Αμάντα Γεωργιάδη: Από τη λίμνη των Ιωαννίνων στα φιορδ της Νορβηγίας - Ποια είναι η 25χρονη εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Eurovision

Αμάντα Γεωργιάδη: Από τη λίμνη των Ιωαννίνων στα φιορδ της Νορβηγίας - Ποια είναι η 25χρονη εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Eurovision

Με το «Die together» η 25χρονη Αμάντα είναι η εκπρόσωπος της Ελλάδας στον 66ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμού Τραγουδιού - Εγραψε η ίδια τους στίχους έπειτα από έναν χωρισμό της - Γεννήθηκε στα Γιάννενα, μεγάλωσε στη Νορβηγία και θέλει να φέρει και αυτή την πρωτιά από τη Σκανδιναβία

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
amanda_tenfjord_thema_xr
Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision για την ελληνική συμμετοχή έχει περάσει από σαράντα κύματα. Υπήρξαν οι εποχές της απόλυτης απαξίωσης, η περίοδος όπου αναδείχθηκε σε υπόθεση εθνικής σημασίας, τα χρόνια του φολκλόρ, η φάση όπου το κιτς εναλλασσόταν με το καλτ, τότε που οι διεκδικητές του χρίσματος πετούσαν ο ένας το γάντι στον άλλον δίνοντας ραντεβού για μονομαχία στα τηλεπαράθυρα, η εποχή που ο Σάκης Ρουβάς έσκιζε τα T-shirts του κάνοντας κωλοτούμπες και οι σκηνοθέτες σπαζοκεφάλιαζαν για να προλάβουν να απαθανατίσουν το ακροβατικό.
Amanda_Tenfjord_28103_FINAL

Η Αμάντα Τένφγιορντ, ή κατά το ελληνικότερο Γεωργιάδη, δεν χωράει και δεν εμπίπτει σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις. Και αυτό από μόνο του της πιστώνεται ήδη ως γκολ απ’ τα αποδυτήρια. Η 25χρονη τραγουδίστρια και συνθέτρια που γεννήθηκε στα Ιωάννινα και γαλουχήθηκε στη μικρή νορβηγική κωμόπολη (βλ. χωριό) από την οποία υιοθέτησε και το καλλιτεχνικό ψευδώνυμό της κατάφερε να κατακτήσει ένα θετικό momentum από την ανακοίνωση κιόλας της επιλογής της από την επιτροπή της ΕΡΤ ως της εκλεκτής για τον 66ο Διαγωνισμό της Eurovision.

Η κυκλοφορία του τραγουδιού της την προηγούμενη Πέμπτη, το οποίο υπογράφει η ίδια με τον Νορβηγό μουσικό Μπορν Χέλγκε, ήρθε να ενισχύσει τη δυναμική της, αλλά και την παραδοχή ότι πρόκειται μάλλον για την πιο ενδιαφέρουσα και σύγχρονη μουσική πρόταση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό κοινό εδώ και πολύ καιρό. Ναι, το «Die Together» δεν έχει τίποτα σε πρώτη ανάγνωση ελληνικό και παραδοσιακό, όπως δεν έχει και τίποτα θορυβώδες ή φανφαρόνικο. Αυτές ακριβώς είναι και οι αρετές του, που συν τοις άλλοις δημιούργησαν μια περίφημη αντίστιξη με το ιδανικό σκηνικό της Σύμης, όπου γυρίστηκε το βιντεοκλίπ του κομματιού με σκηνοθέτη τον Κώστα Καρύδα και executive producer τον Ηλία Κοκκοτό.

Δείτε το βίντεο με το τραγούδι της ελληνικής συμμετοχής στη Eurovision
Κλείσιμο



Το τραγούδι της Αμάντας είναι λιτό και δωρικό στον πυρήνα του. Και αυτό είναι ό,τι πιο ελληνικό μπορεί να επιδείξει η Ελλάδα στον κόσμο - αν βέβαια δεχτούμε ότι η Eurovision, εκτός των άλλων σημασιών της, έχει και έναν τρόπο τινά τουριστικό χαρακτήρα. Εξάλλου, μόνο την περσινή διοργάνωση του Ρότερνταμ παρακολούθησαν πέρυσι 183 εκατομμύρια τηλεθεατές σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία.

Η Αμάντα Γεωργιάδη δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από τη μουσική, τους φίλους και τα βουνά για να είναι πλήρης. Αν το καλοσκεφτεί μάλιστα κανείς, σε βουνά γεννήθηκε και σε βουνά μεγάλωσε. Τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής της τα πέρασε στα Γιάννενα, τα υπόλοιπα 22 τα έζησε στο χωριό Τένφγιορντ των 900 κατοίκων, 500 και κάτι χιλιόμετρα βόρεια του Οσλο. Η Νορβηγίδα μητέρα της Γκρέτα και ο Ελληνας πατέρας της Κωνσταντίνος γνωρίστηκαν στη σκανδιναβική χερσόνησο, όμως αποφάσισαν να στήσουν, αρχικά τουλάχιστον, το σπιτικό τους στην Αθήνα.
amanda_tnefjord_in__1_
Μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού οι στοιχηματικές αποδόσεις φέρνουν την Αμάντα στην 5η θέση, φανερώνοντας μια τουλάχιστον δυναμική εκκίνηση στον δρόμο αντοχής προς τη Eurovision

Η μετακόμιση

Οταν υποδέχτηκαν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί, τον αδελφό της Αμάντας, μετοίκησαν στην πρωτεύουσα της Ηπείρου και λίγο αργότερα, στις αρχές των 00s έφυγαν για τη Νορβηγία. Η Αμάντα τότε ήταν 3 ετών. Οχι, οι γονείς της δεν πήραν τον δρόμο για την παγωμένη ιδιαίτερη πατρίδα της μητέρας της για οικονομικούς λόγους. Εκείνο που βάρυνε στη σκέψη τους ήταν πώς θα εξασφάλιζαν το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για την ανατροφή των παιδιών τους. Δεν μετάνιωσαν ποτέ για εκείνη την καθοριστική για τη ζωή τους απόφαση. Και δεν διέρρηξαν ποτέ και τους δεσμούς τους με την Ελλάδα. Αλλωστε στα Γιάννενα ζει έως σήμερα η υπεραιωνόβια γιαγιά της Αμάντας, η οποία είναι και η μεγαλύτερη και πιο φανατική θιασώτριά της. Οταν είδε την εγγονή της στην πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ, η 101χρονη Γιαννιώτισσα δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα χαράς της.

Η μουσική υπήρχε πάντα στη ζωή της 25χρονης με το καθηλωτικό βλέμμα και την ακατέργαστη φυσική καλλονή. Παρά την έμφυτη κλίση της, την οποία ξεκίνησε να καλλιεργεί με μαθήματα πιάνου από τα 5 της χρόνια, επέλεξε να σπουδάσει Ιατρική. Οχι όμως ως πάρεργο. Η Αμάντα ολοκλήρωσε τις σπουδές της και μάλιστα την περίοδο της πανδημίας βρέθηκε να κάνει την πρακτική της άσκηση σε νορβηγικό νοσοκομείο συμμετέχοντας στην καινοφανή υγειονομική κρίση.

Αυτό βέβαια δεν σήμανε το τέλος της ενασχόλησής της με την τέχνη. Ειδικά αφότου είδε τη Στεφανία Λυμπερακάκη να αναλαμβάνει την εκπροσώπηση της χώρας μας για τη Eurovision του 2020, η οποία λόγω κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε τελικά το 2021, μια παλιά αλλά καθόλου ξεχασμένη ιδέα ανακινήθηκε μέσα της. Θα μπορούσε να είναι η ίδια μια δυνητική εκπρόσωπος της γενέτειράς της στον διαγωνισμό.
Amanda_Tenfjord__AVE8892_FINAL

Στην αρχή τής φαινόταν απίθανο ή τέλος πάντων αρκετά δύσκολο και μακρινό να κερδίσει το εισιτήριο. Αλλά δεν είχε και τίποτα να χάσει προσπαθώντας να ευοδώσει κάτι που εκτός από συναισθηματική εμπειρία θα μπορούσε να είχε κι ένα χειροπιαστό αποτύπωμα στην καριέρα της. Αλλωστε τα τραγούδια της που κινούνται αισθητικά και μελωδικά στο indie pop φάσμα αλλά και οι συμμετοχές της σε talent shows είχαν ως μαγιά για τη φήμη της τόσο στη Νορβηγία όσο και στις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες.

Στο παλμαρέ της η Αμάντα έχει ακόμα εμφανίσεις σε προβεβλημένα μουσικά φεστιβάλ όπως το Reeperbahn στο Βερολίνο, το περίφημο Iceland Airwaves στο Ρέικιαβικ, το The Great Escape στο Μπράιτον της Μεγάλης Βρετανίας και το Eurosonic στην Ολλανδία. Σύμφωνα πάντως με όσα η ίδια αλλά και οι γονείς της έχουν δηλώσει δημοσίως, η Αμάντα δεν θα σκεφτόταν ποτέ να δοκιμάσει τη γιουροβιζιονική τύχη της για λογαριασμό της δεύτερης πατρίδας της, της Νορβηγίας. Αν το αποτολμούσε, θα το έκανε μόνο για την Ελλάδα. Οπερ και εγένετο.
amanda_tnefjord_in__2_
Το «Die Together» δεν έχει τίποτα θορυβώδες ή φανφαρόνικο. Αυτές ακριβώς είναι και οι αρετές του, που συν τοις άλλοις δημιούργησαν μια περίφημη αντίστιξη με το ιδανικό σκηνικό της Σύμης, όπου γυρίστηκε το βιντεοκλίπ του

Ο χωρισμός

Την αφορμή να συνθέσει το «Die Together» τής την έδωσε ο χωρισμός της από μια μακρόχρονη σχέση της, τον οποίο, αν λάβει κανείς υπόψη τούς στίχους του τραγουδιού, η ίδια ούτε τον επιδίωξε, ούτε τον ήθελε. Οπως όμως προστάζει το κλισέ, όλα τελικά γίνονται για κάποιον λόγο - εν προκειμένω, παραγωγικό. Το αιθέριο και μελωδικό κομμάτι δεν γράφτηκε με προορισμό τη Eurovision, ωστόσο πήρε τελικά τον δρόμο γι’ αυτή. Μετά την περσινή νίκη των Maneskin, ο 66ος Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Τραγουδιού θα πραγματοποιηθεί στο Τορίνο στις 10, 12 και 14 Μαΐου.



Η ελληνική συμμετοχή θα διεκδικήσει την είσοδο στον μεγάλο τελικό στον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης, όπου, μεταξύ άλλων, διαγωνίζεται και η Ουκρανία, αλλιώς το απόλυτο φετινό φαβορί. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον αποκλεισμό της πρώτης από τη διοργάνωση με απόφαση της EBU το συγκρότημα Kalush, με ήχο μεταξύ παράδοσης και ραπ, έχει κερδίσει την captatio benevolentiae τουλάχιστον όσων στοιχηματίζουν για εκείνον που θα σηκώσει την κούπα στο Τορίνο. Οσο για την Αμάντα, μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού της οι στοιχηματικές αποδόσεις τη φέρνουν στην 5η θέση, φανερώνοντας μια τουλάχιστον δυναμική εκκίνηση στον δρόμο αντοχής προς τη Eurovision.

Ειδήσεις σήμερα:

Financial Times: Κερδίζει χρόνο με τις διαπραγματεύσεις ο Πούτιν, όσο στέλνει περισσότερο στρατό στην Ουκρανία;

Άγρια δολοφονία ομογενούς από την Τήλο: «Το κορίτσι μου παντρεύτηκε τον διάβολο», λέει η μητέρα της στο protothema.gr

Έγκλημα στην Ανδραβίδα: Η στάση της μάνας «πρόδωσε» τον δολοφόνο της οικογένειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης