Ανδρέας Ανδρουλιδάκης: Κυκλοφόρησε η νέα ποιητική συλλογή του «Μνήμες Κατοχής»

Ανδρέας Ανδρουλιδάκης: Κυκλοφόρησε η νέα ποιητική συλλογή του «Μνήμες Κατοχής»

Οι  θηριωδίες που υπέστη ο ελληνικός λαός στα χρόνια της κατοχής σε ένα εμβληματικό έργο - Πώς το προσωπικό βίωμα του Κρητικού συγγραφέα έγινε το κίνητρο για να  αποτυπώνει στο λογοτεχνικό... χαρτί  τις μαρτυρικές μνήμες

androylid_1
Για τη νέα του ποιητική συλλογή «Μνήμες Κατοχής, Ανοιχτές Πληγές στο Χρόνο» και άλλα ποιητικά του έργα, που είχε κυκλοφορούν, είτε βρίσκονται στο δρόμο προς την έκδοσή τους, μιλά στο protothema.gr o συγγραφές, δημοσιογράφος και ποιητής Ανδρέας Ανδρουλιδάκης.

Πρόκειται για μία δουλειά δέκα χρόνων, όπως εξηγεί, και αφορά της θηριωδίες που υπέστη ο ελληνικός λαός, κυρίως όμως τα «Μαρτυρικά μας χωριά».

Ο κ. Ανδρουλιδάκης, ο οποίος κατάγεται από το Ροδάκινο της Κρήτης και πέρασε τα νεανικά του χρόνια στους κοινωνικούς αγώνες της μεταπολίτευσης, κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου, μιλά και για τον έρωτα, τον οποίο πραγματεύεται από τα πρώτα λογοτεχνικά βήματά του, ενώ αναφέρεται και στην συνεργασία του με τον συνθέτη Χρήστο Αηδόνη για τη μελοποίηση σειράς ποιημάτων.

androul_2
Κλείσιμο


Η συνέντευξη του Ανδρέα Ανδρουλιδάκη στον Βασίλη Γούλα

Κύριε Ανδρουλιδάκη με αφορμή την παρουσίαση της ποιητική σας συλλογής «Μνήμες Κατοχής ανοιχτές πληγές στον χρόνο», πρόσφατα στη Λαμία μιλήστε μας για το βιβλίο σας.

Κύριε Γούλα σας ευχαριστώ ειλικρινά για τη δυνατότητα που μου δίνετε να μιλήσω για τις Μνήμες Κατοχής αφού πρώτα ευχαριστήσω τον Δήμο Λαμιέων, το «Μουσείο φίλων Εθνικής Αντίστασης» και τους άλλους φορείς για την παρουσίαση του βιβλίου μου στην Λαμία. Οι «Μνήμες Κατοχής» είναι μια δουλειά χρόνων και αφορά της θηριωδίες που υπέστη ο λαός μας συνολικά αλλά κυρίως τα Μαρτυρικά μας χωριά... Είναι ψυχοφθόρο να μιλάς για την Αλεξάνδρα του Κομμένου στην Άρτα που την έσφαξαν οι Γερμανοί φασίστες πάνω στο νυφικό κρεβάτι με τον άντρα της και την οικογένεια της, να μιλάς για τους νεκρούς στο Δοξάτο και την Δράμα, που οι Βούλγαροι ενώ τους σκότωναν φώναζαν τους συγγενείς τους και μετρούσαν τις σφαίρες των νεκρών και τους ζητούσαν ανάλογα λέβα για την κάθε σφαίρα. Είναι οδυνηρό να μιλάς για τους Λιγκιάδες και τις νεκρές μάνες ξεκοιλιασμενες να βάζουν τα μωρά να θηλάζουν αίμα από τα στήθια τους και ύστερα να τα σκοτώνουν. Να μιλάς για απάνθρωπες συμπεριφορές από μεριάς των φασιστών Ιταλών στη Νέα Αγχίαλο και στο Δομένικο Λάρισας. Έχει πολύ κλάμα να μιλάς για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων και τα μαρτύριά τους. Η χώρα είναι γεμάτη Καλάβρυτα Δίστομο, Βιάννος, Χορτιάτη και Ροδάκινο…

androylid_1__1_


Τι σας έδωσε το ερέθισμα να ασχοληθείτε με τέτοια γεγονότα ποιητής του έρωτα εσείς;

Έχετε δίκιο μιλούσα σε όλες μου τις συλλογές για τον θεό έρωτα και θα συνεχίσω. Αλλά η γιαγιά μου η Βαγγελίτσα μου έδωσε την αφορμή. Οι Γερμανοί την έκαψαν στο χωριό Καλή Συκιά μπροστά στα μάτια της 11χρονης μάνας μου το 1943 Βιωματικό γάρ… Έτσι ήρθε η ιδέα της «Δεν Λησμονώ», που ίδρυσε ο κύριος Γιώργος Καραμάνος ένας άνθρωπος με εθνικές ευαισθησίες και φυσικά με βοήθησε πολύ ο δήμαρχος τότε Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς με το Δίκτυο Μαρτυρικών Χωριών και πόλεων. Αλλά κυρίως την Μεγάλη βοήθεια την προσέφερε ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Ο μόνος πρόεδρος Δημοκρατίας που επισκέφτηκε όλα τα Μαρτυρικά χωριά και έδωσε με το κύρος του και τις γνώσεις του σάρκα και οστά στο θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων και διεκδικήσεων αλλά και να μην χαθούν οι μνήμες στον χρόνο. Με τέτοιες βοήθειες από σημαντικούς ανθρώπους το βιβλίο έγινε η αλήθεια.

androul_aidonis_


Πρόσφατα βραβεύτηκε ένα ποίημά σας σε παγκόσμιο διαγωνισμό για τα διακόσια χρόνια της Ελληνικής επανάστασης. Μιλήστε μας για αυτό και αν ετοιμάζετε κάποια καινούργια ποιητική συλλογή.

Ναι συμμετείχα σε ένα διεθνή διαγωνισμό με ένα ποίημά μου για τα 200 χρόνια της Ελληνικής επανάστασης και είναι μια ξεχωριστή τιμή για εμένα. Μία αναγνώριση η βράβευση μου… Όμως θέλω να μιλήσω για την νέα μου ποιητική συλλογή για τα 100 χρόνια Μικρασιατικής καταστροφής με τίτλο «Μνήμες Μικρασιάτισσες, πληγές που πονάνε ακόμα». Είναι μια συλλογή μια τριλογία που εξιστορεί ποιητικά την καταστροφή, τον ξεριζωμό, και την προσφυγιά των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Σκαλίζοντας τις μνήμες εξιστορώ με την πένα της ψυχής μου τα δραματικά γεγονότα εκείνης της εποχής. Εδώ υπάρχει μια ιδιαιτερότητα όμως. Διαβάζοντας το υπό έκδοση βιβλίο μου ο εκπληκτικός συνθέτης και μουσικός, πρώην υπουργός Χρήστος Αηδόνης, έχει πάρει 8 για την ώρα ποιήματα και τα έχει μελοποιήσει με ένα μοναδικό τρόπο που συγκινούν μέχρι δακρύων νοσταλγίας όσους τα έχουν ακούσει. Άρα ο λόγος με τις νότες κάνουν ξεχωριστή ετούτη τη συλλογή που θα κυκλοφορήσει με την βοήθεια του Ιδρύματος «Δεν Λησμονώ" του Γιώργου Καραμάνου από τον εκδοτικό οίκο ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ… Να σημειώσω και στις δυο ιστορικές ποιητικές συλλογές όπου δεν υπάρχει φωτογραφικό υλικό έρχεται με το ταλέντο του, ο γνωστός ζωγράφος Βασίλης Προκόπος να δώσει στον λόγο, εικόνες..

androul_a_


Κύριε Ανδρουλιδάκη στον έρωτα πότε θα επανέλθετε; Δεν φοβάστε μην διαμαρτυρηθεί;

Ο έρωτας είναι ο Θεός της ζωής μας. Χωρίς έρωτα ζωή δεν υπάρχει. Κι όσο θα υπάρχουν μούσες το κοντύλι της ψυχής θα τρέχει πάνω στο λευκό χαρτί. Έχω έτοιμες 8 ποιητικές συλλογές που θα κυκλοφορήσουν ελπίζω σύντομα. Η «Βότκα Λεμόνι» και «Εν Αρχή ειν ο Έρωτας...». Οι άλλες ίδωμεν.

Ειδήσεις σήμερα:

Αναζητούν ασυνείδητο οδηγό που παρέσυρε πεζό στην Χαλκίδα

Δείτε το αισθησιακό lap dance που χάρισε Νεοϋορκέζα αστυνομικός στον υπαρχηγό της και... τον έκαψε!

Επιστρέφουν παράνομοι μετανάστες στο Μπαγκλαντές για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια, λέει ο Μηταράκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης