στην προσήλωσή του στο παιδικό και εβηφικό κοινό. Για τον χειμώνα 2022 – 2023 προγραμματίζονται οι παραστάσεις « Η Χάιντι και τα βουνά» σε σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη και «Το ξύπνημα της άνοιξης» που θα σκηνοθετήσει ο Γιάννης Καραούλης.

Αφιέρωμα στο Ιάκωβο Καμπανέλλη

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη το Εθνικό Θέατρο ενώνει τις δυνάμεις του με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στη μνήμη του, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο του ευρύτερου επετειακού προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Έτσι λοιπόν η περσινή παράσταση του Εθνικού «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια», σε σκηνοθεσία Γιάννος Περλέγκας, που παρουσιάστηκε μόνο σε ένα και μοναδικό live-streaming θα φιλοξενηθεί φέτος στο Θέατρο Τέχνης, στη σκηνή της οδού Φρυνίχου.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Θέατρο, σε συνεργασία της Κατερίνας Καμπανέλλη, μια βραδιά μνήμης για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη κεντρικό θέμα της οποίας θα αποτελούν τα έργα του σπουδαίου θεατρικού συγγραφέα που έχουν ανέβει κατά το παρελθόν και στα δύο θέατρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Βίαιη προσαγωγή του τρίτου μηνυτή του Λιγνάδη διέταξε το δικαστήριο

Η ΔΕΗ διαγράφει χρέη στους πληγέντες από τις πυρκαγιές του Αυγούστου σε Αττική, Ρόδο και Εύβοια - Πώς θα κάνετε αίτηση ηλεκτρονικά

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα συνιστούσε σίγουρα απειλή για τη Ρωσία, λέει το Κρεμλίνο - Το σχόλιο του Ζελένσκι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης