Μίκης Θεοδωράκης: Η συγκινητική συναυλία - αφιέρωμα στη μνήμη του και τα λουλούδια στην άδεια θέση του

Μίκης Θεοδωράκης: Η συγκινητική συναυλία - αφιέρωμα στη μνήμη του και τα λουλούδια στην άδεια θέση του

Ποιοι άνθρωποι από το περιβάλλον του συνθέτη έδωσαν το παρών

anthodesmi
Διάχυτη ήταν η συγκίνηση στη συναυλία – αφιέρωμα στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη  που δόθηκε την Παρασκευή, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με σολίστ την πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου και την συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ). Με ένα μπουκέτο λουλούδια να βρίσκεται πάνω άδεια θέση 1 της σειράς 17, απ' όπου, συνήθως, ο μεγάλος μας συνθέτης παρακολουθούσε τις μουσικές εκδηλώσεις του Μεγάρου, η αίθουσα πλημμύρισε από τις νότες του βραβευμένου έργου του σουίτα αρ. 1.

Mikis_Papageorgiou_Agorastakis
Η Τατιάνα Παπαγεωργίου με τον Νίκο Αγοραστάκη

Είναι ελάχιστες οι ορχήστρες στον κόσμο που τολμούν να παρουσιάσουν ζωντανά επί σκηνής το βραβευμένο αυτό έργο. Ωστόσο η ΚΟΑ, υπό την διεύθυνση του Διονύση Γραμμένου, με το εξαιρετικό δυναμικό της εκτέλεσε με ακρίβεια, ορμή και εντυπωσιακό συγχρονισμό το ρυθμικά περίπλοκο έργο, μεταφέροντας στο κοινό το ρωμαλέο πνεύμα και την εκφραστική δύναμη του συνθέτη.
Η σουίτα αρ1 είναι ένα έργο που σου κόβει την ανάσα, μια συνεχής ακροβασία, σε κάθε μέτρο, σε κάθε λεπτό. Πρόκειται για ένα έργο, που δομήθηκε με μουσικά μοτίβα μαθηματικής λογικής, τετραχορδικά και πολυρυθμικά σχήματα που ο συνθέτης συνέδεσε μεταξύ τους σε ευφάνταστες ισορροπίες. Αυτό που το καθιστά ξεχωριστό έργο τέχνης είναι το γεγονός ότι ο δημιουργός του κατόρθωσε να μετουσιώσει σε αυτές τις δομές ένα δυνατό ψυχικό μήνυμα, μια τραγικότητα που απορρέει από τα έντονα βιώματα του εμφυλίου πολέμου αλλά και την δύναμη των ‘ατσάλινων’ αρχέγονων ρυθμών της μουσικής της Κρήτης. Και τα δύο καθοριστικά στοιχεία έμπνευση και μουσικής ταυτότητας του μεγάλου συνθέτη, μέσα από τα οποία διαχέει την ιστορική μνήμη και αποτυπώνει την ελληνική ψυχή.
Mikis_-_Papageorgiou_-_Nikos_Theodorakis
Ο Νίκος Θεοδωράκης ήταν ανάμεσα σε εκείνους που έσπευσαν να παρακολουθήσουν τη συναυλία
Κλείσιμο

Το κοινό χειροκρότησε θερμά την είσοδο της Τατιάνας Παπαγεωργίου στην σκηνή, η οποία για μια ακόμη φορά, έχοντας την μεστότητα της εμπειρίας και την βαθιά γνώση του έργου και του πνεύματος του συνθέτη, καθήλωσε το κοινό κι έδωσε με δεξιοτεχνική αρτιότητα και δωρικότητα μια χαρακτηριστική «Θεοδωρακική ερμηνεία».
Στην συναυλία παρευρέθηκαν ο στενός φίλος του συνθέτη και Πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη Γιώργος Αγοραστάκης,, ο οποίος ταξίδεψε από την Κρήτη για να παρακολουθήσει την συναυλία αλλά και ο Νίκος Θεοδωράκης, πρόεδρος και παραγωγός του Mikis Radio, ο οποίος εδώ και χρόνια συγκεντρώνει και μεταδίδει οικουμενικά το σύνολο των ηχογραφημένων έργων του Μίκη Θεοδωράκη. Το παρών έδωσαν επίσης η Στεφανία Μεράκου, διευθύντρια της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» κι επιμελήτρια της επετειακής έκθεσης «Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης», η οποία έχει και την ευθύνη του Αρχείου Μίκη Θεοδωράκη, που έχει δοθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ Λουκάς Καρυτινός, ο οποίος έχει διευθύνει τα περισσότερα συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η συνεργάτης του συνθέτη Ελισάβετ Παπαγεωργίου κ.α.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης